Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

H TOYPKIKH δικαιοσύνη ακύρωσε το σχέδιο για τον «δεύτερο Βόσπορο» που θα καταργούσε τη συνθήκη του Μοντρέ


 «Πολιτική νίκη για την τουρκική αντιπολίτευση» θεωρεί ο δημοσιογράφος της Les Echos Killian Cogan, την ακύρωση, χθες, από διοικητικό δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη των χωροταξικών σχεδίων του yπουργείου Περιβάλλοντος για το «Κανάλι της Κωνσταντινούπολης», ένα «τιτάνιο», όπως σημειώνει, έργο του Προέδρου Ερντογάν, το οποίο, υπενθυμίζεται, ο ίδιος είχε περιγράψει ως «τρελό».

Αναφέρεται, ότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επέτρεπε την απόφραξη των στενών του Βοσπόρου και αποφυγή πιθανών συγκρούσεων πλοίων, και επιπλέον θα ήταν ένας τρόπος για την δημιουργία εσόδων από τη θαλάσσια κυκλοφορία και την παράκαμψη της Σύμβασης του Μοντρέ, που θεσπίστηκε το 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στον Βόσπορο.

Με αρχικό προϋπολογισμό γύρω στα 20 δισ. δολάρια, το κανάλι, το οποίο αρχικά επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2023, επικρίθηκε από περιβαλλοντικές οργανώσεις και την αντιπολίτευση, που το θεωρούν απειλή για το οικοσύστημα, καθώς και περισσότερη ρύπανση σε μια ήδη σχεδόν νεκρή θάλασσα του Μαρμαρά.

Τονίζεται, ότι στην πρώτη γραμμή των επικριτών είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς και ο ισχυρισμός του, ότι ένα τέτοιο έργο θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη ζημιά στις λεκάνες απορροής ποταμών, στερώντας έτσι τη μητρόπολη από πόσιμο νερό.

Γίνεται αναφορά στην προσφυγή του Δήμου Κωνσταντινούπολης, μετά την πραγματοποίηση τον Ιούνιο του 2021 τελετής έναρξης των πρώτων έργων, για ακύρωση του χωροταξικού σχεδίου του πρώτου έργου του καναλιού, προσθέτοντας, ότι εν τω μεταξύ, είναι σαφές, πως το έργο φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για τη χρηματοδότηση του, σε ένα πλαίσιο οικονομικής κρίσης, ενώ οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να δεσμευτούν, λόγω της αβεβαιότητας που το περιβάλλει.

«Στόχος μας είναι να οργανώσουμε την πρόσκληση υποβολής προσφορών και να ξεκινήσουμε την κατασκευή του [καναλιού] εντός του πιο λογικού χρονικού πλαισίου», διαβεβαίωσε ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος τον Νοέμβριο του 2022, ακόμη κι αν, έκτοτε, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, σημειώνει ο δημοσιογράφος.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις