Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Οι 3 τροφές που κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την απώλεια λίπους από την κοιλιά, σύμφωνα με εξειδικευμένους γιατρούς


 Προσπαθείτε να απαλλαγείτε από το λίπος από την περιοχή της κοιλιάς; Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε. «Η διατροφή είναι αυτή που συμβάλλει στην απώλεια ή την αύξηση του λίπους», λέει ο Dr. Mir Ali, MD, χειρούργος και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center στο Orange Coast Medical Center. «Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης ή της απώλειας βάρους οφείλεται στη διατροφή».

Η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους. Ωστόσο και άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στο κοιλιακό λίπος, όπως η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα και οι τραυματισμοί. Επίσης, κανένα φαγητό δεν είναι “κακό”. «Δεν υπάρχει ένα μόνο τρόφιμο που προκαλεί ή που εξαλείφει το κοιλιακό λίπος», λέει η Dr. Shiara Ortiz-Pujols, MD, γιατρός παχυσαρκίας στο Staten Island University Hospital. «Γενικά, τα τρόφιμα που είναι πολύ επεξεργασμένα και με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση. Αυτά είναι τα τρόφιμα που τρώμε συχνά όταν είμαστε βιαστικοί».

Ωστόσο, ορισμένα δημοφιλή τρόφιμα ταιριάζουν στο παραπάνω προφίλ και δυσκολεύουν την απώλεια κοιλιακού λίπους. Ενώ δεν χρειάζεται να τα εξαλείψετε από τη διατροφή σας, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Οι κίνδυνοι του κοιλιακού λίπους

Η απώλεια λίπους στην κοιλιά δεν αφορά απλά την επίτευξη μιας συγκεκριμένης εμφάνισης. «Το κοιλιακό λίπος, γνωστό και ως σπλαγχνικό λίπος, είναι επικίνδυνο επειδή είναι αυτό που σχετίζεται συχνότερα με αρνητικές συνέπειες για την υγεία», εξηγεί ο Dr. Ortiz-Pujols. «Είναι το λίπος που τείνει να περιβάλλει τα όργανά σας, όπως το συκώτι, το πάγκρεας και τα νεφρά. Αυτό το λίπος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη».

Ο Dr. Ortiz-Pujols αναφέρει ότι το σπλαγχνικό λίπος, το οποίο συσσωρεύεται βαθιά μέσα στην κοιλιά, μπορεί να συνδέεται με αυξημένους παράγοντες κινδύνου για:

  • διαβήτη,
  • καρδιακές παθήσεις,
  • άνοια και
  • καρκίνο.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2021 συνέδεσε επίσης το κοιλιακό λίπος με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ο διαβήτης αυξάνει επίσης την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα, όπως απώλεια άκρων και όρασης, εξηγεί ο Dr. Drew Howard, MD, βαριατρικός χειρουργός στο Memorial Hermann. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2023 έδειξε δεδομένα που συνδέουν το σπλαγχνικό λίπος με τον προδιαβήτη.

3 τρόφιμα που κάνουν την απώλεια κοιλιακού λίπους πιο δύσκολη από όσο πρέπει

  • Παγωτό
  • Αναψυκτικά διαίτης
  • Λευκό ψωμί

Παγωτό

«Οι χειρότερες τροφές για το κοιλιακό λίπος είναι αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και υδατάνθρακες», λέει ο Dr. Ali. Αυτά τα τρόφιμα στέλνουν σήμα στον οργανισμό να αποθηκεύσει λίπος. Ο Dr. Howard συμφωνεί, εξηγώντας: «Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ειδικά σε υδατάνθρακες οδηγεί σε αύξηση του λίπους και αντίσταση στην ινσουλίνη».

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Dr. Ali, το παγωτό – το κατεξοχήν καλοκαιρινό γλυκό – βρίσκεται σ’ αυτή τη λίστα. Μισό φλιτζάνι παγωτό βανίλια χωρίς γαρνιτούρα περιέχει 14 γραμμάρια ζάχαρης και 15,6 γραμμάρια υδατανθράκων.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association) σημειώνει ότι οι ενήλικες στις ΗΠΑ καταναλώνουν 17 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετης ζάχαρης καθημερινά – δύο έως τρεις φορές περισσότερο από την συνιστώμενη ποσότητα. Η AHA προτείνει στους άνδρες να περιορίσουν την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης σε 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια ή 150 θερμίδες) και στις γυναίκες σε 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια ή 100 θερμίδες) ημερησίως.

Αναψυκτικά διαίτης

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω για τη ζάχαρη, είναι δελεαστικό να τρέξετε στην περιοχή των αναψυκτικών διαίτης στο σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, ο Dr. Ortiz-Pujols συμβουλεύει ότι χρειάζεται προσοχή.

«Πολλοί πιστεύουν ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι καλύτερα για εσάς από τα κανονικά αναψυκτικά», λέει ο Dr. Ortiz-Pujols. «Η ασπαρτάμη, ο τεχνητός γλυκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά διαίτης, στην πραγματικότητα προάγει τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους».

Έρευνα του 2015 συνέδεσε τα αναψυκτικά διαίτης με μακροπρόθεσμες αυξήσεις στην περιφέρεια της μέσης των ηλικιωμένων ενηλίκων.

Λευκό ψωμί

Δεν είναι απαραίτητο να αποκλείσετε όλους τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας. Ωστόσο, ο Dr. Ortiz-Pujols προτείνει τον περιορισμό των επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως αυτά που βρίσκονται στο λευκό ψωμί. «Είναι απογυμνωμένα από όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις ίνες», λέει.

«Αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα που προάγουν τη συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση». Παλαιότερη έρευνα του 2010 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition υποστηρίζει την ιδέα ότι οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες και το αυξημένο σπλαχνικό λίπος μπορούν να πάνε χέρι-χέρι. Η μετάβαση σε ψωμί ολικής αλέσεως, το οποίο διαθέτει φυτικές ίνες και αυξάνει τα αισθήματα πληρότητας, μπορεί να βοηθήσει.

Τι να τρώτε όταν προσπαθείτε να χάσετε το λίπος στην κοιλιά

Η Dr. Ortiz-Pujols τονίζει την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης στη διατροφή όταν προσπαθείτε να χάσετε ή να αποτρέψετε το κοιλιακό λίπος. Δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο. «Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά θα βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους», λέει.

Ορισμένα τρόφιμα που προτείνει η Dr. Ortiz-Pujols περιλαμβάνουν τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές ίνες και άπαχη πρωτεΐνη, όπως:

  • Βρώμη
  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Όσπρια
  • Θαλασσινά

«Η πρωτεΐνη είναι το νούμερο ένα μακροθρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση συναισθημάτων πληρότητας και κορεσμού», αναφέρει. Δυσκολεύεστε να καταλάβετε πώς να χάσετε το κοιλιακό λίπος ή να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας;

«Πρώτα απ’ όλα, είναι πάντα καλό να συναντηθείτε με τον γιατρό σας για να συζητήσετε το θέμα», λέει η Dr. Howard. «Ένας πιστοποιημένος διατροφολόγος είναι πάντα το κατάλληλο άτομο με το οποίο μπορείτε να μιλήσετε για τις σωστές διατροφικές επιλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις