Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Mάθε σε ποιο εκλογικό κέντρο πρέπει να πας - Αρκεί ένα «Kλικ» στον υπολογιστή για να λάβεις όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες - Ποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν


 Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, για να μάθεις σε ποιο εκλογικό κέντρο είσαι εγγεγραμμένος προκειμένου να πας να ψηφίσεις, έπρεπε αρχικά να μεταβείς σε κάποιο από κεντρικά σημεία της πόλης που υπάρχουν μόνιμα στημένοι οι πίνακες δημόσιων ανακοινώσεων και εκεί, να βρεις σε ένα κατεβατό από λίστες που κολλούσαν, το σχολείο που αντιστοιχεί στην περίπτωσή σου και ακολούθως βάσει των πρώτων γραμμάτων του επωνύμου σου να αναζητήσεις και τη συγκεκριμένη αίθουσα που έχει στηθεί η κάλπη σου. Τέτοιοι μακροσκελείς κατάλογοι τοιχοκολλώνται επίσης έξω από τα δημαρχιακά μέγαρα σε όλες στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ακόμη και σήμερα. Η εναλλακτική λύση ήταν να πάρεις τηλέφωνο στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και να ενημερωθείς τηλεφωνικά.

Σήμερα, μπορείς πλέον να τα κάνεις όλα κι από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ακόμη καλύτερα από το κινητό σου τηλέφωνο. Προκειμένου να μάθεις πού ψηφίσεις, μπαίνεις απλώς στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών και να συμπληρώσεις τη φόρμα με τα στοιχεία του. Αρχικά σου ζητείται ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός (Ε.Ε.Α.) που αποτελείται από 13 ψηφία. Εάν δεν τον θυμάστε ή δεν τον έχετε σημειωμένο κάπου, μην απογοητευτείτε. Μπορείτε να συνεχίσετε και χωρίς αυτό το στοιχείο.

Αρκεί απλώς να βάλετε το επώνυμο σας, το όνομά σας (αρκούν τα δύο πρώτα γράμματα), το όνομα πατρός και το όνομα μητρός (επίσης αρκούν μονάχα τα δύο πρώτα γράμματα) καθώς επίσης και το έτος γέννησης (μονάχα το έτος, όχι ολόκληρη την ημερομηνία). Αυτό ήταν. Κλικάροντας την επιλογή «αναζήτηση», θα σας ανοίξει μια καινούργια καρτέλα με όλα τα στοιχεία που χρειάζεται να ξέρετε.

Εκλογές 2023 – Πού ψηφίζω: Δείτε ΕΔΩ

Ειδικότερα, εμφανίζει τα πλήρη στοιχεία σας, ήτοι τον ειδικό εκλογικό αριθμό σας, το πλήρες ονοματεπώνυμό σας, το όνομα πατρός και όνομα μητρός πλήρες, τον αριθμό δημοτολογίου σας, τον κωδικό του εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό διαμέρισμα (π.χ. 13ο εκλογικό διαμέρισμα, 2ης Κοινότητας), τη δημοτική ενότητα, τον δήμο που είστε εγγεγραμμένοι, την περιφερειακή ενότητα, την περιφέρεια και τον νομό. Τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές εμφανίζονται αναλυτικά και τα στοιχεία του σχολείου στο οποίο δικαιούστε να πάτε να ψηφίσετε, καθώς επίσης και τη συγκεκριμένη αίθουσα (αριθμός εκλογικού κέντρου).

Εάν γνωρίζετε τα στοιχεία συγγενών και φίλων σας (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός και έτος γεννήσεως), μπορείτε να εξυπηρετήσετε και αυτούς βλέποντας πού ακριβώς ψηφίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις