Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Διευθυντής CIA: Η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία εάν δεν στείλουμε βοήθεια


 «Υπάρχει ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος οι Ουκρανοί να χάσουν στο πεδίο της μάχης μέχρι το τέλος του 2024, ή τουλάχιστον να θέσουν τον Πούτιν σε μια θέση όπου θα μπορούσε να υπαγορεύσει τους όρους μιας πολιτικής διευθέτησης»

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς προειδοποίησε την Πέμπτη ότι αν οι ΗΠΑ δεν στείλουν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, η Ουκρανία θα μπορούσε να «χάσει» τον πόλεμο με τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.

SOS από τον διοικητή της CIA

Τα σχόλιά του σηματοδοτούν μια από τις πιο αυστηρές προειδοποιήσεις μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με το διακύβευμα στην Ουκρανία, καθώς το Κογκρέσο συζητά αν θα εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο που καθυστερεί εδώ και καιρό, μεταδίδει το CNN.


Μόλις πριν από ένα μήνα, ο Μπερνς είχε προειδοποιήσει σε κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας ότι αν το Κογκρέσο δεν προχωρήσει στην έγκριση πρόσθετης στήριξης -που εδώ και καιρό παρεμποδίζεται από τη συντηρητική αντιπολίτευση στη Βουλή των Αντιπροσώπων- «η Ουκρανία είναι πιθανό να χάσει έδαφος και πιθανότατα σημαντικό έδαφος το 2024».

Αλλά την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο Κέντρο Τζορτζ Μπους, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αναγκαστεί να συνθηκολογήσει εντελώς. «Με την ώθηση που θα προέλθει από τη στρατιωτική βοήθεια, τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά, νομίζω ότι οι Ουκρανοί είναι απολύτως ικανοί να αντέξουν μέχρι το 2024», δήλωσε ο Μπερνς.

«Χωρίς συμπληρωματική βοήθεια, η εικόνα είναι πολύ πιο δυσοίωνη», συνέχισε. «Υπάρχει ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος οι Ουκρανοί να χάσουν στο πεδίο της μάχης μέχρι το τέλος του 2024, ή τουλάχιστον να θέσουν τον Πούτιν σε μια θέση όπου θα μπορούσε να υπαγορεύσει τους όρους μιας πολιτικής διευθέτησης».

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια απροσδόκητη πολιτική ευκαιρία στο Καπιτώλιο για να πιέσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων να περάσει το πακέτο βοήθειας που έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό. Η νομοθεσία περιλαμβάνει επίσης βοήθεια για το Ισραήλ, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον να δέχεται πιέσεις να προχωρήσει το πακέτο μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις διχασμένες παρατάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, από τις οποίες κάποιοι υποστηρίζουν και κάποιοι αντιτίθενται στη βοήθεια για την Ουκρανία, χώρισε τη νομοθεσία σε ξεχωριστά νομοσχέδια και το τμήμα της βοήθειας για την Ουκρανία αναμένεται να έρθει προς ψήφιση το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Μπερνς την Πέμπτη δεν διευκρίνισε περαιτέρω πώς όρισε το «χάνουμε» και μια πηγή που γνωρίζει τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες σημείωσε στο CNN ότι αν το πακέτο δεν περάσει, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι απίθανο να κατακλύσει την Ουκρανία από άκρη σε άκρη.

Αλλά η Ρωσία θα μπορούσε να ανακαταλάβει σημαντικά πρόσθετα εδάφη και στη συνέχεια να παγώσει ουσιαστικά τις γραμμές μάχης στη θέση τους σε μια de facto κατάπαυση του πυρός, παρόμοια με ό,τι συνέβη μετά την προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014. Αυτό θα εξακολουθούσε να θεωρείται «απώλεια».

Ο Μπερνς περιέγραψε λεπτομερώς την τρομερή ανάγκη για βασικά πυρομαχικά που αντιμετωπίζει η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης. Ανέφερε ότι δύο ταξιαρχίες - μονάδες 2.000 και πλέον ανδρών - είχαν «15 οβίδες πυροβολικού την ημέρα» και «ένα μεγάλο σύνολο 42 όλμους», αντίστοιχα.

Η έλλειψη πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας, που προκύπτει από τον αγώνα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να ανεφοδιάσουν τον στρατό της χώρας, έχει όλο και πιο άσχημες επιπτώσεις στο πεδίο της μάχης, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν το CNN.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις