Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Ουκρανία: 1,5 εκατ. Ουκρανοί έγιναν και επίσημα Ρώσοι πολίτες στις περιοχές που κυριάρχησε η Ρωσία - Από 1η Ιουλίου του 2024 όποιος δεν πάρει ρωσικό διαβατήριο θα θεωρείται ξένος υπήκοος


 Αποτελέσματα έχει φέρει η κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να δώσει υπηκοότητα στους πολίτες των περιοχών που κατακτήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία. 

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν δήλωσε σήμερα ότι σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στις πρόσφατα προσαρτηθείσες περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα έχουν λάβει ήδη ρωσικά διαβατήρια.

Η Ρωσία προσάρτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο τις τέσσερις περιοχές, μετά το σχετικό δημοψήφισμα, ενώ η Μόσχα έχει προσαρτήσει επίσης την περιοχή της Κριμαίας το 2014.

Η Ρωσία πλέον αριθμεί 153 εκατομ. κατοίκους, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αύξησε κατά πολύ την βιομηχανική της βάση (15%), την γεωργική παραγωγή (10%) και τα εργοστάσια μεταλλευμάτων, τα ορυχεία, τα ναυπηγεία κλπ. (12%).

Το οικονομικό κέρδος της Ρωσίας αντιστοιχεί σε ποσά άνω του 1 τρισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας!

Το διάταγμα που είχε υπογράψει προσφάτως ο Β.Πούτιν καθορίζει τρόπους με τους οποίους Ουκρανοί πολίτες, κάτοχοι διαβατηρίων που έχουν εκδοθεί από αποσχισθήσεις αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, και κάτοικοι των εν λόγω τεσσάρων επαρχιών, μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία να γίνουν Ρώσοι υπήκοοι ή να νομιμοποιήσουν το καθεστώς τους μέσω των ρωσικών αρχών.

Ωστόσο, το διάταγμα προβλέπει επίσης ότι όποιος δεν προβεί σε αυτά τα μέτρα έως την 1η Ιουλίου του 2024 θα θεωρείται ξένος υπήκοος. 

Το διάταγμα δίνει παράλληλα στις αρχές την εξουσία να απελαύνουν άτομα από αυτές τις τέσσερις ουκρανικές κατεχόμενες από την Ρωσία επαρχίες, αν οι ρωσικές ή φιλορωσικές αρχές εκεί θεωρούν ότι τα άτομα αυτά συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας ή συμμετέχουν σε μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις, όπως τις αναφέρει το διάταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις