Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας παραπέμπεται και η Έλενα Ακρίτα, Eπειδή στήριξε υποψήφιο δήμαρχο της NΔ

 Με απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας που ζητά όμως την απόσυρση των απειλών διαγραφής που αφορούν τα 4 στελέχη του κόμματος

Κείμενο Γεώργιος Σαρρής

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παραπέμπει η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας (ΝΕΒΑ) του κόμματος τη βουλευτή Επικρατείας Έλενα Ακρίτα.

Την παραπομπή στο πειθαρχικό προκάλεσε η στάση που τήρησε η βουλευτής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υποστηρίζοντας δημόσια τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Δημοκρατίας στον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και όχι την δικηγόρο Μαρία Αποστολάκη που επέλεξε το κόμμα.

Η σχετική απόφαση για την παραπομπή της ελήφθη μόλις χθες από το τοπικό κομματικό όργανο, η πλειοψηφία των μελών του οποίου ανήκει στην εσωκομματική τάση της Ομπρέλας, που έχει ως άτυπο επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Να σημειωθεί επίσης ότι δικαίωμα να παραπέμψει κάποιον στην Επιτροπή Δεοντολογίας, έχει κάθε μέλος του κόμματος.

Η κα Ακρίτα είχε γράψει στο Facebook στις 20 Οκτωβρίου πως: «Με ρώτησε φίλος γιατί ψήφισα δεξιό δήμαρχο στον περιοχή μου. Απάντησα αυτό: «Πιστεύω και τιμώ τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών. Ψηφίζω τον καλύτερο για την γειτονιά μου κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Στην Πάτρα θα ψήφιζα Πελετιδη, στο Χαλάνδρι Ρούσσο, στα Τρίκαλα Παπαστεργίου (στις προηγούμενες εκλογές) και στη Φιλοθέη τον δήμαρχο που έκανε τη γειτονιά μου καλύτερη». Ψηφίζω ανεξάρτητα από κόμματα εκτός από τα φασιστικά». Η ανάρτηση αυτή είχε προκαλέσει από την πρώτη στιγμή επικριτικά σχόλια, με κάποια μάλιστα να της υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των μελών του κόμματος που απορρέουν από το Καταστατικό και αναφέρουν πως τα μέλη θα πρέπει «να μην συμμετέχουν ή με άλλον τρόπο στηρίζουν ανταγωνιστικές πολιτικές πρωτοβουλίες προς αυτές που στηρίζει η συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Η κα Ακρίτα είχε απαντήσει τότε: «Πήγαινέ με στο Πειθαρχικό» και σε άλλο σημείο είχε εξηγήσει ότι την ενδιαφέρει η γειτονιά της «να είναι καθαρή, ασφαλής, φωτισμένη, πράσινη, φιλική και η δημοτική αρχή να εξυπηρετεί τους κατοίκους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην απόφαση της η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας πάντως ζητά την απόσυρση της παραπομπής για διαγραφή των τεσσάρων στελεχών με ψήφους 26 υπέρ 6 κατά 4 αποχές (σ.σ. εννοεί τους Τζουμάκα, Βίτσα, Φίλη και Σκουρλέτη), υποβάλλοντας παράλληλα την καταγγελία εις βάρος της κας Ακρίτηα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Πολιτική Γραμματεία, με ταυτόχρονο παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Έλενας Ακρίτα, με ομόφωνη απόφαση.

Αναλυτικά το κείμενο της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας, αναφέρει:

«ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ

O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έθεσε εκτός κόμματος τέσσερα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αν και τελικά μετά από «δεύτερη ανάγνωση» οι «διαγραφές» έγιναν παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογία.

Αδυνατούμε να καταλάβουμε από πού αντλεί την δυνατότητα να παραβιάζει κάθε άρθρο του καταστατικού, υλοποιώντας πρακτικές που είναι αντιδημοκρατικές και αυταρχικές.

Αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί παράλληλα ένα status quo, όπου ο θεσμός του προέδρου υπερβαίνει κάθε δημοκρατική λειτουργία που το Κόμμα μας ασπάζεται, σαν κόμμα της δημοκρατικής Αριστεράς.

-Δυστυχώς την αντικαταστατική αυτή συμπεριφορά στήριξαν και δεν διαχώρισαν την θέση τους αρκετά μέλη της πολιτικής ηγεσίας.

-Θέλουμε να τονίσουμε ότι από μόνη της αυτή η κίνηση είναι απόλυτα διχαστική.

  • Εισηγούμαστε την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας με σκοπό την πολιτική συζήτηση της παραπομπής αυτών των διαγραφών
  • Όπως επίσης ζητάμε από τον πρόεδρο Σ. Κασελακη την άμεση απόσυρση της παραπομπής για διαγραφή των τεσσάρων συντρόφων.

Η απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας

Προς :

-Κοινοβουλευτική ομάδα

-Πολιτική Γραμματεία

  • Επιτροπή δεοντολογίας

Εκ μέρους της ΝΕΒΑ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σας αποστέλλουμε την απόφαση της σχετικά με την σοβαρή παραβίαση στοιχειωδων κανόνων δεοντολογίας του κόμματος μας από την Βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σ. Έλενα Ακρίτα και σας παρακαλούμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του κόμματος μας.

Στις 04.09.2023 η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας (Ν.Ε.Β.Α.) του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει εννέα (9) δημοτικά σχήματα στην περιοχή ευθύνης της.

Ανάμεσα σε αυτά και το δημοτικό συνδυασμό « ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ- ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ» με υποψήφια δήμαρχο τη δικηγόρο Μαρία Αποστολάκη.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες, sites και blogs) της Βόρειας Αθήνας

Με αισθήματα έκπληξης, απογοήτευσης και αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε. για τη δημόσια στήριξη της βουλεύτριας Επικρατείας του κόμματός μας, συντρόφισσας Έλενας Ακρίτα, στο νυν δήμαρχο Ψυχικού – Φιλοθέης κ. Δημήτρη Γαλάνη.

Αποδοκιμάζουμε πολιτικά τη δημόσια στήριξη της σ. Ακρίτα, την οποία θεωρούμε αφενός πως βρίσκεται στον αντίποδα της βούλησης των μελών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., όπως εκφράστηκε με τις ομόφωνες αποφάσεις της Ο.Μ. Φιλοθέης – Ψυχικού και της Ν.Ε.Β.Α. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. και αφετέρου πως είναι αντίθετη με τις αξίες, ιδέες και αυτοδιοικητικές προτεραιότητες του κόμματός μας !

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό προοδευτικό κόμμα, που έχει θεσμικά όργανα, τα οποία και πρέπει να διασφαλίζουν τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Επειδή ως Νομαρχιακή επιτροπή έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την ενότητα, την αξιοπρέπεια και το κύρος του κόμματος, εισηγούμαστε την παραπομπή στην Επιτροπή δεοντολογίας της βουλεύτριας Επικρατείας του κόμματός μας, συντρόφισσας Έλενας Ακρίτα, για αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις