Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Ψάχνουν δικαιολογία να παρέμβουν στο σώμα μας – Έφτιαξαν «Hλεκτρική» Kάψουλα που ελέγχει την όρεξη


 Φέρνοντας καταπόσιμα ηλεκτρομηχανήματα, σε σχήμα χαπιού, εξοικειώνουν τους άνθρωπους με την ιδέα αρχικά για λόγους υγείας, ώστε μετά να βάλουν εύκολα στον οργανισμό τους οτιδήποτε άλλο θα είναι απαραίτητο για την άσκηση ελέγχου και παρακολούθησης.

Η συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να ενισχύσει την παραγωγή ορμονών στο στομάχι, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της ναυτίας και στην εξουδετέρωση της απώλειας της όρεξης.

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται από το στομάχι, όπως η γκρελίνη, παίζουν βασικό ρόλο στην τόνωση της όρεξης. Αυτές οι ορμόνες παράγονται από ενδοκρινικά κύτταρα που αποτελούν μέρος του εντερικού νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει την πείνα, τη ναυτία και τα αισθήματα πληρότητας.

Οι μηχανικοί του MIT έχουν πλέον δείξει ότι μπορούν να διεγείρουν αυτά τα ενδοκρινικά κύτταρα να παράγουν γκρελίνη, χρησιμοποιώντας μια καταπόσιμη κάψουλα που παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στα κύτταρα. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για τη θεραπεία ασθενειών που περιλαμβάνουν ναυτία ή απώλεια όρεξης, όπως η καχεξία (απώλεια μάζας σώματος που μπορεί να συμβεί σε ασθενείς με καρκίνο ή άλλες χρόνιες ασθένειες).

Σε δοκιμές σε ζώα, οι ερευνητές έδειξαν ότι αυτή η «ηλεκτροηλεκτρική» κάψουλα θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή γκρελίνης στο στομάχι. Πιστεύουν ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να προσαρμοστεί για την παροχή ηλεκτρικής διέγερσης σε άλλα μέρη του γαστρεντερικού σωλήνα.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια καταπόσιμη κάψουλα που ονομάζεται FLASH (Fluid-wicking Active Stimulation and Hormone modulation) που μπορεί να διεγείρει ηλεκτρονικά την ορμόνη γκρελίνη που ρυθμίζει την πείνα στους χοίρους. Εμπνευσμένη από το δέρμα που απομακρύνει τα υγρά της αυστραλιανής σαύρας με αγκαθωτούς διαβόλους, η κάψουλα εκπέμπει ηλεκτρονικά σήματα και κινείται μέσα στο σώμα και τελικά αποβάλλεται.

Αυτή η μελέτη απόδειξης της σύλληψης καταδεικνύει τη δυνατότητα των καταπόσιμων ηλεκτρομηχανημάτων για τη θεραπεία γαστρεντερικών, νευροψυχιατρικών και μεταβολικών διαταραχών. Η ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει την έρευνα για ανθρώπινη εφαρμογή και να διερευνήσει επιλογές θεραπείας για διατροφικές διαταραχές και μεταβολικές ασθένειες.


el.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις