Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Βυθίστηκε στον Ατλαντικό το αεροπλανοφόρο Foch


 Βυθίστηκε στον Ατλαντικό το επί 35 έτη αεροπλανοφόρο της Γαλλίας Foch που πουλήθηκε για ελάχιστο τίμημα πριν λίγα χρόνια στη Βραζιλία.

Στο βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού βρίσκεται, πλέον, το παλιό αεροπλανοφόρο Foch που ανήκε στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και πουλήθηκε το 2000 στις ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας, αλλά εδώ και μήνες περιπλανιόταν στη θάλασσα, αναζητώντας ένα λιμάνι για να το δεχτεί.

"Λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται η ρυμούλκησή του και εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασής του (…) η μοναδική λύση ήταν να το εγκαταλείψουμε, με ελεγχόμενη βύθιση" εξήγησαν, τις προηγούμενες ημέρες, το Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Άμυνας της Βραζιλίας.

Όπως ανέφεραν, η κατάσταση του αεροπλανοφόρου ήταν τόσο κακή που κάποια στιγμή, «αναπόφευκτα» θα βυθιζόταν από μόνο του.

Αντιδράσεις

Η απόφαση αυτή, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή που ελήφθη έχει προκαλέσει αντιδράσεις αφού το γερασμένο σκαρί, μήκους 266 μέτρων, ήταν γεμάτο με αμίαντο, βαφές και άλλα τοξικά απόβλητα, σύμφωνα με πολλές οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πριν από δύο εβδομάδες, το Πολεμικό Ναυτικό είχε ανακοινώσει ότι ρυμούλκησε το αεροπλανοφόρο στον Ατλαντικό, σε απόσταση 315 χιλιομέτρων από τις ακτές της Βραζιλίας. Λόγω της κατάστασής του και του "υψηλού κινδύνου" που συνιστούσε για το περιβάλλον, οι βραζιλιάνικες αρχές δεν επέτρεπαν τον ελλιμενισμό του, ούτε καν την επιστροφή του στα χωρικά ύδατα της χώρας.

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι η Βραζιλία διαπράττει "έγκλημα κατά του περιβάλλοντος". Η οργάνωση "Ρομπέν των Δασών" χαρακτήρισε, μάλιστα, το παλιό αεροπλανοφόρο "τοξικό δέμα βάρους 30.000 τόνων".

Αξίζει να σημειωθεί πως το Foch ναυπηγήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στο ναυπηγείο του Σεντ-Ναζάρ, στη δυτική Γαλλία, και επί 37 χρόνια ήταν στην υπηρεσία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το 2000 το αγόρασε η Βραζιλία που το μετονόμασε σε Sao Paulo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις