Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Για προπαγάνδα κάνει Tώρα λόγο το Ιράν – Tι γνωρίζουμε για την επίθεση του Ισραήλ


 Δεν υπήρξε ενεργός ρόλος της Ουάσιγκτον στην επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν, με τον Λευκό Οίκο να μην σχολιάζει μέχρι στιγμής το φερόμενο χτύπημα του Τελ Αβίβ

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό», μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν.

«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης Ισφαχάν ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής της χώρας», ανέφερε το πρακτορείο.

Ισραηλινές πηγές ασφαλείας καθώς και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην The Jerusalem Post : «Οφθαλμός αντί οφθαλμού, δόντι αντί για δόντι. Το Ισραήλ ανταπέδωσε εκεί που του επιτέθηκαν». Την ίδια ώρα ισραηλινές πηγές ανέφεραν στην Post, ότι δεν είναι σαφές γιατί το Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ εμπλέκεται. Σημειώνεται επιπλέον, ότι σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν η Ουάσιγκτον γνώριζε για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε.

Στο μεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές μετά τη φερόμενη επίθεση του Ισραήλ.

Ο Οργανισμός εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ. Παράλληλα υπογράμμισε  ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται ποτέ στόχος στη διάρκεια στρατιωτικών συγκρούσεων.

Αναφορές για εκρήξεις

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί της Παρασκευής (19/4) στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για τα χωρίς προηγούμενο πυρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων εναντίον του Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο.

Η Τεχεράνη έκανε λόγο για τρεις εκρήξεις κοντά σε μια στρατιωτική βάση στο Καχζαβαρεστάν, οικισμό ανάμεσα στο Ισφαχάν και το αεροδρόμιό του στο κέντρο της χώρας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, όμως «μέχρι στιγμής» δεν έχει πραγματοποιηθεί επίθεση με πυραύλους, ανέφεραν οι ιρανικές αρχές. Επίσης οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια του Ισφαχάν είναι «εντελώς ασφαλείς», διευκρίνισε το πρακτορείο Tasnim.

Το Ιράν ενεργοποίησε την αντιαεροπορική άμυνά του σε επαρχίες, όμως «καμιά ζημιά ούτε έκρηξη μεγάλης κλίμακας δεν έχει επισημανθεί», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, με βάση τις πληροφορίες που μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι του.

Οι εμπορικές πτήσεις, οι οποίες είχαν ανασταλεί για λίγο από και προς την Τεχεράνη, επαναλήφθηκαν νωρίς το πρωί, σύμφωνα με το Irna. Η αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Flydubai ματαίωσε ωστόσο σήμερα τις πτήσεις της προς το Ιράν.

Οι εκρήξεις στο Ιράν συνέπεσαν με τα 85α γενέθλια του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ήξερε η Ουάσιγκτον;

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλούνται αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων το ABC News, οι εκρήξεις αυτές συνδέονται με μια ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν σε αντίποινα για τα ιρανικά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο.

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί χθες, Πέμπτη, για την ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν, όμως ούτε ενέκρινε την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, δήλωσαν αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά δίκτυα NBC και CNN.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «προς το παρόν» δεν έχουν κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις εκρήξεις αυτές που αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί.

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί για την ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του Ιράν, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το NBC και το CBS, επικαλούμενα αντιστοίχως πηγές για το ζήτημα αυτό και έναν αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσαν πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις ερχόμενες ημέρες εναντίον του Ιράν, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

«Όμως δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ισραηλινό πλήγμα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως δεν έχει «τίποτα να πει προς το παρόν».

Το Ιράν ενεργοποίησε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς του πάνω από πόλεις, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αφού ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο Ισφαχάν.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει, αφού το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του ορκισμένου εχθρού του στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Τα περισσότερα απ’ αυτά αναχαιτίσθηκαν.

Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν έπειτα από επίθεση εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Πρεσβεία ΗΠΑ: «Περιορίστε τις μετακινήσεις»

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ ζήτησε σήμερα από τους εργαζόμενούς της και τις οικογένειές τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, λίγες ώρες αφού αναφέρθηκαν εκρήξεις στο Ιράν τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι απέδωσαν σε ισραηλινά πλήγματα.

Η πρεσβεία ανέφερε στον ιστότοπό της ότι “οι εργαζόμενοι της αμερικανικής κυβέρνησης και τα μέλη των οικογενειών τους” δεν μπορούν να ταξιδεύουν “για προσωπικούς λόγους” έξω από τις μεγάλες πόλεις Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Μπερσέβα.

Η σύσταση αυτή ισχύει “μέχρι νεοτέρας“, διευκρίνισε.

«Γενικευμένη περιφερειακή σύγκρουση»

Ισραηλινά πλήγματα στοχοθέτησαν εξάλλου σήμερα μια στρατιωτική θέση στη νότια Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο μια θέση ραντάρ του συριακού στρατού ανάμεσα στις επαρχίες Σουέιντα και Ντεράα», ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης που έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία, ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Ο Ραγιάν Μααρούφ, υπεύθυνος του ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης Suwayda 24, ανέφερε επίσης τα πλήγματα αυτά.

Σε ένα πρώτο χρόνο, το Ισραήλ είχε επανεξετάσει τα σχέδιά του για γρήγορα αντίποινα στο Ιράν αφού συζήτησε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το δημόσιο ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Kan.

Μεγάλος σύμμαχος του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καλέσει το εβραϊκό κράτος σε αυτοσυγκράτηση, και επέλεξαν να ενισχύσουν τις κυρώσεις τους εναντίον «του ιρανικού προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών, της χαλυβουργίας και των κατασκευαστών αυτοκινήτων». Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν επίσης νέες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

«Βρισκόμαστε στο χείλος ενός πολέμου στη Μέση Ανατολή που θα προκαλέσει κύματα σοκ στον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ καλώντας σε αυτοσυγκράτηση.

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια επικίνδυνη κλιμάκωση, με λέξεις και με πράξεις», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ένας λάθος υπολογισμός, μια κακή επικοινωνία, μια παρεξήγηση θα μπορούσε να οδηγήσει στο αδιανόητο, σε μια γενικευμένη περιφερειακή σύγκρουση που θα ήταν καταστροφική για όλους τους ενδιαφερόμενους και τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε καλώντας να γίνει αρχή με μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Στο χείλος του γκρεμού»

Στο διάστημα αυτό στον ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν χθες, Πέμπτη, το βέτο τους σε μια πρόταση της Αλγερίας που ζητούσε την πλήρη ένταξη των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη.

Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη λωρίδα της Γάζας και θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταδίκασε το αμερικανικό βέτο.

Το ίδιο έκανε και η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, η οποία έχει την έδρα της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και είδε στο αμερικανικό βέτο μια «κατάφωρη επίθεση εναντίον του διεθνούς δικαίου» που ωθεί τη Μέση Ανατολή «ακόμα περισσότερο στο χείλος του γκρεμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις