Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Ελλάδα: Πλούσιο Kράτος με φτωχούς πολίτες


 Της Εμενίδου Νανάς

Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΕ ( Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) , η οποία εκπονήθηκε από τον ερευνητή Γεώργιο Μπερτσάτο και τον καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Γιώργο Αγιομυργιανάκη οι μισθοί και οι αποταμιεύσεις έχουν μειωθεί λόγω των μεταβολών των τιμών και της αύξησης του κόστους ζωής στην Ελλάδα.

Οι νέοι δε, καλούνται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι ο μέσος ετήσιος μικτός μισθός πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα, αυξήθηκε κατα 3,8% (5,1% μ.ο. στην ΕΕ), έτσι το 2022 διαμορφώθηκε στα 16.661 € (35.329 € κατα μ.ο. στην ΕΕ ).                                                                                             

H έρευνα λάμβανε υπόψη και το γενικό επίπεδο τιμών, οπότε η πραγματική μείωση σε σταθερές τιμές του 2015, ανέρχεται στο – 34,23% το 2022, ενώ στην ΕΕ υπήρξε αύξηση + 3,33%.

Αυτό όλο έχει αντίκτυπο και στις αποταμιεύσεις που παρουσίασαν αρνητικό πρόσημο – 4,03%, ενώ το 72,5% των Ελλήνων έχει αποταμιεύσεις μόνο μέχρι 1000 € !

Μήπως αυτό συμβαίνει γιατί είναι φτωχή η χώρα μας;

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε φτωχή, ούτε μικρή. Μαζί με την θαλάσσια έκταση της φτάνει τα 450.000 τ.χλμ περίπου και έχει μήκος ακτογραμμών περίπου 15.000 χλμ. Ώς εκ τούτου κατέχει έναν από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους εμπορικούς στόλους.

Η δε μορφολογία του εδάφους της επιτρέπει την ανάπτυξη των πρωτογενών τομέων της γεωργίας – κτηνοτροφίας – μελισσοκομίας με μια τεράστια ποικιλία προϊόντων.

Ένας άλλος σημαντικός πρωτογενής τομέας είναι φυσικά η αλιεία, λόγω του ότι η χώρα βρέχεται κατά τα ¾ από θάλασσα και ώς εκ τούτου μπορούμε να κάνουμε και εξαγωγές (αφού καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες) και να μην υπάρχει λόγος εισαγωγής αλιευμάτων από άλλες χώρες όπως συμβαίνει τώρα.

Οι πρώτες μας ύλες  μπορούν να καλύψουν όλο σχεδόν το φάσμα των βιομηχανικών μονάδων, όπως γινόταν παλαιότερα και που σταδιακά έκλεισαν κάτω από το βάρος της αβάσταχτης φορολογίας που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις.

Στο υπέδαφος υπάρχουν ορυκτά και σπάνιες γαίες (οι οποίες είναι τόσο απαραίτητες και πανάκριβες για την 4η βιομηχανική επανάσταση) που μπορούν να υποστηρίξουν βιομηχανικές μονάδες όλων των τύπων, όπου θα εργάζονται χιλιάδες εργάτες αυξάνοντας το ΑΕΠ της χώρας.

Για την ακρίβεια όλων των αγαθών που πλήττει κυρίως την Ελλάδα έναντι των άλλων χωρών της Ε.Ε, η δικαιολογία των κυβερνώντων είναι ότι η ενέργεια είναι ακριβή και αυτό έχει ώς συνέπεια η αύξηση των τιμών αυτής να μετακυλίεται σε όλα τα προϊόντα.

Η αλήθεια όμως είναι πως η χώρα διαθέτει τεράστια αποθέματα άνθρακα, πετρελαίου και γεωθερμία που άν γίνει σωστή χρήση αυτών, όχι μόνο θα λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα, αλλά μπορεί να γίνει και ένα ακριβό εξαγώγιμο προϊόν.

Γιατί όμως από πρώτοι που έπρεπε να είμαστε, είμαστε ουραγοί; Γιατί έπρεπε να μπούμε σε μνημόνια, να παραδώσουμε εθνική κυριαρχία και να γίνουμε ισόβια εξαρτημένοι;

Σήμερα το 80% των Ελλήνων πολιτών ζει υπο το καθεστώς φτωχοποίησης και η κυβέρνηση  απλώς προσπαθεί να παρουσιάσει την εικόνα μιας χώρας που έχει ανάπτυξη και ευημερία.

Το πρώτο 4μηνο λόγω των ανατιμήσεων τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ ξεπέρασαν το 1,8 δισ ευρώ! Την ίδια στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με έρευνες, οι Έλληνες πολίτες χάνουν έως και το 28% του μισθού τους λόγω της ακρίβειας.

 Δεν δικαιολογείται να έχουμε τέτοιες τιμές σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αγοραστική δύναμη του Έλληνα  καταναλωτή είναι πολύ κατώτερη σε σχέση με του ευρωπαίου.

Στην Ελλάδα από το 2010 επιβλήθηκε καθεστώς λιτότητας που κανένα άλλο κράτος δεν υπέστει, κάτι που παραδέχτηκε και η κ.Μέρκελ.

Και μην ξεχνάμε πως το μεταπολεμικό χρέος της Γερμανίας (που μας κουνά διαρκώς το δάχτυλο) ήταν υψηλότερο, ανερχόμενο στο 200% του ΑΕΠ και μη βιώσιμο, ώστε να αποφασιστεί τότε η διαγραφή του, που συνετέλεσε στη γερμανική οικονομική ανάκαμψη.

Ο Έλληνες από πάντα είχε την νοοτροπία να έχει ΄΄ένα κεραμίδι΄΄ πάνω από το κεφάλι του. Αυτό τους αναγκάζει  σήμερα να καταβάλουν το 60% του εισοδήματός τους για να έχουν στέγαση!

Το κράτος κερδοσκοπεί πάνω στην φτωχοποίηση των Ελλήνων, αφήνοντας ανεξέλεγτα τα funds (τα οποία είναι παράνομα) και τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να χάνουν την πρώτη τους κατοικία μέσω αυτών, για ελάχιστο πολλές φορές χρέος.

Η εσκεμμένη φτωχοποίηση των Ελλήνων οδηγεί σε  μια απάθεια ώστε να αποδεχτούν χωρίς καμία αντίρρηση ό,τι επιβάλλει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Στην Ελλάδα οι εισφορές που καταβάλλονται είναι τεράστιες, αλλά οι δαπάνες  για δημόσιες επενδύσεις κοινής ωφέλειας, είναι (εσκεμμένα;) σχεδόν ανύπαρκτες.

Η χώρα μας έχει δυνατότητες να παράξει πλούτο. Αυτό που δεν έχει είναι η πολιτική βούληση.

Με μια πολιτική  ηγεσία η οποία θα εργαστεί μόνο για τα συμφέροντα της Ελλάδας και των πολιτών της, χωρίς ΄΄σκαλώματα΄΄ και προσωπικά συμφέροντα, μπορούμε να βγούμε από τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα.

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με σύνεση και υπευθυνότητα τους πόρους μας, να αποδεσμευτούμε από την μέγγενη της ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τις δικές μας πρώτες ύλες για την παραγωγή της, να ξαναβάλουμε τις βάσεις  για όλες τις βιομηχανικές μονάδες βασισμένοι στις ντόπιες πρώτες ύλες.

Η Ελλάδα έχει απίστευτες δυνατότητες για ηλιακή και αιολική ενέργεια, για γεωθερμία και θα μπορούσε να καταστεί η μονάδα παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης. 

Βλέποντας τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, μέσα από ισολογισμούς αντιλαμβανόμαστε ότι θα μπορούσαν να διατεθούν όσα κεφάλαια χρειαστούν για την γεωργία και την κτηνοτροφία, ούτως ώστε να μην κινδυνεύουμε από καμιά επισιτιστική  κρίση (που πολύς λόγος γίνεται τελευταία για αυτή ) και τα προϊόντα των πρωτογενών τομέων αφού καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες θα  έχουν και εξαγωγικό χαρακτήρα αυξάνοντας  σημαντικά το εθνικό ΑΕΠ.

Η πανέμορφη χώρα μας είναι ονειρεμένος προορισμός για τους πάντες, άρα μπορεί να ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς  επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Και φυσικά να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτιστική μας κληρονομιά, που θα αποφέρει σημαντικά κέρδη (αρχαία θέατρα, μουσεία).

Με τους κατάλληλους ανθρώπους στις θέσεις διοίκησης, θα διανεμηθεί αυτός ο πλούτος  δίκαια στο σύνολο των πολιτών και θα υπάρξει ένα πλούσιο κράτος με πλούσιους πολίτες.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις