Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Είναι υγιεινό το μαγείρεμα στη φριτέζα αέρος; – Tα οφέλη και τα μειονεκτήματα


 Οι φριτέζες αέρος κυκλοφορούν στην αγορά ως υγιεινή εναλλακτική λύση για το τηγάνισμα με λάδι. Όμως αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Ο διατροφολόγος Nicola Shubrook εξηγεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του τηγανίσματος στον αέρα για την υγεία.

Τι είναι η φριτέζα αέρος και πώς λειτουργεί;

Η φριτέζα αέρος είναι μια οικιακή συσκευή που λειτουργεί σαν τηγάνι, φούρνος και ατμομάγειρας ταυτόχρονα. Βασικό πλεονέκτημά της είναι ότι επιτρέπει να διατηρηθεί αναλλοίωτη η γεύση και η υφή των τροφών, αλλάζοντας απλά τον τρόπο μαγειρέματος των γευμάτων.

Η φριτέζα αέρος λειτουργεί με έναν ανεμιστήρα που κυκλοφορεί ζεστό αέρα πάνω και γύρω από το φαγητό για να μετατρέψει την υγρασία σε νέφος. Ο ζεστός θάλαμος επιτρέπει στην ξηρή θερμότητα να διεισδύσει στο φαγητό δημιουργώντας την τραγανή υφή που έχουν τα φαγητά που τηγανίζονται με λάδι. Το μαγείρεμα σε φριτέζα αέρος συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρόνου, ενώ ταυτόχρονα η συσκευή καθαρίζεται εύκολα.

Τα οφέλη του τηγανίσματος με χρήση φριτέζας αέρος

  • Χρησιμοποιεί λιγότερο λίπος
  • Μειώνει τις θερμίδες των γευμάτων, βοηθώντας στη διαχείριση του σωματικού βάρους
  • Μπορεί να είναι πιο ασφαλής τρόπος μαγειρέματος
  • Μπορεί να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών
  • Μειώνει το ακρυλαμίδιο, την οργανική ένωση που υπάρχει στα τηγανητά φαγητά

Μια μέθοδος μαγειρέματος με χαμηλά λιπαρά

Οι φριτέζες αέρος χρησιμοποιούν αρκετά λιγότερο λάδι σε σχέση με το μαγείρεμα στο τηγάνι. Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε φριτέζα αέρος έχουν χαμηλότερα λιπαρά. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς η φριτέζα αέρος θερμαίνει το φαγητό σε ζεστό αέρα που περιέχει σταγονίδια λαδιού.

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση σωματικού βάρους

Τα τηγανητά τρόφιμα είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες, επομένως η αντικατάσταση αυτών των τροφών με εκείνα που μαγειρεύονται σε φριτέζα αέρος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά το τηγάνισμα χρησιμοποιείται ως μέθοδος μαγειρέματος.

Μειώνει τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τηγανητά φαγητά

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση φριτέζας αέρος μειώνει την περιεκτικότητα της οργανικής ένωσης, που είναι γνωστή ως ακρυλαμίδιο, στα τηγανητά φογητά σε ποσοστό έως και 90%, σε σύγκριση με το τηγάνισμα με λάδι. Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται όταν τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου). Το ακρυλαμίδιο θεωρείται ότι είναι καρκινογόνος ουσία.

Οι φριτέζες μπορεί να είναι πιο ασφαλής τρόπος μαγειρέματος στην κουζίνα

Το τηγάνισμα απαιτεί τη θέρμανση ενός μεγάλου τηγανιού με λάδι σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια στην κουζίνα, επειδή το καυτό λάδι μπορεί να χυθεί ή να πάρει φωτιά. Οι φριτέζες αέρος, όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν ενέχουν τους ίδιους κινδύνους για την ασφάλεια.

Μπορεί να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών

Η θερμότητα μεταφοράς, όπως αυτή που χρησιμοποιείται σε μια φριτέζα αέρος, μπορεί να διατηρήσει αναλλοίωτα ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διαδικασία μαγειρέματος, όπως η βιταμίνη C και άλλες προστατευτικές φυτικές ενώσεις, που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Είναι το τηγάνισμα στην φριτέζα αέρος υγιεινό και ασφαλές για όλους;

Σε γενικές γραμμές, οι φριτέζες αέρος είναι μια πιο υγιεινή επιλογή μαγειρέματος σε σχέση με το παραδοσιακό τηγάνισμα. Όμως τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε φριτέζα αέρος εξακολουθούν να ταξινομούνται στην κατηγορία των τηγανιτών φαγητών.

Το τηγανητό φαγητό έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, στον διαβήτη τύπου 2, καθώς και στην εκδήλωση καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Οπότε, αν χρησιμοποιείτε φριτέζα αέρος, χρησιμοποιήστε την με μέτρο στο μαγείρεμα και όχι σε καθημερινή βάση.

Μελέτη έδειξε ότι μία από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το τηγάνισμα σε φριτέζα αέρος, είναι ότι μειώνει την περιεκτικότητα των λιπαρών ψαριών σε υγιεινά λιπαρά (πολυακόρεστα λίπη). Παράλληλα το μαγείρεμα με αυτό τον τρόπο αύξησε ελαφρώς τα προϊόντα οξείδωσης της χοληστερόλης, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Εκτός από την οικονομία χρόνου, το μαγείρεμα σε φριτέζα αέρος είναι ένας εξαιρετικός τρόπος διαχείρισης της πρόσληψης ανθυγιεινών λιπαρών συμβάλλοντας σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ορισμένες συμβουλές για την υγιεινή χρήση της φριτέζας αέρος

  • Χρησιμοποιήστε λιγότερο λάδι ή καθόλου. Οι περισσότερες φριτέζες αέρος απαιτούν ελάχιστο ή καθόλου λάδι για να μαγειρέψουν τα τρόφιμα.
  • Μην υπερφορτώστε τη φριτέζα αέρος. Αυτό θα εμποδίσει την κυκλοφορία του αέρα και θα οδηγήσει σε ημιτελές μαγείρεμα.
  • Μην υπερθερμαίνετε τη φριτέζα αέρος. Η υπερβολική θέρμανση μπορεί να δημιουργήσει επιβλαβείς χημικές ουσίες.
  • Επιλέξτε υγιεινές συνταγές. Υπάρχουν πολλές υγιεινές συνταγές για τηγάνισμα στον αέρα διαθέσιμες στο διαδίκτυο και στα βιβλία μαγειρικής.
  • Μην βασίζεστε μόνο στις φριτέζες αέρος. Οι φριτέζες αέρος είναι ένας καλός τρόπος για να μαγειρέψετε ορισμένα τρόφιμα, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος. Για μια ισορροπημένη διατροφή, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε μια ποικιλία μαγειρικών μεθόδων.

Συμπέρασμα

Οι φριτέζες αέρος μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά είναι σημαντικό να τις χρησιμοποιείτε με σύνεση. Για να μειώσετε την πρόσληψη λίπους και την έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες, επιλέξτε υγιεινές συνταγές και αποφύγετε να τηγανίζετε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε φριτέζα αέρος σωστά. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή και μην υπερθερμαίνετε τη συσκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις