Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

H πιθανότερη ποινή που αναμένεται να επιβάλλει o ΣΥΡΙΖΑ στον Παύλο Πολάκη Εντός των επομένων εικοσιτετραώρων το κόμμα θα κλείσει η εκκρεμότητα που έχει έναντι του βουλευτή Χανίων


Γεώργιος Σαρρής

Μια σημαντική εκκρεμότητα που αφορά τον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη καλείται να κλείσει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στις 28 Φεβρουαρίου είχε συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος και είχε αποφασίσει ομοφώνως να εισηγηθεί στην Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδρίαζε δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, τη μη συμμετοχή του Κρητικού πολιτικού στα ψηφοδέλτια του κόμματος ενόψει των εκλογών 2023, «μετά την κρίση που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης» όπως ανέφερε και η σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Το βράδυ της ημέρας που συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο όμως, συνέβη το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που βύθισε τη χώρα στο πένθος, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας που θα αποφάσιζε για την πολιτική τύχη του βουλευτή. Οπότε τώρα αναμένεται η νέα συνεδρίαση που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να παραπέμψει τον κ. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, σημειώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες στην εισήγησή του ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί προσωπικές στρατηγικές που θα αλλοιώνουν την επίσημη γραμμή του κόμματος στον δρόμο προς τις κάλπες.

Όλα τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου συμφώνησαν πως ο βουλευτής δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια, ωστόσο οι απόψεις διαφοροποιήθηκαν ως προς τη διαγραφή του από το κόμμα και εάν αυτή θα πρέπει να γίνει για μερικούς μήνες, για έναν χρόνο ή για πάντα.

Αυτό που θα κάνει η Πολιτική Γραμματεία μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι να επικυρώσει την αποπομπή του κ. Πολάκη από τα ψηφοδέλτια (αυτό θεωρείται δεδομένο), δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον ίδιο να δώσει και τις δικές του εξηγήσεις για τις αναρτήσεις που έχει κάνει στοχοποιώντας δημοσιογράφους και δικαστικούς με αφορμή την καταδικαστική απόφαση για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

Αναφορικά με την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, οι επιλογές των μελών εναντίον του βουλευτή Χανίων είναι τέσσερις: Είτε αναστολή της ιδιότητάς του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είτε η διαγραφή του από το κόμμα (που είναι και η βαρύτερη ποινή), είτε μια σύσταση ή κάποια επίπληξη. Για να επιβληθεί μια από τις δύο πρώτες ποινές, θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία 2/3 στην αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πλειοψηφήσουν τα 10 από τα 15 μέλη της. Το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι να ανασταλεί η κομματική ιδιότητα του κ. Πολάκη για έξι μήνες, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει αργότερα.

Ο ίδιος ο κ. Πολάκης από την τραγωδία των Τεμπών και ένθεν έχει προβεί σε πλειάδα αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, όλες όμως σε αντιπολιτευτικό τόνο κατά της κυβέρνησης όσον αφορά την υπόθεση της πρώην γενικής γραμματέως αντεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου, που δεν θα είναι τελικά υποψήφια με τη ΝΔ, και βέβαια της υπόθεσης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και των κινητοποιήσεων που ακολούθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις