Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Yπάρχει ή δεν υπάρχει Oικονομική κρίση στην TOYPKIA;


 Είναι πολλοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κρίση στην Τουρκία, κοιτάζοντας την πληρότητα των εστιατορίων και των πωλήσεων πολυτελών αυτοκινήτων, αλλά παραβλέπουν δύο πράγματα, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο,  η Τουρκία απασχολεί 32 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ θα έπρεπε να είχε φτάσει τα 34 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Στους δείκτες κατανάλωσης δε, όπως εστιατόρια, καφετέριες και αυτοκίνητα, δεν λαμβάνονται υπόψη οι ουρές για φθηνά τρόφιμα και οι άνθρωποι που συλλέγουν σάπια φρούτα και λαχανικά.

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Τουρκίας θεωρείται διογκωμένη. Η οικονομία διογκώθηκε τεχνητά ωθώντας το κοινό προς την υπερβολική κατανάλωση και από την άλλη, οι μισθοί μειώθηκαν για να δημιουργηθεί φθηνό εργατικό δυναμικό. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι τουρκικές επιχειρήσεις έφτασαν σε επίπεδα κέρδους που δεν θα ξαναδούν ποτέ στην ιστορία τους. Και τώρα, αυτός ο εικονικός παράδεισος τελειώνει, καθώς αυτές οι εταιρείες-ζόμπι θα χρεοκοπήσουν και η ανεργία θα αυξηθεί πάνω από τις προσδοκίες.

Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Οι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι χωρίς πλεόνασμα 10-15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ισοζύγιο πληρωμών, εξαιρουμένου του χρυσού και της ενέργειας, και χωρίς μείωση των εισαγωγών καταναλωτικών αγαθών από 47 δις.$ σε 10 δις.$, η οικονομία της Τουρκίας θα βουλιάξει. Η Τουρκία χρειάζεται τουλάχιστον ένα βαρύ αναπτυξιακό πρόγραμμα 10-15 ετών για να σταματήσει τη δομική καταστροφή της και να κινηθεί ξανά προς την ευημερία, υποστηρίζουν οι Τούρκοι οικονομολόγοι.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους Τούρκους... Ο πληθωρισμός: Η ερευνητική εταιρεία Ipsos ρώτησε «Πιστεύετε ότι τα πράγματα βελτιώνονται στη χώρα ή οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση;» και το 73% των ερωτηθέντων απάντησε «Κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση», ενώ το ζήτημα που ανησυχεί περισσότερο τον κόσμο είναι ο πληθωρισμός με ποσοστό 50%. Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 30%, ήταν η φτώχεια και η κοινωνική αδικία.

Ένας στους τέσσερις επιβιώνει με κρατική βοήθεια: Την περίοδο του ΑΚΡ, που υποσχέθηκε ότι θα τερματίσει τη φτώχεια όταν ανέλθει στην εξουσία, σημειώθηκε έκρηξη στον αριθμό των φτωχών. Σύμφωνα με τον απολογισμό των δραστηριοτήτων 2023 του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια του προεδρικού συστήματος, οπότε «η Τουρκία θα πετούσε», από 43 δισεκατομμύρια λίρες που πληρώθηκαν το 2018 για κοινωνική βοήθεια, εκτοξεύτηκε στα 305,9 δισεκατομμύρια TL το 2023. Μέχρι το τέλος του 2023, 19.957.824 Τούρκοι ζούσαν με κοινωνική βοήθεια στην Τουρκία, δηλ. το 1/4 του πληθυσμού της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις