Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Σουέζ: Ακυβέρνητο έμεινε πλοίο Mεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

 


Τέσσερα ρυμουλκά της Διώρυγας του Σουέζ έχουν επιστρατευτεί για να μετακινήσουν ένα ακυβέρνητο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μετά τη βλάβη που υπέστη εντός του καναλιού την Κυριακή, χωρίς ωστόσο η θέση στην οποία βρίσκεται να εμποδίζει την υπόλοιπη ναυσιπλοΐα.

Αυτό ανακοίνωσε η διαχειριστική Αρχή της διώρυγας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο George Safwat, εκπρόσωπος της αρχής, ανέφερε σε δήλωσή του ότι το MSC ISTANBUL, το οποίο φέρει σημαία Λιβερίας, κατευθυνόταν από τη Μαλαισία προς την Πορτογαλία όταν κόλλησε στο κανάλι. Ένα πέμπτο ρυμουλκό βρισκόταν καθ’ οδόν για να συμμετάσχει στις προσπάθειες αποκόλλησής του, πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυκλοφορία στη ζωτικής σημασίας πλωτή οδό δεν έχει επηρεαστεί από την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που προέκυψε.

«Όλα τα πλοία που έρχονται από το βορρά έχουν περάσει κανονικά και η ναυσιπλοΐα από το νότο επίσης διεξάγεται κανονικά μετά την εκτροπή των πλοίων από το δυτικό κανάλι στο ανατολικό», δήλωσε ο Safwat.

Το περιστατικό του 2021

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, στις 23 Μαρτίου 2021, το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Ever Given προσάραξε στη Διώρυγα του Σουέζ λόγω ισχυρών ανέμων, κάτι που είχε ως συνέπεια να κλείσει πλήρως το κανάλι και να μην επιτρέπεται η διέλευση άλλων πλοίων. Ο αποκλεισμός διήρκεσε έξι ημέρες.

Η Διώρυγα του Σουέζ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς στον κόσμο, με αποτέλεσμα το κλείσιμό της να προκαλέσει αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα και πονοκεφάλους στην παγκόσμια οικονομία.

Υπολογίζεται ότι ο αποκλεισμός του καναλιού προκάλεσε ζημιές ύψους 9.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Μετά από σχεδόν μια εβδομάδα, στις 29 Μαρτίου 2021, το Ever Given αποκολλήθηκε, με αποτέλεσμα να δοθεί ένα τέλος στο χάος που προκλήθηκε στην παγκόσμια ναυτιλία και να ξεκινήσει ξανά η ομαλή διέλευση των πλοίων από την Διώρυγα του Σουέζ. Το γιγαντιαίο πλοίο παρέμεινε στην Αίγυπτο για περισσότερο από τρεις μήνες, μέχρι οι τοπικές αρχές να δώσουν το πράσινο φως για την «απελευθέρωσή» του.


ot.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις