Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν: Mαδά τη μαργαρίτα για την επανεκλογή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


 Ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επίσημα αν θα είναι εκ νέου υποψήφια.

Με τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βαδίζει προς την ολοκλήρωσή της, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα επιδιώξει την επανεκλογή της για μία ακόμη θητεία.

Παρότι ο χρόνος πιέζει και το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα, οι Σοσιαλιστές, έχει ανακοινώσει από τις 18 Ιανουαρίου τον δικό του υποψήφιο για την προεδρία, Νικολά Σμιτ, η Φον ντερ Λάιεν δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις της. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει, την πιέζει να το πράξει το συντομότερο δυνατόν ώστε να ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία.

Ποια σενάρια πυροδοτούνται

Η απροθυμία της να ανακοινώσει εγκαίρως την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Επιτροπής έχει πυροδοτήσει σενάρια. Το προηγούμενο διάστημα μάλιστα υπήρξε έντονη φημολογία πως τελικά θα διεκδικήσει της θέση της γενικής γραμματέως του ΝΑΤΟ. Οπως είναι φυσικό, στο τραπέζι έπεσαν και ονόματα πιθανών διαδόχων της: πρώτα απ’ όλα του προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. Μια άλλη πιθανή υποψηφιότητα είναι εκείνη του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που λέγεται ότι έχει τη στήριξη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Το Βήμα» συνομίλησε με στελέχη του ΕΛΚ στο Στρασβούργο τα οποία ξεκαθάρισαν πως η Φον ντερ Λάιεν θα διεκδικήσει κανονικά την επανεκλογή της. «Το πιο πιθανό είναι να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της στις 19 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο, όπου συνεδριάζει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας» ανέφερε στέλεχος του κόμματος.

Η υποψηφιότητα Φον ντερ Λάιεν, αν τελικά ανακοινωθεί, αναμένεται να επικυρωθεί επίσημα το διήμερο 6-7 Μαρτίου στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως το ΕΛΚ θα είναι πρώτη δύναμη και σε αυτές τις Ευρωεκλογές, ο δρόμος για την επανεκλογή της μοιάζει ανοιχτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις