Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Oι Πακιστανοί τρομοκράτες είχαν οδηγίες να ανατινάξουν το Eστιατόριο στου Ψυρρή σε ώρα αιχμής – Ο ρόλος της Mοσάντ - Οι «εγκέφαλοι» ήθελαν πολλούς νεκρούς


 Κώστας Παπαδόπουλος

Μία πληροφορία που έφτασε στην ΕΥΠ πριν από περίπου δύο μήνες, με ισραηλινά μέσα να αναφέρουν ότι προήλθε από τη Μοσάντ, έθεσε σε συναγερμό τις ελληνικές αρχές ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «μήνυμα» που έφτασε στην ΕΥΠ έκανε λόγο για πυρήνα Πακιστανών εξτρεμιστών με καθοδήγηση από το Ιράν που ετοιμάζει τρομοκρατικό χτύπημα σε εβραϊκό στόχο.

Άμεσα ενημερώθηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση τόσο πιθανοί στόχοι, όσο και πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ριζοσπαστικοποίησης.

Κάπως έτσι έφτασαν στα ίχνη του 27χρονου και του 29χρονου, οι οποίοι διέμεναν για περίπου μια 5ετία στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, κάνοντας χειρονακτικές δουλειές στην Αθήνα και την επαρχία.

Οι οδηγίες για το χτύπημα στου Ψυρρή

Εβραϊκό εστιατόριο Gostijo

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ίχνη τους εντοπίστηκαν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, με την ΕΛ.ΑΣ. αρχικά να τους συλλαμβάνει επειδή δεν είχαν άδεια παραμονής στη χώρα και εν συνεχεία να κάνει «φύλλο και φτερό» τα κινητά τους τηλέφωνα.

Κάπως έτσι διαπιστώθηκαν οι επαφές που είχαν με πρόσωπο – επίσης πακιστανικής καταγωγής – που ζει στο Ιράν και διώκεται για δολοφονίες.

Το άτομο αυτό φέρεται να τους καθοδηγούσε στο να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση με στόχο το εστιατόριο – συναγωγή επί της οδού Αισώπου στου Ψυρρή, ζητώντας τους μάλιστα να εντάξουν κι άλλα πρόσωπα εμπιστοσύνης στο τρομοκρατικό δίκτυο.

Μάλιστα, αρχικά φέρεται να τους υποδείκνυε το «χτύπημα» να είναι ένοπλο και σε ώρα αιχμής για να είναι και πολύνεκρο, ωστόσο, στη συνέχεια ζητήθηκε να γίνει με έκρηξη βόμβας ή και φιάλης υγραερίου.

Στην ανακοίνωση του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ακόμη ότι «είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής προκύπτει ότι οι δύο Πακιστανοί είχαν λάβει εντολές να προβούν ακόμη και σε δολοφονίες, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν ταυτοποιηθεί οι πιθανοί στόχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις