Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Ρωσικό ΥΠΑΜ: «Καταστρέψαμε δεύτερη συστοιχία Patriot στο Κίεβο» – Οργή στην Μόσχα για το πρωινό χτύπημα των Ουκρανών με drones -Οι πρόσφατες επιθέσεις σε Μόσχα, Μπριάνσκ και Μπέλγκοροντ έδειξαν ότι η Ρωσία είναι ευάλωτη κι ας μην είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα


 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

To ρωσικό ΥΠΑΜ επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μία δεύτερη συστοιχία αμερικανικών Patriot κατά την χθεσινή πυραυλική επίθεση στο Κίεβο όπως και ότι έχουν «καταρρίψει 29 βρετανικούς πυραύλους cruise storm shadow»

Την ίδια στιγμή όμως εξοργισμένοι είναι στην Ρωσία μετά την πρωινή επίθεση των Ουκρανών στη Μόσχα με drones, τα όποια κάποιες αναφορές ανεβάζουν το συνολικό τους αριθμό σε 32 ενώ οι Ουκρανοί ισχυρίζονται πως χτύπησαν κοντά στις κατοικίες του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν, του πρωθυπουργού Μιχάιλο Μισούστιν και του Ρώσου ΥΠΑΜ Σ.Σοϊγκού.

Η επίθεση στην Μόσχα σχεδιάστηκε από το Κίεβο για να δείξει στους Ρώσους πως ούτε το ρωσικό έδαφος αλλά ούτε και οι ρωσικές πόλεις θα μπορούν να είναι ασφαλής όσο συνεχίζεται η πολεμική σύγκρουση.

Ο αρχηγός της Βάγκνερ Γιεβγκένι Πριγκοζίν ξέσπασε με απίστευτους χαρακτηρισμούς κατά του Ρώσου υπουργού άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, κατηγορώντας τον για ανικανότητα καθώς δεν μπόρεσε να αποτρέψει να υποστεί η ρωσική πρωτεύουσα πλήγματα από τα ουκρανικά drones.

Οι ζημιές στην ρωσική πρωτεύουσα σίγουρα δεν ήταν μεγάλες αλλά η ουκρανική επίθεση έδειξε πως το Κίεβο μπορεί να διοργανώσει τέτοιες επιχειρήσεις και την επόμενη φορά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως οι Ρώσοι δεν θα θρηνήσουν θύματα ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.

Η ουκρανική εναέρια αυτή η επίθεση σε συνδυασμό με τις δύο εισβολές πρόσφατες Ουκρανών σαμποτέρ στις ρωσικές περιφέρειες του Μπριάνσκ και του Μπέλγκοροντ δείχνει πως οι Ουκρανοί καταφεύγουν σε μία δοκιμασμένη μέθοδο στην οποία είχαν καταφύγει πριν 65 χρόνια οι Βόρειοβιετναμέζοι όταν εξαπέλυσαν κατά των Αμερικανών την επίθεση του Τετ.

Μία επίθεση που δεν απέφερε τίποτε σε τακτικό επίπεδο, αντίθετα ολοκληρώθηκε με ήττα των Βιετκόνγκ, αλλά στρατηγικά ήταν μια μεγάλη νίκη καθώς προκάλεσε πανικό και φόβο στην αμερικανική κοινωνία η οποία εν συνεχεία απαίτησε την λήξη του πολέμου του Βιετνάμ.

Βέβαια εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς η ρωσική κοινωνία ξέρει πως εάν η Ρωσία χάσει τον πόλεμο στην κρανία κινδυνεύει να χάσει και την ύπαρξη της σαν κράτος και έθνος. Οι Ρώσοι αυτό το γνωρίζουν.

Επίσης, αν υπάρχει κάτι που αποδείχτηκε από την πρωινή επίθεση είναι πως η Ρωσία για κανένα λόγο δεν μπορεί να ανεχτεί δυτική παρουσία στην Ουκρανία μετά από έναν μη επιτυχή πόλεμο γιατί τότε ολόκληρη η ρωσική επικράτεια δεν θα είναι ασφαλής.

Εάν η Μόσχα είναι κοντά για τα ουκρανικά drones, τότε θα είναι ακόμα πιο κοντά για τους ΝΑΤΟϊκούς πυραύλους οι οποίοι μπορούν να φέρουν κάθε είδους πολεμική κεφαλή, από συμβατική μέχρι και πυρηνική.

Το πρακτορείο Reuters παραθέτει τα βασικά δεδομένα που είναι γνωστά μέχρι τώρα:

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Ουκρανία και υποστηρίζει ότι όλα τα drone καταρρίφθηκαν, αναφέροντας οκτώ περιπτώσεις

Το ειδησεογραφικό site RBC παραθέτει πηγή που αναφέρει «πάνω από 10 drone» τα οποία κατέρριψε η ρωσική αεράμυνα

Το κανάλι Baza στο Telegram, γνωστό για την πρόσβασή του στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, υποστηρίζει ότι η επίθεση περιέλαβε πάνω από 25 drone, κάποιοι αναφέρουν ακόμα και 32!

Ο Δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανέφερε ότι χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη δύο άτομα, ενώ δεν υπάρχουν απώλειες ζωής

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ερευνών που μεταξύ άλλων ερευνά εγκλήματα πολέμου, σημειώνει το Reuters, ανέφερε «αρκετά» drone που έπληξαν κτίρια στην Μόσχα προκαλώντας μικρές ζημιές, σε μία επίθεση που είναι υπό διερεύνηση.

Βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και τα social media καταγράφουν περιπτώσεις υπερπτήσεις drone λίγο πριν πλήξουν το στόχο τους, με το ακριβές μοντέλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών να μην προσδιορίζεται σαφώς.

Σε άλλες αναρτήσεις υπάρχουν βίντεο και αναφορές σε drone που καταρρίφθηκαν πριν φτάσουν στην μητροπολιτική περιοχή της Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις