Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Αντιδράσεις στην Καλαμάτα για μαυροφορεμένους Eθελοντές φρουρούς στο πάρκο-παιδική Xαρά


 Χρήστος Καλλιμάνης

«Δεν χρειαζόμαστε επιτήρηση όταν κάνουμε τραμπάλα» δηλώνουν γονείς 
• Συλλογή υπογραφών για ανάκληση του μέτρου • Οι διατάξεις που έφεραν αντιδράσεις 
• «Λαϊκή Συσπείρωση»: Λογική της αστυνομοκρατίας και του χαφιεδισμού.

Έντονη είναι η διαμαρτυρία γονέων και κατοίκων από την απόφαση του Δήμου Καλαμάτας να προχωρήσει στη συμφωνία με τον Σύλλογο Πελοποννήσου Ιδιωτικής Φύλαξης Συνοδών Ασφαλείας προκειμένου να υπάρχει εθελοντική φύλαξη στο Πάρκο Σιδηροδρόμων σε ώρες και ημέρες που ο χώρος σφύζει από ζωή και παιδικό παιχνίδι.

Η υπόθεση έχει ξεκινήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου όταν και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έφερε σχετική εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου σύμφωνα με την οποία ο δήμος έρχεται σε συμφωνία με τον σχετικό Σύλλογο προκειμένου… εθελοντές επαγγελματίες να παρέχουν υπηρεσίες προστασίας στο πάρκο τις ώρες 6 το απόγευμα με 9 το βράδυ, ώρες δηλαδή που ο χώρος είναι γεμάτος από παιδιά και τους γονείς τους, ενώ όσο πλησιάζουμε προς τους καλοκαιρινούς μήνες ο κόσμος θα είναι όλο και περισσότερος. Σημειώνεται ότι για τον συγκεκριμένο χώρο έχει ήδη επέλθει συμφωνία με ιδιωτική εταιρία, μέλος του Συλλόγου Πελοποννήσου Ιδιωτικής Φύλαξης Συνοδών Ασφαλείας, για τις νυχτερινές ώρες. Στην εισήγηση αναφέρεται ότι ο λόγος για την κίνηση αυτή είναι πως υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας στον χώρο και περιπτώσεις φθορών και βανδαλισμών.

Εντύπωση, μάλιστα, έχουν προκαλέσει ορισμένες από τις διατάξεις που προβλέπονται στη συγκεκριμένη εισήγηση, όπως ότι οι εθελοντές «θα λαμβάνουν κάθε μέτρο που κρίνουν κατάλληλο και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», ενώ ακόμη ένα σημείο που έχει φέρει αντιδράσεις είναι η… περιβολή που προβλέπεται για τους εθελοντές: Μαύρη Στολή, παντελόνι, χιτώνιο, στο δεξί χέρι θα υπάρχει το αστέρι της εκπαίδευσης και στο αριστερό χέρι θα υπάρχει το έμβλημα του συλλόγου P.S.B. καθώς θα υπάρχει και ταυτότητα σε εμφανές μέρος, με φωτογραφία, Αριθμό Μητρώου και την ιδιότητά τους.

Η απόφαση πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή.

«Μαυροφορεμένοι με στολές ανάμεσα στα παιδιά μας;»

Οι ενέργειες αυτές, όμως, έχουν φέρει σημαντικές διαμαρτυρίες από γονείς και κατοίκους που αντιδρούν στην παρουσία «μαυροντυμένων επαγγελματιών-εθελοντών» σε έναν χώρο ελεύθερο χώρο που παίζουν μικρά παιδιά και η... διασφάλιση της τάξης εξασφαλίζεται από την παρουσία γονέων, παιδιών και επισκεπτών, δηλαδή με την ζωντανή ατμόσφαιρα ενός ανοιχτού χώρου αναψυχής και παιχνιδιού.

Μιλώντας στην efsyn.gr, μάλιστα, διατυπώνουν σειρά ερωτημάτων όπως το «με ποια κριτήρια μαυροφορεμένοι εθελοντές θα κρίνουν ότι τηρούνται ή δεν τηρούνται οι κανόνες;» αλλά και το γεγονός ότι προβλέπεται συγκεκριμένη ενδυμασία που, όπως, καταγγέλλουν παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το Σαββατοκύριακο αναμένονται δράσεις ενημέρωσης και μοιράσματος του κειμένου διαμαρτυρίας που έχουν συντάξει για συλλογή υπογραφών και την επόμενη εβδομάδα θα επαναπροσδιορίσουν τις επόμενες ενέργειές τους. [ Το κείμενο για συλλογή υπογραφών ΕΔΩ ]

Το κείμενο διαμαρτυρίας

Πάρκο Ελεύθερο Για Εμάς Και Τα Παιδιά Μας

Εμείς, οι γονείς και οι επισκέπτες του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων που υπογράφουμε αυτό το κείμενο διαμαρτυρόμαστε για την απόφαση του Δήμου Καλαμάτας να δεχτεί την “εθελοντική του φύλαξη” τις ώρες 18.00-21.00 από ομάδα εθελοντών security στην οποία έχει παραχωρήσει βαγόνι. Επαγγελματίες φύλακες-εθελοντές που προτίθενται, μαυροφορεμένοι, θυμίζοντας άλλες εποχές, να περιφρουρούν και να “νουθετούν” τα παιδιά μας.

Μιλούν για διασφάλιση της τάξης και των κανόνων των παιδικών χαρών, για αποτροπή βανδαλισμών και παραβατικών συμπεριφορών. Ως καθημερινοί επισκέπτες του πάρκου του ΟΣΕ, οι γονείς και οι περιπατητές γνωρίζουμε πως τα απογεύματα αυτό σφύζει από ζωή και καμία παράβαση δεν τελείται τις ώρες αυτές, πέρα των αυτοκινήτων και των μηχανών που διασχίζουν το πάρκο. Αυτό που αποτρέπει αρνητικές συμπεριφορές είναι η ζωντάνια του πάρκου και η συνεννόηση του κόσμου. Να είναι πλήρως φωτισμένο και γεμάτο από εμάς και τα παιδιά μας, από επισκέπτες που κάνουν ήρεμοι τη βόλτα τους.

Φοβόμαστε γιατί βλέπουμε πως χρόνο με το χρόνο το πάρκο χάνει τον ανοιχτό & δημόσιο χαρακτήρα του, γίνεται λιγότερο φιλόξενο για όσους το ζούνε, παίζουνε και περπατάνε. Το επιτακτικό λοιπόν είναι η αναβάθμιση του πάρκου με όλες τις σύγχρονες υποδομές (νέα/επισκευασμένα όργανα άθλησης και παιχνιδιού, επαρκή φωτισμό για την αποφυγή επικίνδυνων σημείων), κι όχι η “πόρτα” στις παιδικές μας χαρές.

Δεν δεχόμαστε:

  • Να κυκλοφορούν “μαυροφορεμένοι” με στολές ανάμεσα στον κόσμο και να δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού.
  • Να παρακολουθούν εμάς και τα παιδιά μας για την τήρηση κανόνων που είναι απλοί, κατανοητοί και εγγράφως διατυπωμένοι στο χώρο.
  • Να κάνουν οποιαδήποτε παρατήρηση σε παιδιά που τρέχουν, σκαρφαλώνουν, είναι πολλά μαζί ή για οτιδήποτε δεν αρέσει σε οποιονδήποτε “εθελοντή-φρουρό”.

Ζητάμε:

  • Ο Δήμος να αναιρέσει την απόφαση αυτή.
  • Το πάρκο να παραμείνει αληθινά ελεύθερο για εμάς και τα παιδιά μας.

Δεν χρειαζόμαστε επιτήρηση όταν κάνουμε τραμπάλα!!!

Η εισήγηση στην οικονομική επιτροπή

Όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας στο χώρο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Αποτέλεσμα της παραβατικής συμπεριφοράς κάποιον ατόμων είναι οι επανειλημμένες φθορές στον εξοπλισμό του πάρκου και των τριών παιδικών χαρών που βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Επανειλημμένα έχουμε προβεί ως Δήμος στην αποκατάσταση των φθορών αυτών δαπανώντας αρκετά χρήματα.

Ως Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών έχουμε μόνιμο υπάλληλο από το συνεργείο αυτεπιστασίας μας κατά τις πρωινές ώρες, ο οποίος έχει αποκλειστική αρμοδιότητα την φροντίδα του πάρκου. Προσπαθούμε επίσης με διάφορους τρόπους όπως με την οργάνωση εκδηλώσεων, την παραχώρηση χρήσης των βαγονιών που βρίσκονται μέσα στο πάρκο σε συλλόγους, κλπ, να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στο πάρκο και να μειώσουμε την παραβατική συμπεριφορά.

Επίσης η Δημοτική Αστυνομία έχει προχωρήσει σε σύναψη σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης κατά τις βραδινές ώρες, δηλ. από τις 22:00 έως τις 06:00 για χρονικό διάστημα από τις 23-12-2022 και για έξι μήνες.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω μέτρα για την φύλαξη και την προστασία του πάρκου και των
παιδικών χαρών που βρίσκονται μέσα σε αυτό και για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών, σε συνεννόηση με το Σύλλογο Πελοποννήσου Ιδιωτικής Φύλαξης Συνοδών Ασφαλείας στον οποίο έχουμε παραχωρήσει προς χρήση ένα βαγόνι, προτείνουμε την δωρεάν παροχή υπηρεσίας φύλαξης του πάρκου από τα μέλη του συλλόγου.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω καθώς και:

1. Το άρθρο 6 της ΥΑ 28492/2009 (ΦΕΚ 931/Β’/18-05-2009) «Καθορισμός των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και των Κοινοτήτων, τα όργανα και η διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου τους, τη διαδικασία
συντήρησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

2. Το άρθρο 6 της ΥΑ 27934/2014 (ΦΕΚ 2029/Β’/25-07-2014) «Τροποποίηση και συμπλήρωση της
28492/2009 (Β’ 931) απόφασής μας περί οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών των
ΟΤΑ».
3. Το με αρ. πρωτ. 13540/11-02-2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου
μας.
4. Την με αρ. πρωτ. 56447/16-06-2022 Σύμβαση Χρησιδανείου Βαγονιού στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.
5. Την με αρ. πρωτ. 125969/14-12-2022 αίτηση του Συλλόγου Πελοποννήσου Ιδιωτικής Φύλαξης Συνοδών Ασφαλείας.
6. Την με αρ. πρωτ. 6049/17-01-2023 αίτηση του Συλλόγου Πελοποννήσου Ιδιωτικής Φύλαξης
Συνοδών Ασφαλείας.
7. Το με αρ. πρωτ. 129552/23-12-2022 με ΑΔΑΜ 22SYMV011895663 2022-12-23 Συμφωνητικό για την ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης του πάρκου Σιδηροδρόμων και Σχολικού Συγκροτήματος
Πολυκλαδικού Καλαμάτας.

Εισηγούμαστε :
Την αποδοχή της δωρεάν παροχής υπηρεσίας για την φύλαξη του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων και των τριών Παιδικών Χαρών που βρίσκονται μέσα σε αυτό με τους εξής όρους:

1. Η δωρεάν παροχή υπηρεσίας θα παρέχεται για ένα και πλέον έτος για όσο υπάρχουν διαθέσιμα ενεργά και εγγεγραμμένα μέλη στο Σύλλογο Πελοποννήσου Ιδιωτικής Φύλαξης Συνοδών
Ασφαλείας.
2. Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή και ώρες 18:00 – 21:00 σε όλη τη διάρκεια του χρόνου θα υπάρχουν εθελοντικά μέλη για την περιπολία του περιβάλλοντα χώρου του Δημοτικού Πάρκου
Σιδηροδρόμων και εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παραβατικότητα να ειδοποιηθεί η Δημοτική ή η Ελληνική Αστυνομία.
3. Αν διαπιστωθεί κάποια βλάβη ή φθορά θα ενημερωθεί άμεσα ο αρμόδιος φορέας ή Αντιδήμαρχος με email.
4. Να ενισχυθεί με την εθελοντική δράση και την επαγγελματική εμπειρία των μελών του συλλόγου, η πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας για την βραδινή ιδιωτική φύλαξη του πάρκου με έναν φύλακα, ώστε να ενισχυθεί κι άλλο με περιπολίες από την μεριά του συλλόγου, χωρίς την παρεμπόδιση αλλά με την συνεργασία της ιδιωτικής εταιρίας τις βραδινές ώρες από τις 22:00 – 03:00 ή από τις 03:00 – 06:00.
5. Μέλη του συλλόγου θα ανοίγουν και θα κλείνουν τις τρεις παιδικές χαρές που βρίσκονται μέσα στο πάρκο σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας τους καθημερινά και σε αργίες και Σαββατοκύριακα.
6. Μέλη του συλλόγου θα συμβάλουν στην τήρηση των κανόνων λειτουργίας των παιδικών χαρών όπως αναγράφονται στις ενημερωτικές πινακίδες κάθε παιδικής χαράς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
7. Θα λαμβάνουν κάθε μέτρο που κρίνουν κατάλληλο και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για
την τήρηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων και την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών.
8. Οι εθελοντές του συλλόγου που θα συμμετέχουν στην δράση αυτή θα έχουν τα χαρακτηριστικά
του συλλόγου (Μαύρη Στολή, παντελόνι, χιτώνιο, στο δεξί χέρι θα υπάρχει το αστέρι της
εκπαίδευσης και στο αριστερό χέρι θα υπάρχει το έμβλημα του συλλόγου P.S.B. καθώς θα υπάρχει και ταυτότητα σε εμφανές μέρος, με φωτογραφία, Αριθμό Μητρώου και την ιδιότητά τους)”.

Αντίδραση και από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Για το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει τοποθετήθηκε, την Τετάρτη, και η «Λαϊκή Συσπείρωση» της Καλαμάτας καταδικάζοντας την απόφαση την οποία χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και επικίνδυνη». 

Η παράταξη αναφέρει σχετικά «ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σε διάφορους εθελοντές να το παίζουν προστάτες δημόσιων χώρων και να κρύβονται άλλα παιχνίδια από πίσω (πολιτικά και οικονομικά). Η λογική της αστυνομοκρατίας και του χαφιεδισμού εισάγεται ηθελημένα ή αθέλητα με αυτή την απόφαση. Αυτοί οι μαυροφορεμένοι "εθελοντές" (που παραπέμπουν σε ΧΑ που μερικοί από αυτούς υποστήριζαν) δεν ελέγχονται από πουθενά και δεν θα δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Δεν θα είναι κάπου υπόλογοι, ούτε στο δήμο, ούτε στην εταιρεία τους ούτε στην αστυνομία! Με τι κριτήρια θα κάνουν παρατηρήσεις σε γονείς και παιδιά ή θα ειδοποιούν την Αστυνομία; Με τι κριτήρια θα είναι κοντά σε παιδιά γονείς, γιαγιάδες και θα χειρίζονται ευαίσθητα θέματα; Αλήθεια, ποιες καταστροφές γίνονται 6 με 9 το απόγευμα που το πάρκο σφύζει από ζωή από εκατοντάδες παιδιά;»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει ότι αυτό που χρειάζεται το πάρκο είναι αναβάθμιση, περισσότερες εκδηλώσεις και περισσότερο φωτισμό, ενώ καλεί σωματεία, συλλόγους, πολίτες και φορείς να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση αυτή και τη δημοτική αρχή να μην προχωρήσει στην υλοποίησή της. 

Τέλος, η παράταξη σημειώνει ότι η απόφαση «καταψηφίστηκε στην Κοινότητα Καλαμάτας μόνο από την “Λαϊκή Συσπείρωση»” και από ένα μέλος της παράταξης «Συνοικούμε». Στην Οικονομική Επιτροπή οι παρατάξεις “Καλαμάτα Μπροστά»” και “Πρότυπος Δήμος” ψήφισαν λευκό δίνοντας ουσιαστικά πράσινο φως στη δημοτική αρχή να προχωρήσει το έργο της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις