Σάββατο 18 Μαΐου 2024

K. Σκρέκας : Δεν θα επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας – Tα μέτρα μας για την ακρίβεια είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα φανεί καλύτερα τους επόμενους μήνες


 «Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στην σωστή κατεύθυνση», λέει ο κ. Σκρέκας για τα μέτρα που πρόσφατα έλαβε η κυβέρνηση για την ακρίβεια. Και εξηγεί: «Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν στο 8,2% και τον Απρίλιο βρίσκεται στο 5,4% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Τους επόμενους μήνες περιμένουμε ότι η απόδοση των μέτρων θα είναι εμφανέστερη σε όλους τους πολίτες».

Μήνυμα προς τις πολυεθνικές εταιρείες ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να επιτρέψει τον πληθωρισμό της απληστίας, ούτε η αγορά να είναι ένα ξέφραγο αμπέλι», στέλνει με αποκλειστική συνέντευξη του. O υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, λίγο πριν η ελληνική κυβέρνηση στείλει στην Κομισιόν την επιστολή που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη διαφορετική, από χώρα σε χώρα, τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών για τα ίδια προϊόντα.

«Υπάρχουν κανόνες και όλοι θα πρέπει να τους τηρούν», διαμηνύει ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ακρίβεια είναι προς την σωστή κατεύθυνση και το αποδεικνύουν οι αριθμοί, καθώς τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν στο 8,2% και τον Απρίλιο βρίσκεται στο 5,4%. «Τους επόμενους μήνες περιμένουμε ότι η απόδοση των μέτρων θα είναι εμφανέστερη σε όλους τους πολίτες», συμπληρώνει ο υπουργός Ανάπτυξης, παρατηρώντας πως τα μέτρα «αντιμετωπίζουν δομικές στρεβλώσεις και παθογένειες στο εμπόριο που επέτρεπαν σε πολλούς να νοθεύουν το κριτήριο των καταναλωτών».

Ο ίδιος επικαλείται την πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ για τη συγκράτηση των τιμών και παροτρύνει τους καταναλωτές να μπαίνουν στην πλατφόρμα του e-katanalotis για να γλιτώνουν χρήματα. 

Μιλά, επίσης για το μήνυμα που θα στείλουν οι εκλογείς στις 9 Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών στη χώρα μας, σημειώνοντας πως «οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να είναι πεδίο καταγραφής διαμαρτυρίας. Αφορούν το μέλλον μας στην Ευρώπη». Επιμένει ότι, ενόψει ευρωεκλογών, η κυβέρνηση δεν προσχωρεί στο λαϊκισμό και δεν υπόσχεται μαγικές λύσεις, ενώ προειδοποιεί ότι «όποτε ακολουθήσαμε υποσχέσεις για εύκολους δρόμους που όλα τα λύνουν, το μετανιώσαμε πικρά»…

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Σκρέκα, έχει ως εξής:

Έχουμε συμπληρώσει περίπου ένα χρόνο από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντά σας ως Υπουργός Ανάπτυξης, και σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης η ακρίβεια παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα. Πώς το εξηγείτε;

Πράγματι, η  ακρίβεια δυσκολεύει όλα τα νοικοκυριά, ιδίως τα πιο ευάλωτα. Δυστυχώς, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Από την πρώτη μέρα, ως Κυβέρνηση και υπουργείο, λαμβάνουμε ενεργητικά μέτρα που έχουν διττό στόχο: να ελέγξουν την αύξηση των τιμών σε πρώτο χρόνο και, με καινοτόμα εργαλεία, να προχωρήσουμε σε περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και των χρόνιων δυσλειτουργιών της αγοράς.

Τα μέτρα που έχουμε λάβει, αντιμετωπίζουν δομικές στρεβλώσεις και παθογένειες στο εμπόριο που επέτρεπαν σε πολλούς να νοθεύουν το κριτήριο των καταναλωτών. Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στην σωστή κατεύθυνση: Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν στο 8,2% και τον Απρίλιο βρίσκεται στο 5,4% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Τους επόμενους μήνες περιμένουμε ότι η απόδοση των μέτρων θα είναι εμφανέστερη σε όλους τους πολίτες.

Τα μέτρα που έχουμε λάβει, αντιμετωπίζουν δομικές στρεβλώσεις και παθογένειες στο εμπόριο που επέτρεπαν σε πολλούς να νοθεύουν το κριτήριο των καταναλωτών.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή ασύμμετρων αναταραχών που απειλούν το καλάθι των βασικών προϊόντων των καταναλωτών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι παράγοντες που επηρεάζουν πολύ τις τιμές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Παρακολουθούμε στενά, ενεργούμε άμεσα και προχωράμε σε διορθωτικές κινήσεις βάσει των δεδομένων που λαμβάνουμε. Η μάχη δεν είναι εύκολη άλλα έχουμε την γνώση και την πολιτική βούληση να την δώσουμε και να κερδίσουμε τον πόλεμο.

Γιατί πιστεύετε ότι η ακρίβεια επιμένει παρά τα πρόστιμα που διαρκώς βάζετε σε όσους παραβαίνουν το νόμο και τα συναλλακτικά ήθη;

Η επιβολή προστίμων δεν λύνει το πρόβλημα αλλά συμβάλλει και αυτή στον περιορισμό των συνεπειών. Συμβάλλει στη συμμόρφωση των εταιρειών που παραβιάζουν τον νόμο για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που μόνο η Ελλάδα έχει ψηφίσει απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ακρίβεια επηρεάζεται και από άλλους αντικειμενικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, τις τιμές των πρώτων υλών, τα λειτουργικά έξοδα, τα μεταφορικά κόστη κ.ά.

Η επιβολή προστίμων δεν λύνει το πρόβλημα αλλά συμβάλλει και αυτή στον περιορισμό των συνεπειών.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται εντατικοί έλεγχοι στην αγορά. Από την αρχή του 2023 ως τώρα έχουν διενεργηθεί συνολικά 45.751 έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ, έχουν επιβληθεί 2.922 πρόστιμα και έχουν εισπραχθεί ή βεβαιωθεί προς είσπραξη από την εφορία 19.528.346 ευρώ.

Έχω καταθέσει και τα σχετικά αποδεικτικά στη Βουλή για να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά και αμφισβήτηση. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας, ούτε η αγορά να είναι ένα «ξέφραγο αμπέλι». Υπάρχουν κανόνες και όλοι θα πρέπει να τους τηρούν.

Όλοι πρέπει να τηρούν το νόμο και κανείς δεν εξαιρείται είτε είναι μια μικρή επιχείρηση είτε μια πολυεθνική. Όμως δεν σταματάμε εκεί.  

Τι μηνύματα λαμβάνετε από την εξέλιξη των τιμών στα σούπερ μάρκετ;

Η πρόσφατη έρευνα του  ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) καταγράφει εμφανή συγκράτηση των τιμών των προϊόντων στο σύνολο των αλυσίδων των σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο του 2024 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023.  Στην έρευνά του αποτυπώνεται μια πολύ μικρή αύξηση 1,10% σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε ακριβώς έναν χρόνο πριν.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας, ούτε η αγορά να είναι ένα «ξέφραγο αμπέλι». Υπάρχουν κανόνες και όλοι θα πρέπει να τους τηρούν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιανουάριο οι αυξήσεις τιμών ήταν στο 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τον Φεβρουάριο 2,7% και τον Μάρτιο μόλις 0,28%, δηλαδή ήταν σχεδόν μηδενικές.

Μάλιστα, σε πολλά βασικά προϊόντα όπως σε βρεφικές και παιδικές τροφές, χαρτικά, πάνες και σερβιέτες, απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού, βούτυρα και αυγά, αλλά και γαλακτοκομικά υπάρχει αποκλιμάκωση. Η έρευνα βασίζεται σε ανάλυση των πραγματικών συνολικών μηνιαίων πωλήσεων και όχι σε δειγματοληψία.

Τον Ιανουάριο οι αυξήσεις τιμών ήταν στο 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τον Φεβρουάριο 2,7% και τον Μάρτιο μόλις 0,28%, δηλαδή ήταν σχεδόν μηδενικές

Βλέπετε διαφορές στην αγορά, μετά την αναβαθμισμένη λειτουργία της πλατφόρμας e-katanalotis; Πόσο χρόνο εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί ώστε να δούμε ουσιαστική βελτίωση στις επιλογές των καταναλωτών ως προς τις τιμές των προϊόντων;

Δώσαμε ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του καταναλωτή, την αναβαθμισμένη πλατφόρμα e-katanalotis που περιλαμβάνει 3.000 κωδικούς βασικών και ταχυκίνητων προϊόντων που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ.

Με την χρήση της πλατφόρμας ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 15%. Μπορεί να φτιάξει τη δική του λίστα με τα προϊόντα που θέλει να αγοράσει και να τα προμηθευτεί φθηνότερα από κατάστημα που βρίσκεται κοντά του.

Με την χρήση της πλατφόρμας e-katanalotis ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 15%.

Ο πολίτης έχει τη δύναμη της επιλογής μετά από σύγκριση των πραγματικών τιμών στο ράφι. Είναι μια εφαρμογή που όσοι περισσότεροι τη χρησιμοποιήσουν, τόσο θα τονωθεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, ώστε να πέσουν οι τιμές στο ράφι.

Θεωρείτε ότι η παρατεταμένη ακρίβεια και η αισχροκέρδεια που επιμένει μπορεί να στοιχίσουν στη Νέα Δημοκρατία στις κάλπες των ευρωεκλογών;

Η καθημερινότητα απασχολεί περισσότερο από κάθε τι άλλο τα νοικοκυριά και  για αυτό δίνουμε αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις για να την βελτιώσουμε. Δεν μένουμε σε εξαγγελίες, ούτε προσφέρουμε ανέφικτες λαϊκίστικες λύσεις. Δουλεύουμε στο πεδίο και φέρνουμε αποτελέσματα. Έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά προχωράμε σταθερά με πίστη και σχέδιο.

Οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να είναι πεδίο καταγραφής διαμαρτυρίας. Αφορούν το μέλλον μας στην Ευρώπη και τους τρόπους που θα κάνουμε ισχυρότερη την φωνή μας. Κρίνεται ποιοι ικανοί θα πλαισιώσουν την εθνική εκπροσώπηση.

H Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές εκπροσωπεί τη σύγχρονη, φιλοευρωπαϊκή και φιλελεύθερη επιλογή για τους Έλληνες πολίτες που θέλουν την χώρα ισχυρή και στην Ευρωβουλή. Είναι η παράταξη που από ιδρύσεώς της δεν απεμπόλησε ούτε στιγμή τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.

Οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να είναι πεδίο καταγραφής διαμαρτυρίας. Αφορούν το μέλλον μας στην Ευρώπη

Η παράταξη που υπό την στιβαρή διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Παρούσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την ήπειρό μας, πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας.

Είναι οι Ευρωεκλογές μια υποδεέστερη εκλογική διαδικασία στα μάτια των Ελλήνων πολιτών;

Οι Ευρωεκλογές δεν πρέπει να είναι εκλογές «δεύτερης τάξης». Η ψήφος της 9ης Ιουνίου είναι ψήφος ευθύνης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, το κοινό μας μέλλον. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι πάνω από το 75% της νομοθεσίας που ψηφίζεται στη Βουλή έχει προκύψει από πρωτοβουλίες οι οποίες συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες.

Στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων διακυβεύονται μείζονα ζητήματα για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η δυνατότητα συγκρότησης μιας ενιαίας αμυντικής πολιτικής με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, η πολιτική για τους αγρότες, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια των συνόρων μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Η ψήφος της 9ης Ιουνίου είναι ψήφος ευθύνης για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Για αυτό και ζητούμε από τον ελληνικό λαό να δώσει με την ψήφο του τη δύναμη να συνεχίζει η Πατρίδα μας να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής και ακρογωνιαίο λίθο της Ευρώπης.

Γιατί ο Έλληνας ψηφοφόρος να μην επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο απ’ αυτόν που εσείς προτείνετε;

Ως κοινωνία πολλές φορές ακολουθήσαμε δήθεν πιο εύκολους δρόμους που όμως κατέληξαν σε οδυνηρά αδιέξοδα. Ο  δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας και της αλήθειας.

Γιατί σήμερα σχεδιάζουμε και βάζουμε τα θεμέλια για μια νέα Ελλάδα, για το μέλλον που αξίζει στις νέες και τους νέους μας. Γιατί εμείς δεν χρησιμοποιούμε την Ευρώπη για μικροκομματικούς λόγους, δεν στηρίζουμε επιλογές επιζήμιες για την χώρα. 

Ο δρόμος που εμείς προτείνουμε, είναι αυτός που έχει καταστήσει την Ελλάδα χώρα πρότυπο στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία και όχι το «μαύρο πρόβατο» όπως ήταν πριν το 2019. Είναι ο δρόμος της σοβαρότητας και της ασφάλειας. Ο δρόμος της σταθερότητας, του συγκροτημένου και κοστολογημένου σχεδίου, του οράματος για το σήμερα και το αύριο.

Η Ελλάδα αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς απ’ όλους, είναι αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής, έχει γίνει ξανά ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός με υψηλούς δείκτες ανάπτυξης και την αναγνώριση Επενδυτικών Οίκων και πανευρωπαϊκών φορέων.

Ο δρόμος που εμείς προτείνουμε, είναι αυτός που έχει καταστήσει την Ελλάδα χώρα πρότυπο στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία και όχι το «μαύρο πρόβατο» όπως ήταν πριν το 2019

Η χώρα μας είναι επίσης πρωταθλήτρια στην Ε.Ε. στην αύξηση επενδύσεων. Ενδεικτικό είναι ότι την τετραετία 2019-2023 καταγράφηκε σωρευτική αύξηση επενδύσεων σε σταθερές τιμές +43%, έναντι αύξησης +1% στον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Είναι η χώρα που αυξάνει τις επενδύσεις της γρηγορότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Πριν από λίγες ημέρες  έγιναν γνωστές οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της οικονομίας των Ευρωπαϊκών χωρών.

Η ανάπτυξη για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης το 2024 προβλέπεται 0,8% για το 2024 και 1,4% για το 2025. Για την Ελλάδα, προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025. 

Αυτό, τι σημαίνει; Ότι η  Ελλάδα το τρέχον έτος αναμένεται να έχει σχεδόν τριπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ενώ βρίσκεται στην 5η υψηλότερη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες τις Ευρωζώνης και στην 9η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.

Για τις επενδύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει  αύξηση 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025 , τη στιγμή που στον μέσο όρο της Ευρωζώνης προβλέπεται σχεδόν μηδενική αύξηση επενδύσεων το 2024 (0,1%) και μόλις 1,6% το 2025. Οι προβλέψεις αυτές είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς που έχει γίνει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι αποτέλεσμα της επαναφοράς της χώρας μας στο οικονομικό – επενδυτικό επίκεντρο της Ευρώπης από τις παρυφές όπου βρισκόταν.

Το δίλημμα είναι σαφές και απλό: Θέλουμε να συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και την προκοπής ή να επιστρέψουμε στις εποχές των κενών απειλών και τότε που «τα νταούλια βάραγαν και χόρευαν οι Αγορές»;

Την απάντηση θα την δώσει, για μία ακόμα φορά ο Ελληνικός λαός

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις