Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Ιρανικά Drones: Φονικά όπλα στο πλευρό, της Ρωσίας-Μέγκα παραγγελία από Κίνα ενάντια στη “δυτική ηγεμονία”

 


Τα ιρανικά drones καμικάζι Shahed-136 που αναπτύχθηκαν εκτενώς από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία έχουν τροποποιηθεί για να προκαλέσουν τη μέγιστη καταστροφή.

To Ιράν τροποποίησε τα drones ώστε οι εκρηκτικές κεφαλές του να προκαλούν τεράστια ζημιά – Η Κίνα παρήγγειλε 15.000 drones.

Σύμφωνα με μία ερευνητική έκθεση, που δημοσίευσε αποκλειστικά το CNN στις 9 Φεβρουαρίου αποκαλύπτει ότι το Ιράν φέρεται να έχει τροποποιήσει τα drones καμικάζι που παραδόθηκαν στη Ρωσία, ώστε οι εκρηκτικές κεφαλές του να μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στους στόχους εντός της Ουκρανίας.
Η έρευνα διεξήχθη από τον ουκρανικό στρατό και μια ερευνητική ομάδα Conflict Armament Research (CAR) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Και τα δύο μέρη μελέτησαν μια κεφαλή που δεν είχε εκραγεί από ένα ιρανικό drone Shahed-131 που ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη της Οδησσού της Νότιας Ουκρανίας τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την έκθεση, η σύνθεση της κεφαλής εξηγεί γιατί η επίθεση της Ρωσίας στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας ήταν τόσο επιτυχημένη τους τελευταίους μήνες.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι κεφαλές τροποποιήθηκαν με στρώματα μικροσκοπικών μεταλλικών σωματιδίων που, κατά την επαφή, διασκορπίζονται σε μεγάλη ακτίνα.

Προκαλούν τη μέγιστη καταστροφή

Περαιτέρω, οι ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχουν 18 μικρότερες «γεμίσεις» γύρω από τη διάμετρο της κεφαλής εκτός από τα θραύσματα, τα οποία, όταν λιώνουν από την έκρηξη, μπορούν να τρυπήσουν την όποια θωράκιση και να έχουν ένα είδος εκρηκτικής πρόσκρουσης «360 μοιρών».
Αυτά τα εξαρτήματα αυξάνουν αποτελεσματικά την ικανότητα της κεφαλής να διασπά στόχους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ενέργειας, των δικτύων διανομής, των γραμμών μεταφοράς και των μεγάλων μετασχηματιστών υψηλής ισχύος.
Επιπλέον, περιπλέκουν σημαντικά τις εργασίες επισκευής.

Ο Damien Spleeters, ένας από τους ερευνητές που εξέτασαν την κεφαλή, είπε: «Είναι σαν να κοίταξαν την τελική κεφαλή και είπαν, “Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό ακόμα πιο καταστροφικό;”»

Ο Spleeters εξήγησε ότι οι κεφαλές που στοχεύουν σε στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τανκς ή μονάδες πυροβολικού, μπορεί να είναι κατασκευασμένες διαφορετικά και να χρησιμοποιούν μετωπική γόμωση για πιο εξειδικευμένους στόχους.
Ωστόσο, η κεφαλή που αξιολόγησε η CAR είχε ένα φαινόμενο φόρτισης ακτινικού σχήματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πιο σημαντική πρόσκρουση.
«Υπήρχαν πολλές εικασίες ότι ίσως αυτά τα εκρηκτικά ήταν πολύ ακατέργαστα, φθηνά και απλά», πρόσθεσε.
«Αλλά κοιτάζοντας την κεφαλή, είναι σαφές ότι έχει γίνει πολλή σκέψη για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στις υποδομές σε μεγάλη ακτίνα», συνέχισε.

Διέλυσαν την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε νέα επίθεση με πυραύλους και drones στις 10 Φεβρουαρίου, χτυπώντας κρίσιμες υποδομές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας Kharkiv και εξαπολύοντας πολλαπλά πλήγματα σε ενεργειακή υποδομή στη Zaporizhia.

Η ανάλυση έρχεται μετά από αναφορές που έδειξαν ότι Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν επισκεφθεί μια τοποθεσία στη Ρωσία για να επεξεργαστούν λεπτομέρειες για ένα εργοστάσιο που θα παράγει 6.000 drones για τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια.

Η Τεχεράνη αργότερα απέρριψε αυτές τις αναφορές, αρνούμενη τέτοια σχέδια και κατηγόρησε τη Δύση ότι υποδαυλίζει προβλήματα στην Ουκρανία.
Ωστόσο, εάν οι ισχυρισμοί αυτοί αποδειχτούν βάσιμοι, μπορεί να είναι απόδειξη ότι το Ιράν όχι μόνο βοηθά τη Ρωσία με τα τόσο αναγκαία όπλα, αλλά επίσης προσπαθεί να βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τη μέγιστη καταστροφή της υποδομής της Ουκρανίας.

Τα drones καμικάζι Shahed βοήθησαν περισσότερο στην καταστροφή της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας παρά για να ακρωτηριάσουν την πολεμική ικανότητα της χώρας.
Η κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας, Ukrenergo, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι τα drones καταστρέφουν την ενεργειακή υποδομή πιο γρήγορα από ό,τι μπορούσε να επισκευάσει το κράτος.

Τον περασμένο μήνα, το Institute for the Study of War αποκάλυψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη εξαντλήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη λόγω της αυξανόμενης εξάρτησής τους από αυτά στις επιχειρήσεις τους κατά της βασικής υποδομής της Ουκρανίας.

Drones μεγάλης εμβέλειας

Έτσι η Ρωσία αναπτύσσει τα drones μεγάλης εμβέλειας «TrAMP» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων έως και 600 χιλιόμετρα.
Η Ρωσία ανέπτυξε ένα drone Tramp που μπορεί να πετάξει σε μεγάλη απόσταση μεταφέροντας σημαντική ποσότητα φορτίου, ανέφερε η Ria Novosti.
Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει και να ρίχνει φορτίο έως και 250 κιλά σε αποστάσεις άνω των 600 χιλιομέτρων, ανέφερε το δημοσίευμα.
Το drone φέρεται να είναι κατασκευασμένο για να εκτελεί καθήκοντα που θεωρούνται επικίνδυνα για επανδρωμένα αεροσκάφη σε κακές καιρικές συνθήκες.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του είναι ένα μεγάλο κιβώτιο φορτίου 2650 λίτρων, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να φορτώνει μεγάλα αντικείμενα και να τα ρίχνει με ένα αλεξίπτωτο σε μια προκαθορισμένη τοποθεσία.
Επιπλέον, η συσκευή έχει ταχύτητα 195 χιλιομέτρων ανά ώρα και ανώτατο ύψος πλεύσης 3000 μέτρων.
Το σύστημα προσγείωσης επιτρέπει στους χρήστες να απογειώνονται και να προσεγγίζονται σε κακές προετοιμασμένες και μικρές πλατφόρμες.
Επιπλέον, ο αρθρωτός σχεδιασμός του UAV καθιστά δυνατή την ταχεία αλλαγή του πτερυγίου, του κινητήρα και του συστήματος προσγείωσης.
Εκτός αυτού, τα πτερύγια που ανοίγουν προς τα κάτω του διαμερίσματος φορτίου στο Tramp να χρησιμοποιείται ως βομβαρδιστικό για συγκεντρωμένες επιθέσεις σε εχθρικές περιοχές, ανέφερε το Military Review.

Έτσι, το φορτηγό drone μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική και προσιτή λύση για τη μεταφορά ζωτικών ωφέλιμων φορτίων σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου σε σύγκριση με επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Κίνα παραγγέλνει 15.000 ιρανικά drones και 90 ακόμα χώρες ακολουθούν

Την ίδια ώρα, η Κίνα είναι μία από τις 90 χώρες που «κάνουν ουρά» για να αγοράσουν ιρανικά drones, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Πληροφοριών του Ιράν, σύμφωνα με αναφορά του μετριοπαθούς πρακτορείου ειδήσεων Entekhab.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος προσδιορίστηκε μόνο ως ο διευθυντής του Think Tank for Political Research του υπουργείου Πληροφοριών, έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια τελετής αποκάλυψης του βιβλίου στο διεθνές Πανεπιστήμιο Imam Khomeini στην πόλη Qazvin.
«Η δύναμή μας έχει αυξηθεί σε επίπεδα όπου η Κίνα περιμένει στην ουρά για να αγοράσει 15.000 drones μας», είπε ο αξιωματούχος.
Η πολιτική , μας πρόσθεσε, απαιτεί επέκταση των δεσμών με την Κίνα και τη Ρωσία ως μακροπρόθεσμη στρατηγική για την καταπολέμηση της «δυτικής ηγεμονίας» και τον μετριασμό των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις