Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Μπερντ Χέλτσενμπαϊν: Πέθανε ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής του 1974 - Κέρδισε πέναλτι στον τελικό του Μουντιάλ, ενώ είχε σκοράρει και στον τελικό του Euro το 1976


 Το γερμανικό ποδόσφαιρο θρηνεί τον θάνατο του Μπερντ Χέλτσενμπαϊν (Bernd Holzenbein), ο οποίος ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Ο Χέλτσενμπαϊν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών βυθίζοντας στο πένθος τη Γερμανία καθώς ήταν ένας απ' τους ήρωες που οδήγησαν τη χώρα στον τίτλο του '74.


Ήταν βασικός στην πορεία προς την κατάκτηση του Μουντιάλ, ενώ στον τελικό κέρδισε και το πέναλτι με το οποίο η Γερμανία ισοφάρισε (1-1) την Ολλανδία στο 24' με την εύστοχη εκτέλεση του Πολ Μπράιτνερ πριν από το τελικό 2-1 που διαμόρφωσε ο Γκερντ Μίλερ. 

Ο Χέλτσενμπαϊν φόρεσε 40 φορές τη φανέλα της Δυτικής Γερμανίας, ενώ είχε σκοράρει και στον τελικό του Euro το 1976, στο 1-1 με την Τσεχοσλοβακία που επικράτησε στα πέναλτι.

Σε συλλογικό επίπεδο πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα με τη φανέλα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, με την οποία αγωνίστηκε 420 φορές στην Bundesliga σκοράροντας 160 γκολ! Επίσης, κατέκτησε το Κύπελλο UEFA το 1980 απέναντι στην Γκλάντμπαχ αλλά και τρία Κύπελλα Γερμανίας. Αργότερα διετέλεσε αντιπρόεδρος του συλλόγου, μάνατζερ αλλά και σκάουτ.

«Ο Χέλτσενμπαϊν είχε τεράστια επιρροή στην Άιντραχτ για σχεδόν 60 χρόνια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου Άξελ Χέλμαν και συμπλήρωσε ότι «ήταν μέρος της χρυσής γενιάς της δεκαετίας του 1970, της κατάκτησης του Κυπέλλου UEFA το 1980 και μετέπειτα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν αντιπρόεδρος. Με τον Μπερντ, χάνουμε όχι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα είδωλα του συλλόγου, αλλά και έναν πιστό συνάδελφο και έναν αγαπημένο φίλο».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις