Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Βασιλιάς Κάρολος: Αποκαλυπτήρια για το Eντυπωσιακό πορτρέτο μετά τη στέψη του - «Nαι, τον πέτυχες» είπε η Καμίλα στον καλλιτέχνη


 Το πρώτο επίσημο ζωγραφισμένο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ' μετά τη στέψη του παρουσιάστηκε πρόσφατα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Αυτό το σημαντικό έργο τέχνης, ένα μεγάλο ελαιογραφικό έργο σε καμβά, απεικονίζει τον βασιλιά Κάρολο με την εντυπωσιακή κόκκινη στολή της Ουαλικής Φρουράς. Το έργο, που έχει εντυπωσιακές διαστάσεις, δημιουργήθηκε από τον διάσημο καλλιτέχνη πορτρέτων Jonathan Yeo, ο οποίος έχει ζωγραφίσει στο παρελθόν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Tony Blair, ο Sir David Attenborough και η Malala Yousafzai.

Η βασίλισσα Καμίλα, μόλις είδε τον πίνακα, παρατήρησε επιδοκιμαστικά στον Yeo: «Ναι, τον πέτυχες». Σε αυτό το νέο πορτρέτο, ο βασιλιάς Κάρολος απεικονίζεται όρθιος με ένα σπαθί στο χέρι, με μια πεταλούδα να κάθεται απαλά στον ώμο του. Αυτή η συμβολική προσθήκη ευθυγραμμίζεται με τη μακροχρόνια περιβαλλοντική υπεράσπιση του Βασιλιά, συμβολίζοντας τη μεταμόρφωση και την αναγέννηση, όπως αρμόζει σε έναν νεοαφιχθέντα μονάρχη.

Τα αποκαλυπτήρια τέτοιων πορτρέτων είναι συχνά νευραλγικά, ιδίως όταν το θέμα είναι ένας εν ενεργεία βασιλιάς. Ο Yeo το αναγνώρισε αυτό με χιούμορ, αστειευόμενος με τις ιστορικές συνέπειες του να δυσαρεστήσεις έναν μονάρχη με ένα πορτρέτο. Ωστόσο, έλαβε καθησυχαστική έγκριση από τη βασίλισσα Καμίλα, γεγονός που υποδηλώνει μια επιτυχημένη απεικόνιση.

Ο πίνακας και η συμμετοχή του βασιλιά

Ο ίδιος ο πίνακας είναι ζωντανός, με το κόκκινο της στολής του βασιλιά να δένει άψογα με το κόκκινο φόντο, το οποίο τονίζει το πρόσωπο του βασιλιά. Ο Yeo είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό, μοντέρνο έργο, ενώ παράλληλα τιμούσε τις παραδόσεις της βασιλικής προσωπογραφίας. Στόχος του ήταν να συλλάβει την ουσία του βασιλιά προσωπικά και συμβολικά, χρησιμοποιώντας στοιχεία όπως η στρατιωτική στολή και η πεταλούδα για να συνδυάσει παραδοσιακά και σύγχρονα θέματα.

Το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου/Jonathan Yeo Studio
Το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου/Jonathan Yeo Studio

Σύμφωνα με το BBC, η συμμετοχή του βασιλιά Καρόλου στη δημιουργία του πορτρέτου ήταν σημαντική. Οι αρχικές συνεδρίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2021 στο Highgrove, όταν ο Κάρολος ήταν ακόμη πρίγκιπας της Ουαλίας, ενώ η τελική συνεδρία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 στο Clarence House. Καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των συνεδριών, ο βασιλιάς επέδειξε αυξανόμενη παρουσία και ανάστημα, χαρακτηριστικά που ο Yeo σημείωσε ότι είχαν αυξηθεί περαιτέρω μετά την άνοδό του στο θρόνο. Παρά τις απαιτήσεις του ρόλου του και την επικείμενη ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της COP, ο Κάρολος παρέμεινε σε καλή διάθεση κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Ο Yeo περιέγραψε τη διαδικασία ζωγραφικής του βασιλιά ως μια περίπλοκη επιχείρηση, που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και εκτέλεση. Στις συνεδρίες ο βασιλιάς Κάρολος πόζαρε με την πλήρη στολή της Ουαλικής Φρουράς, στεκόταν εντυπωσιακά ακίνητος και συμμετείχε σε συζητήσεις με τον Yeo σχετικά με την τέχνη και τη διαδικασία της ζωγραφικής. Αυτή η εμπλοκή παρείχε στον Yeo μια βαθύτερη κατανόηση του θέματός του, επιτρέποντάς του να αποτυπώσει τόσο τη δημόσια προσωπικότητα όσο και τον ιδιωτικό εαυτό του βασιλιά.

Ο ρόλος της πεταλούδας

Η πεταλούδα στον ώμο του βασιλιά Καρόλου ήταν μια πρόταση του ίδιου του βασιλιά, συμβολίζοντας τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες και χρησιμεύοντας ως ένδειξη για τις μελλοντικές γενιές να κατανοήσουν την κληρονομιά του. Αυτή η μοντέρνα πινελιά έρχεται σε αντίθεση με τα ιστορικά στοιχεία της βασιλικής προσωπογραφίας, αναδεικνύοντας την ισορροπία μεταξύ της παράδοσης και της σύγχρονης συνάφειας.

Η απόφαση του Jonathan Yeo να αναλάβει αυτή τη βασιλική παραγγελία σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο στην καριέρα του. Προηγουμένως δεν ενδιαφερόταν για την αυστηρή τυπικότητα της βασιλικής προσωπογραφίας, ο Yeo, όταν έκλεισε τα 50, ένιωσε την ανάγκη να μετρήσει το έργο του με τα μεγάλα πορτραίτα του παρελθόντος. Ο πίνακας του βασιλιά Καρόλου Γ' θα ενταχθεί σε μια συλλογή κύρους στο Drapers' Hall στο Λονδίνο, περιτριγυρισμένος από άλλα μεγάλα πορτρέτα Βρετανών μοναρχών, αντικατοπτρίζοντας την προσπάθεια του Yeo να αποτυπώσει την ουσία ενός σύγχρονου βασιλιά, σεβόμενος παράλληλα τις ιστορικές παραδόσεις.

Το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ' θα εκτεθεί δημόσια στην γκαλερί Philip Mould Gallery στο Λονδίνο από τις 16 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου, πριν μεταφερθεί στο Drapers' Hall στα τέλη Αυγούστου. Αυτό το σημαντικό έργο όχι μόνο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη μοναρχία, αλλά προσθέτει επίσης ένα σύγχρονο επίπεδο στην πλούσια ιστορία της βασιλικής προσωπογραφίας, ενσαρκώνοντας τον χαρακτήρα του βασιλιά, τις αξίες και τη μετάβαση που αντιπροσωπεύει για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις