Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Καγκελάριος: Ο «πύραυλος» Dow Jones, το καμπανάκι της EKT, ο Γ.Δ. που περιμένει και η ανθεκτική Eurobank

 Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ή έχουμε την μεγαλύτερη ‘φούσκα’ στην παγκόσμια χρηματιστηριακή ιστορία ή έχουμε έναν ολοκληρωτικό μετασχηματισμό των οικονομιών και των επενδύσεων. Στα καθ' ημάς ο Γ.Δ. απλώς μεταθέτει την υπέρβαση για την άλλη εβδομάδα

Εμείς σας τα γράψαμε τις τελευταίες ημέρες και ‘αμαρτίαν ουκ έχομεν’. Ο Dow Jones σπάει κάθε ρεκόρ και πλέον σπάει και ψυχολογικά όρια.

  Πάντως μόλις ξεπερασε για λίγο τις 40.000 μονάδες (έφτασε στις 40.050 μονάδες υψηλό ημέρας) βγήκαν πωλητές. Πλέον οι αναλύσεις έχουν χάσει και την αξία τους. Ή έχουμε την μεγαλύτερη ‘φούσκα’ στην παγκόσμια χρηματιστηριακή ιστορία ή έχουμε έναν ολοκληρωτικό μετασχηματισμό των οικονομιών και των επενδύσεων. 

Ευρωπαϊκές αγορές: Διόρθωσαν προληπτικά

Την ίδια ώρα που οι αμερικανικές αγορές κινούνταν στην ‘στρατόσφαιρα’, οι ευρωπαϊκές αγορές διόρθωναν, μάλλον προληπτικά. Οι επενδυτές καταλαβαίνουν κάποιες υπερβολές. Και το ευρωπαικό ράλι ενέχει υπερβολές.  Πάντως έχει ενδιαφέρον η διάψευση   –εκ νέου-  επί των οθονών διάφορων μεγαλων επενδυτών που συστήνουν τοποθετήσεις στις ευρωπαικές μετοχές.

ΕΚΤ: Καμπανάκι προς κάθε κατεύθυνση

Μειώθηκαν οι αδυναμίες σε θέματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας (sic), αναφέρει η ΕΚΤ, αλλά οι προοπτικές παραμένουν εύθραυστες (fragile).  Η χρηματοοικονομική εικόνα της Ευρωζώνης βελτιώθηκε καθώς ο κίνδυνος ύφεσης μειώθηκε αλλά οι αγορές παραμένουν εκτεθειμένες σε πολλές αρνητικές μακροοικονομικές και γεωπολιτικές ‘εκπλήξεις’.  Η σφικτή νομισματική πολιτική τεστάρισε την αντοχή και την ευαισθησία των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων ενώ έχουμε οπισθοχώρηση των αγορών ακινήτων που έπληξαν τις εταιρείες real estate. Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη έδειξαν ανθεκτικότητα αλλά οι προκλήσεις σε θέματα ποιότητας ενεργητικού, χρηματοδοτήσεων και εσόδων παραμένουν.

Γενικός Δείκτης:  Στο εγγύς μέλλον οι 1.500 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεπεράσει σήμερα τις 1.500 μονάδες εάν υπάρχει άνοδος στις ευρωπαικές αγορές. Αν δεν το καταφέρει, απλώς μεταθέτει την υπέρβαση για την άλλη εβδομάδα. Σήμερα ακολούθησε τις ευρωπαϊκές διορθωτικές τάσεις και ενώ έφτασε στο υψηλό ημέρας στις 1.498 μονάδες, υποχώρησε προς τις 1.488 μονάδες για να κλείσει λίγο πάνω από τις 1.490 μονάδες.

Eurobank: Καθαρός και δυνατός ισολογισμός - Συγκρατημένη στο μέρισμα

H Eurobank απέδειξε στο α' τρίμηνο 2024 ότι έχει μία ανθεκτική ανάκαμψη αξιοποιώντας όλο το φάσμα των εργασιών της και των δραστηριοτήτων της και αυξάνοντας θεαματικά τα οργανικά της κέρδη μέσα από τα έσοδα από τόκους και προμήθειες εργασιών. Επιπλέον είναι έτοιμη να μοιράσει μέρισμα χρήσης 2023 καθώς έχει στείλει αίτημα στον SSM και περιμένει το 'πράσινο φως'. Ταυτόχρονα, μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPΕ's) στο 3% που είναι πολυ κοντά στον ευρωπαικό μέσο όρο (2,5%). Εχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (20,2%) στην ελληνική τραπεζική αγορά. 

Αlpha Bank: Εμφαση στον μέτοχο με αυξημένη διανομή κερδών
Τα αποτελέσματα της Alpha Bank έδειξαν την βελτίωση συγκεκριμένων μεγεθών και ότι θέλει να ανταμείψει τους μετόχους της. Σε ότι αφορά τα μεγέθη φαίνεται ότι η Τράπεζα επιταχύνει προς την κατεύθυνση της παραγωγής κερδών και λειτουργεί πιο επιβραδυντικά προς την μείωση των NPE's , δίνοντας έμφαση περισσότερα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

EΛΠΕ (Helleniq Energy): Το θετικό περιβάλλον διύλισης βοήθησε τα αποτελέσματα
Ισχυρή κερδοφορία λόγω θετικού περιβάλλοντος διύλισης, λειτουργικής απόδοσης και υψηλών εξαγωγών – Συνεχής πρόοδος στην υλοποίηση των στρατηγικών πρωτοβουλιών παρουσίασαν τα ΕΛΠΕ.

Η HELLENiQ ENERGY Holdings Α.Ε.  ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Α' Τριμήνου 2024, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα €338 εκατ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €164 εκατ..

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν κυρίως από το θετικό διεθνές περιβάλλον διύλισης, την αποτελεσματική λειτουργία των διυλιστηρίων, με αυξημένη διαθεσιμότητα μονάδων, τις ιδιαίτερα υψηλές εξαγωγές, στο ανώτατο επίπεδο των τελευταίων 3 ετών, καθώς και τη βελτιωμένη συνεισφορά από τους κλάδους πετροχημικών και ΑΠΕ.

Η παραγωγή προϊόντων για το Α’ Τρίμηνο 2024 αυξήθηκε κατά 5% στους 3,8 εκατ. τόνους, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από το Α’ Τρίμηνο 2020. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε αύξηση πωλήσεων σε όλες τις αγορές, που διαμορφώθηκαν στους 4 εκατ. τόνους (+8%), με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 62% των συνολικών όγκων.

ΕΚΤΕΡ: Συμμετέχει με 50% σε σύμβαση ύψους 10 εκατ. στο ΙΤΕ
Η Κοινοπραξία ΕΚΤΕΡ Α.Ε.-ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Τ.Ε., υπέγραψε σύμβαση έργου με το ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΙΤΕ). Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση της μελέτης και η υλοποίηση του έργου :

ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΙΤΕ) – ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ».

Η συμβατική αμοιβή ορίσθηκε στο κατ’ αποκοπήν ποσό των 10.020.275,71 ευρώ, ενώ η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης είναι είκοσι ένα (21) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. 

Lamda Development: Σύμβαση με τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα για χώρο στο Ελληνικό
Υπεγράφη την 15.05.2024 η Μακροχρόνια Σύμβαση Μίσθωσης, αρχικής διάρκειας 30 ετών με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 30 έτη, μεταξύ της έμμεσης 100% θυγατρικής ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε. και της εταιρείας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΩΣΤΕΑ – ΓΕΙΤΟΝΑ Α.Ε. (Costeas-Geitonas School «CGS»), σύμφωνα με την οποία το CGS θα αναλάβει την ανάπτυξη και λειτουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή Πολεοδόμησης Α-Π4 εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού –Αγίου Κοσμά

Profile: Σε ανοδικό momentum
Το fintech έχει ζήτηση και η Profile το τελευταίο διάστημα αυξάνει τις συμβάσεις της. Η μετοχή έχει αποκτήσει ανοδικό momentum εξαιτίας των συμβάσεων και της αύξησης της παραγωγικής της δυναμικής ενώ και ξένοι επενδυτές αρχίζουν να την βλέπουν με ενδιαφέρον. Εάν υπάρξει ‘φλερτ’ που θα καταλήξει σε ‘γαμο’ όπως με άλλες εταιρείες τεχνολογίας θα το μάθουμε σύντομα.

ΟΤΕ: Τοποθετήσεις από εγχώριους θεσμικούς
Το σημαντικό είναι ότι ο ΟΤΕ έχει ξαναμπεί στο επενδυτικό μικροσκόπιο και ελληνων θεσμικών το τελευταίο διάστημα.  Ίσως γιατί θεωρείται ότι θα δώσει σημαντικά κερδη στο μέλλον , ίσως γιατί δεν είχε ‘τρέξει’ στο πρόσφατο παρελθόν.

ΟΠΑΠ: Σταθεροποιητικά μετά την διανομή μερίσματος
Συνήθως μετά την διανομή του μερίσματος οι μετοχές θέλουν λίγο χρόνο για να αποκτήσουν ξανά τάση. Η μετοχή του ΟΠΑΠ (μοίρασε μέρισμα πρόσφατα) χρειάζεται λίγο χρόνο για να επιστρέψει πάλι προς τα 16 ευρώ.  Έχουμε και πολλές αθλητικές διοργανώσεις φέτος.

Trastor: Εισέρχονται οι νέες μετοχές από την AMK
Η Επιτροπή Εταιρικών Πράξεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά τη χθεσινή  συνεδρίασή της, ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των Νέων Μετοχών, που προέκυψαν από την Αύξηση και θα είναι διαπραγματεύσιμες στο

Χρηματιστήριο Αθηνών την επομένη εργάσιμη ημέρα δηλαδή από τις 17.05.2024, ενώ η τιμή εκκίνησής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών,

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Μία ενωτική φωνή για τον ΣΕΒ
Δίνοντας έμφαση σε θέματα αξιών όπως ο σεβασμός, οι αρχές  και η συνεργασία ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μιλώντας στο Alba Business School έδωσε το στίγμα μίας ενωτικής προσπάθειας που θα δώσει στον ΣΕΒ για να ανταποκριθεί η ελληνική βιομηχανία (μικρή και μεγάλη) στις  προκλήσεις των καιρών όπως είναι ο τεχνολογικός μετασχηματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις αλλά και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, οι συχνές διαταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, η έλλειψης εργατικού δυναμικού, η προάσπιση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, η συνεχής υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας

«Τρεις λέξεις θεωρώ ότι χαρακτηρίζουν τη ζωή μου: Αρχές, σεβασμός, μαζί». Με αυτά τα λόγια ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής του Ομίλου Bespoke, έδωσε το στίγμα της πορείας του, παραλαμβάνοντας την τιμητική βράβευση Alba Business Unusual Award από το Alba Graduate Business School, The American College of Greece, για τη διαρκή προσφορά του στο ελληνικό επιχειρείν και την κοινωνική του συμβολή

Ο κ. Θεοδωρόπουλος, μίλησε για τις νέες προκλήσεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας αλλά και για την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΕΒ, σκιαγραφώντας και το αφήγημα της δικής του πορείας προς τις εκλογές του ιστορικού Συνδέσμου, καθώς θα είναι υποψήφιος. Δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις