Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν ναυτική δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των Χούθι – Yπήρξε ισραηλινό αίτημα «Για να εγγυηθεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ».


 Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει συνομιλίες με άλλες χώρες για τη δημιουργία μιας διεθνούς ναυτικής ομάδας επιτήρησης στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είπαν ότι το Ισραήλ έχει προβεί στο σχετικό αίτημα, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Θυμίζουμε ότι ήδη αμερικανικό αντιτορπιλικό έχει εμπλακεί τουλάχιστον 5 φορές σε αποστολές κατάρριψης drone και πυραύλων από την Υεμένη με στόχο το Ισραήλ και από ότι φαίνεται αυτή η πρακτική αναμένεται να ενταθεί, γι αυτό οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν ναυτική δύναμη από συμμαχικές χώρες.

Συγκεκριμένα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι το Ισραήλ ζήτησε επίσημα από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, να σχηματίσουν μια διεθνή ναυτική δύναμη, για να εγγυηθεί «την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ».

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές οι δυνάμεις της Υεμένης στόχευσαν χθες δύο ισραηλινά πλοία στα στενά και τα κατέλαβαν.  Κι ένα άλλο πρόσφατα, ως απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Ο στρατιωτικός ανταποκριτής του ισραηλινού καναλιού Kan, Itay Blumenthal, εξήγησε ότι το Ισραήλ ζήτησε τη σύσταση μιας δύναμης στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού, για να δραστηριοποιηθεί στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ.

Ο Blumenthal ανέφερε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για άλλες επιθέσεις του «Ανσάρ Αλλάχ – Χούθι» εναντίον ισραηλινών πλοίων ή πλοίων που ανήκουν σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες.

Η  Σαναά επιβεβαιώνει ότι εργάζεται για να διασφαλίσει τη ναυσιπλοΐα στο Μπαμπ αλ Μπαντάμπ και την Ερυθρά Θάλασσα και ότι οι επιθέσεις της περιορίζονται στα ισραηλινά πλοία ως απάντηση στη συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον του λαού της Γάζας.

Χθες, Κυριακή, ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης, ταξίαρχος Γιαχία Σαρέε, ανακοίνωσε την υλοποίηση ναυτικής επιχείρησης κατά την οποία στοχοποιήθηκαν δύο ισραηλινά πλοία στο Μπαμπ αλ Μπαντάμπ, σημειώνοντας ότι τα δύο πλοία ήταν το “Unity Explorer” και το πλοίο «Number Nine».

Επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της Υεμένης θα συνεχίσουν να εμποδίζουν τα ισραηλινά πλοία να πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και στην Αραβική Θάλασσα μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας.

Επίσης, ανανέωσε την προειδοποίησή του σε όλα τα ισραηλινά πλοία ή σε εκείνα που συνδέονται με Ισραηλινούς ότι θα γίνουν νόμιμος στόχος εάν παραβιάσουν τις δηλώσεις των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης.

Επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο, οι ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης πέτυχαν, στο πλαίσιο ποιοτικής επιχείρησης, να καταλάβουν ισραηλινό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μετά την έκδοση μιας δήλωσης των υπουργών Εξωτερικών της G7, η οποία προέτρεπε τον «Ανσάρ Αλλάχ» να σταματήσει αυτό που περιέγραψε ως «απειλές για τις διεθνείς ναυτιλιακές λωρίδες και τα εμπορικά πλοία», εκτός από το αίτημα για την απελευθέρωση του ισραηλινού πλοίου «Galaxy Leader» και το πλήρωμά του, ο εκπρόσωπος των Χούτι, Μουχάμαντ Αμπντέλ Σαλάμ  δήλωσε ότι η μοίρα του κατασχεμένου ισραηλινού πλοίου «συνδέεται με τις επιλογές της παλαιστινιακής αντίστασης», γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις