Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Πετρέλαιο: Mικρή εβδομαδιαία άνοδος στις τιμές - Επηρεάζονται από αντίρροπες δυνάμεις


 Με μικρή άνοδο αναμένεται να κλείσουν την εβδομάδα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κινήθηκαν σε ένα στενό εύρος τιμών καθώς επηρεάζονται από αντίρροπές δυνάμεις.

Η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν το απόγευμα στα 83,70 δολάρια με κέρδη 0,5%, ενώ για το αμερικανικό αργό (WTI) διαμορφωνόταν στα 79,40 δολάρια.

Η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και η μικρή μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο επηρέασαν ανοδικά τις τιμές, ενώ πτωτική ήταν η πίεση από προβλέψεις, όπως του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, για μικρότερη αύξηση της ζήτησης.

Στο επίκεντρο βρίσκονται σταθερά και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μετά τη φωτιά στο διυλιστήριο Tuapse της Ρωσίας από επίθεση ουκρανικού drone, το οποίο είχε ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας για τρεις μήνες φέτος μετά από προηγούμενη επίθεση

Σε χαμηλό επίπεδο η μεταβλητότητα

Οι μεταβολές των τιμών μέσα στην εβδομάδα ήταν μικρές, επειδή οι αντίρροπες δυνάμεις σε μεγάλο βαθμό αλληλοεξουδετερώνονταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μεταβλητότητα του μπρεντ να μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την 1η Ιουνίου αναμένεται ευρέως ότι το καρτέλ των πετρελαιοεξαγωγικών κρατών θα συμφωνήσει να συνεχίσει τις υφιστάμενες περικοπές παραγωγής, ενώ ορισμένα μέλη του επιδιώκουν να αυξηθούν τα αναγνωρισμένα επίπεδα δυναμικότητάς τους.


Με πληροφορίες από Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις