Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Γεωργία Βασιλειάδου: O λόγος που την αποκαλούσαν «πέτρινη»


 Η Γεωργία Βασιλειάδου έχει μείνει στην ιστορία ως η «πιο όμορφη-άσχημη» πρωταγωνίστρια. Οι ταινίες της αξέχαστες.

Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου του 1980 και κηδεύτηκε δύο μέρες μετά, ένα βροχερό πρωί με πολύ κρύο. Κηδεύτηκε παρουσία λίγων φίλων και θαυμαστών, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Γεωργία Βασιλειάδου δεν έδινε συχνά συνεντεύξεις. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από την μοναδική τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στον Δημήτρη Λυμπερόπουλο το 1978 για την εκπομπή “Ελεύθερος ρεπόρτερ”. Αναμεταδόθηκε στην εκπομπή της Μπήλιως Τσουκαλά “Έχει γούστο”.

Όπως έγινε γνωστό αρκετοί συνάδελφοί της την εποχή εκείνη της είχαν βγάλει το παρατσούκλι “πέτρινη”. Ο λόγος ήταν γιατί της άρεσε να επενδύει στην πέτρα, ήθελε να αγοράζει σπίτια, θεωρώντας τα σωστή επένδυση για το μέλλον της οικογένειά της.

Ποια ήταν η Γεωργία Βασιλειάδου

Η Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε στην Αθήνα στην περιοχή της Κυψέλης το 1897 σε μια οικογένεια με δέκα παιδιά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου, αλλά η ίδια το άλλαξε σε Βασιλειάδου όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι και την υποκριτική. Υποχρεώθηκε να αφήσει νωρίς το σχολείο για να εργαστεί σε κατάστημα και να βοηθήσει την πολυμελή οικογένειά της, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της.

Η οικογένειά της, δεν ενέκρινε την επιλογή της να γίνει ηθοποιός.

Την πρώτη της καλλιτεχνική εμφάνιση έκανε το 1922 σαν μέλος της χορωδίας του Θεάτρου Ολύμπια, στο έργο Ερνάνη του Τζουζέπε Βέρντι, μάλλον συμπτωματικά οπότε και ξεκίνησε τις σπουδές της στην Γεννάδειο Σχολή το 1923 και κατόπιν εμφανίστηκε σε διάφορες όπερες. Εργάστηκε σε μεγάλα θεατρικά σχήματα της εποχής με τους Κυβέλη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Δημήτρη Μυράτ, ερμηνεύοντας ποικίλους ρόλους.

Η συνέντευξη της κόρης της στην ΕΡΤ

Στα μέσα του 1930 αποφάσισε να σταματήσει, μετά από έναν γάμο της που υπήρξε όμως ατυχής. Στη συνέχεια γνώρισε τη Σοφία Βέμπο η οποία και της υποσχέθηκε να τη βοηθήσει. Ο άνθρωπος που την ανακάλυψε και της έδωσε την ευκαιρία να κάνει μεγάλη καριέρα ήταν ο Αλέκος Σακελλάριος έτσι στα 42 της, η Γεωργία Βασιλειάδου κάνει ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα και με το έμφυτο ταλέντο της κατακτάει αμέσως το κοινό.

Ο Αλέκος Σακελλάριος της προσέφερε ένα ρόλο το 1939 στα Κορίτσια της παντρειάς, που έγινε η αφορμή για το ξεκίνημα μιας δεύτερης, αλλά περισσότερο γνωστής καριέρας – αυτή τη φορά ως κοσμαγάπητης κωμικού, της “ομορφότερης άσχημης” του ελληνικού κινηματογράφου, όπως χαρακτηρίστηκε.

Στην εταιρεία της Φίνος Φιλμ έγιναν οι μεγάλες της επιτυχίες όπως: Η ωραία των Αθηνών, Η θεία απ’ το Σικάγο, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός και πολλές άλλες. Έλαβε μέρος στην τηλεοπτική σειρά Ο Χριστός ξανασταυρώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις