Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

ΔΕΝ ΘΑ TO ΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ... ΔΙΚΑΙΩΣΗ: Απόφαση-χαστούκι στον Πλεύρη για τις αναστολές εργασίας - Η πρώτη δικαίωση ανεμβολίαστου υγειονομικού στα δικαστήρια – Ανοίγει ο δρόμος για διεκδίκηση εκατομμυρίων ευρώ και από τους άλλους εργαζομένους


 Με δικαστική απόφαση-βόμβα, που εκδόθηκε στις 23 Απριλίου 2023, ήρθε η πρώτη, και μοναδική έως τώρα, δικαίωση ανεμβολίαστου υγειονομικού για την απώλεια των μισθών του μετά την απόφαση Πλεύρη να τεθούν εκτός υγειονομικού συστήματος περίπου 7.000 εργαζόμενοι λόγω πανδημίας.


Από τον Βασίλη Γαλούπη

Πρόκειται για την απόφαση 365/2023 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 7 Απριλίου.


Η αγωγή κατατέθηκε από ανεμβολίαστο υγειονομικό και, εφόσον τελεσιδικήσει, ανοίγει τον δρόμο για δικαστική διεκδίκηση αποζημιώσεων εκατομμυρίων ευρώ και από τους άλλους εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή από ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας και που, βάσει νόμου Πλεύρη, ήταν υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν. Ειδικότερα, στην απόφασή του το δικαστήριο, βασιζόμενο και στη σχετική απόφαση του ΣτΕ, σημειώνει μεταξύ άλλων:


«Είναι προφανές ότι η ως άνω συμπεριφορά των εναγομένων, που συνίσταται στην απένταξη από το προσωπικό του Νοσοκομείου και στην αδικαιολόγητη μη καταβολή των αποδοχών από 01/9/2021 και έπειτα, εκτός από προδήλως προσβλητική για το πρόσωπό, επιδεικνύει αντίθετη προς την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη συμπεριφορά».


«Στην προκειμένη περίπτωση, η από 1/9/2021 ένταξη σε καθεστώς αναστολής εργασίας χωρίς υποχρέωση καταβολής των αποδοχών που έγινε σε συμμόρφωση προς τη νομοθετική επιταγή του άρθρου 206 ν. 4820/2021, που επέβαλε για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού όλου του προσωπικού (ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και υποστηρικτικού) σε ιδιωτικές (και δημόσιες και δημοτικές) δομές υγείας (κλινικές), έγινε χωρίς να συντρέχουν τελικά οι όροι του νόμου, όπως κρίθηκε με την υπ’ αρ. 2332/2022 απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας». Ο ενάγων «δικαιούται, συνεπώς, μισθούς υπερημερίας. Η δε από 1/9/2021 θέση σε καθεστώς αναστολής εργασίας κατ’ άρθρο 206 ν. 4820/2021 αποτελούσε μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, για το οποίο διαμαρτυρήθηκε σιωπηρά, με μη εμβολιασμό επί μακρό χρονικό διάστημα 15,5 μηνών, ήτοι από 1/9/2021 μέχρι 13/12/2022. Παρανόμως τέθηκε σε καθεστώς αναστολής εργασίας κατ’ άρ. 206 ν. 4820/2021 και δικαιούται και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη».


Δικηγόρος της συγκεκριμένης υπόθεσης ήταν ο καθηγητής ΕΚΠΑ και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Δημήτριος Π. Παναγιωτόπουλος, που δήλωσε στη «δημοκρατία»: «Θεωρούμε ότι ανοίγει τον δρόμο για να υπάρξει σε όσους επιθυμούν, για την ταλαιπωρία που υπέστησαν, αποζημίωση για τους μισθούς τους και χρηματική ικανοποίηση ένεκα ηθικής βλάβης».


Αυτή η απόφαση αποτελεί ένα «χαστούκι» για τον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη για την εμμονή που επέδειξε με το συγκεκριμένο τιμωρητικό μέτρο της αναστολής που καταδίκασε στην ανέχεια χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν είχαν αντιρρήσεις να υποβάλλονται σε διαρκή τεστ για τον ιό και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας. Το κόστος, όμως, από τις μη απαραίτητες, σύμφωνα και με τη δικαστική απόφαση, ασκήσεις τιμωρίας του Πλεύρη θα το πληρώσει το Δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι, όχι ο υπουργός Υγείας από την τσέπη του.


Επιδικάστηκε σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση 36.896 €

Η αγωγή του ανεμβολίαστου υγειονομικού στράφηκε κατά του φορέα όπου εργαζόταν ο ενάγων, του υπουργού Υγείας και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό εκπροσωπείται νομίμως διά του υπουργού Οικονομικών. Το δικαστήριο αναγνώρισε «την υποχρέωση των εναγομένων να καταβάλουν, εις ολόκληρον ο καθένας, το χρηματικό ποσό των τριάντα έξι χιλιάδων οκτακοσίων ενενήντα έξι (36.896) ευρώ, με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής έως την εξόφληση». Όπως αναφέρεται στην απόφαση, γίνεται δεκτή και η προϋπηρεσία του εργαζομένου, δηλαδή ο συντάξιμος χρόνος του.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις