Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

ENA MΠΑΧΑΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! Έδωσαν 900.000 ευρώ σε ιδιώτη, αλλά το σύστημα του ΟΠΕΚΑ δεν δούλεψε


 «Κράσαρε» το σύστημα του ΟΠΕΚΑ παρά τα 900.000 ευρώ που δόθηκαν σε ιδιώτη για τη βελτίωση του. 

• Μειωμένα επιδόματα έλαβαν πολλοί δικαιούχοι. Πλήθος οι καταγγελίες. 

• Πώς ο Κυριάκος Πιερρακάκης απαξίωσε τον ΟΠΕΚΑ και την ΗΔΙΚΑ

«Κατά την τακτική μηνιαία καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις διαφοροποιημένες καταβολές, λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος της πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ …Ο ΟΠΕΚΑ σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του τεχνικού προβλήματος το συντομότερο δυνατό. Η απόδοση των ορθών ποσών στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούχων θα λάβει χώρα με έκτακτη καταβολή, για την οποία οι πολίτες θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση».

Mε αυτήν την ανακοίνωση που αναγκάστηκε να εκδώσει αργά χθες και μετά το πλήθος καταγγελιών, ο νέος διοικητής του ΟΠΕΚΑ και διευθυντής μέχρι χθες του γραφείου της υφυπουργού Δ. Μιχαηλίδου, επιχειρήθηκε να καμφθεί η δυσαρέσκεια των ανθρώπων που είδαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

«Τα μειωμένα ποσά των επιδομάτων αναπηρίας του Φεβρουαρίου οφείλονται στην απαξίωση, από τον κ. Πιερρακάκη, της δημόσιας ΗΔΙΚΑ Α.Ε. σε όφελος ιδιωτών που παίρνουν πολλά για να κάνουν τίποτα» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η αναπληρώτρια Τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και υποψήφια βουλευτής στο νότιο Τομέα Αθήνα, Θ. Φωτίου.

«Καμία εξήγηση προς τους αναστατωμένους αναπήρους και χρονίως πάσχοντες. Μόνο ένα ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα εστάλη στα Κέντρα Κοινότητας με πρωτοβουλία των υπηρεσιών, για να εκτονωθεί η πίεση που ασκούσαν οι ανάπηροι στους εκεί υπαλλήλους ζητώντας εξηγήσεις» αναφέρει η κ. Φωτίου.

Η πρώην υπουργός αποδίδει τα λάθη στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. που την εβδομάδα αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 μεταφέρθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον κ. Πιερρακάκη, ο οποίος κατάφερε «να τη μετατρέψει από τον πρωτοπόρο δημόσιο φορέα ψηφιακών εφαρμογών σε μια εταιρεία με ελάχιστο προσωπικό που κάθε τόσο κάνει “λάθη”, τα οποία πληρώνουν οι ευάλωτοι ωφελούμενοι, και όχι μόνον οι ανάπηροι».

Θυμίζουμε το τεράστιο πρόβλημα, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, με το λάθος της ΗΔΙΚΑ στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένοι Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) που «διορθώθηκε» με την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του επιδόματος ως «αχρεωστήτως καταβληθέντος». Η δε ηγεσία του Υπ. Εργασίας και Κοιν. Ασφαλίσεων αρνήθηκε τότε να επιστρέψει στους ευάλωτους δικαιούχους του ΕΕΕ τα ποσά που τους είχαν παρακρατηθεί, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για μήνες τους έκοψε ή τους μείωσε δραματικά το μόνο εισόδημα-μέσο επιβίωσης!

Ενδεικτικό της αντίληψης του κ. Πιερρακάκη είναι ότι, αντί να ενισχύσει με εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα την ίδια την ΗΔΙΚΑ, μοιράζει χρήματα σε εξωτερικές ιδιωτικές εταιρείες για να τη βοηθήσουν –υποτίθεται- στο έργο της. Ποσό 900.000 ευρώ δόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία για να υποστηρίξει τις παλιές εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ και να αναπτύξει νέες, στο πλαίσιο υποστήριξης του έργου του ΟΠΕΚΑ. Το πρόσφατο χάος που αποκαλύφθηκε στη διασύνδεση του ΟΠΕΚΑ με τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και τα λάθη στην πληρωμή των επιδομάτων είναι αποκαλυπτικά για την ποιότητα του έργου και τα αποτελέσματα της ανάθεσης στην ιδιωτικής εταιρεία «COSMOS COMPUTERS A.E.B.E.» στην οποία μάλιστα δόθηκε και παράταση ενός μήνα για την ολοκλήρωση του έργου:

«Υποστήριξη, Ανασχεδιασμός, Ανάπτυξη λειτουργικοτήτων Υπαρχουσών Εφαρμογών & Ανάπτυξη Νέων Εφαρμογών, καθώς και η Παραγωγική τους Λειτουργία, στα πλαίσια της Υποστήριξης που παρέχει η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)».

Ανακοίνωση και από το ΜέΡΑ25

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδη, που αναρωτήθηκε: «Ο ΟΠΕΚΑ καταβάλλει μειωμένα τα αναπηρικά επιδόματα επειδή οι άνθρωποι θα λάβουν το market pass των 20 ευρώ το μήνα; Ντροπή σας κ. Μητσοτάκη!»

Επισημαίνει ότι «η καταβολή των επιδομάτων αναπηρίας αυτές τις μέρες από τον ΟΠΕΚΑ, απέδειξε πως υπάρχουν κρυφές μειώσεις από την Μητσοτάκης Α.Ε., καθώς αρκετοί, έλαβαν αντί για 313 ευρώ, μόλις 260 ευρώ!»

«Η Κυβέρνηση, η αρμόδια Υπουργός κ. Μιχαηλίδου και η διορισμένη διοίκησή της στον ΟΠΕΚΑ, έσπευσαν να μιλήσουν για κάποιο δήθεν τεχνικό λάθος με τους αλγόριθμούς των πληροφοριακών τους συστημάτων, τα οποία όμως πλέον δεν είναι τίποτα καινούργια συστήματα. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: όσα θα δοθούν με το market pass σ' αυτούς τους ανθρώπους που παίρνουν αναπηρικό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, τους αφαιρούνται απ’ αυτό; Διότι πριν ακόμη πάρουν οι ωφελούμενοι τη δίμηνη δόση του Μαρτίου από το market pass, πληρώθηκαν για τον Φεβρουάριο 260, αντί για 313 ευρώ!», προσθέτει.

Και καταλήγει: «Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν δηλαδή για τα 20 ευρώ αυτά το μήνα του market pass, η Κυβέρνηση μειώνει το ήδη ισχνό αναπηρικό επίδομα, μιλάμε για την απόλυτη ντροπή, την προστυχιά και την αναλγησία της Μητσοτάκης Α.Ε. Αναμένουμε εξηγήσεις γι' αυτό το αίσχος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις