Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Kατώτατος μισθός - Xατζηδάκης: Θα είναι κοντά στα 800 ευρώ - Θα αυξηθούν το επίδομα ανεργίας και άλλα 18 επιδόματα


 Κατώτατος μισθός: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την Παρασκευή 17 Μαρτίου στις 10:00 συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Το ποσό του κατώτατου μισθού θα έχει μπροστά το ψηφίο «7», αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ενόψει της αυριανής ανακοίνωσης της κυβέρνησης για το πόσο τελικά θα αυξηθεί.

«Θα είμαστε κοντά στο 8 αλλά δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας για τις αυριανές ανακοινώσεις, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ενώ πρόσθεσε ότι «σίγουρα θα είναι μια σημαντική αύξηση, αλλά θα συνυπολογίζει τις αντοχές των επιχειρήσεων, γιατί χωρίς αυτές δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, λόγω του πληθωρισμού».

Επίσης, σχετικά με το ποια επιδόματα επηρεάζονται, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε: «Θα εφαρμοστεί από 1η Απριλίου και θα συμπαρασύρει προς τα πάνω όλα τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Είναι το επίδομα ανεργίας και άλλα 18 επιδόματα».

«Αύριο θα ακούσετε μια σημαντική αύξηση. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί δεν είναι λεφτά που τα δίνει το Δημόσιο, είναι λεφτά ιδιωτών. Αλλά η Πολιτεία πρέπει να έχει ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους τους εργαζόμενους» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, υποστηρίζοντας για το ίδιο ζήτημα ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες η Ελλάδα είναι σε καλή θέση και κατέληξε ότι «η μεγάλη πρόκληση είναι οι καλύτεροι μισθοί».

Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα επηρεάζει

Θέμα χρόνου είναι, πλέον, η ανακοίνωση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού που θα επηρεάσει τον μισθό σε περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, από την 1η Απριλίου 2023.

Παράλληλα, θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες δικαιούχους των επιδομάτων και των παροχών της ΔΥΠΑ. Πληροφορίες, θέλουν η αύξηση από 1η Απριλίου 2023 να είναι της τάξεως του 7,6% με 7,8%, δηλαδή όση δόθηκε και στους συνταξιούχους, που αναλογεί σε 54 με 56 ευρώ. Έτσι ο κατώτατος μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί στα 767 με 768 ευρώ.

Πέρα από τον κατώτατο, θετική επίδραση θα υπάρξει και σε όσους είχαν κατοχυρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών στον ίδιο εργοδότη ως τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς αυτοί οι εργαζόμενοι δικαιούνται ανάλογη αναπροσαρμογή των 3ετιών τους. Επί της ουσίας, οι εργαζόμενοι με κατοχυρωμένη προϋπηρεσία 9 ετών και άνω θα δουν τον μισθό τους να αγγίζει τα 1.000 ευρώ.

Αναλυτικά η λίστα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε φορά που ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός παίρνουν «ανάσες» οι άνεργοι και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι, δικαιούχοι ειδικών επιδομάτων.


H αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ.


Στα 438 ευρώ είναι σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας και το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,51 ευρώ Αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 7,6 – 7,8% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 471 – 473 ευρώ.


Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.


Το ειδικό Βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και από 227,65 ευρώ διαμορφώνεται στα 244-246 ευρώ.


Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον παρέμειναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν είναι εποχικοί (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.).Το ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ύψους 262,67 ευρώ διαμορφώνεται στα 282-284 ευρώ.

Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ύψους 262,67 ευρώ διαμορφώνεται στα 282-284 ευρώ.

Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ύψους 350,23 ευρώ διαμορφώνεται στα 376-378 ευρώ.

Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη ύψους 824,63 ευρώ διαμορφώνεται στα 887-889 ευρώ.

Ειδικό εποχικό για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη ύψους 557,22 ευρώ διαμορφώνεται στα 599-601 ευρώ.

Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων ύψους 437,79 ευρώ διαμορφώνεται στα 461-463 ευρώ.

Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό δηλαδή στα 767-768 ευρώ

Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα και έως 2.301 ευρώ από την 1η Απριλίου.

Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).

Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.

Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Άσκησης. Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 25- 26 ευρώ.

Μείωση εισφορών

Όποια κι αν είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης, αναμένεται να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη εξαγγελία μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Η περαιτέρω μείωση των εισφορών την οποία θα ανακοινώσει η κυβέρνηση υπολογίζεται γύρω στις 3 ποσοστιαίες μονάδες – σε βάθος τετραετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις