Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Οι 10 συμπεριφορές που έχει κάποιος όταν προσπαθεί να σας υπονομεύσει κρυφά


 Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες. Ειδικά εάν κάποιος έχει κρυφά κίνητρα που δεν τα αποκαλύπτει. Συχνά, οι άνθρωποι που θέλουν να σας υπονομεύσουν δεν το κάνουν ανοιχτά. Αντίθετα θα επιδείξουν διακριτικές συμπεριφορές που μπορούν εύκολα να περάσουν απαρατήρητες αν δεν είστε προσεκτικοί.

Αυτά τα σημάδια είναι συχνά τόσο καμουφλαρισμένα που περνούν κάτω από το ραντάρ, χωρίς να σας χτυπούν το καμπανάκι. Παρακάτω θα διαβάσετε ποια είναι αυτά τα σημάδια της συμπεριφοράς κάποιου όταν προσπαθεί να σας υπονομεύσει.

Οι 10 συμπεριφορές που έχει κάποιος όταν προσπαθεί να σας υπονομεύσει κρυφά

  • Ασχολούνται συνεχώς με το κουτσομπολιό
  • Σπάνια αναγνωρίζουν τα επιτεύγματά σας
  • Επισημαίνουν γρήγορα τα λάθη σας
  • Ποτέ δεν χαίρονται ειλικρινά για την επιτυχία σας
  • Παριστάνουν πάντα το θύμα
  • Σας αποκλείουν από συναντήσεις ή συζητήσεις
  • Σας συγκρίνουν συνεχώς με άλλους
  • Είναι υπερβολικά ευγενικοί μαζί σας
  • Δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη των πράξεών τους
  • Χρησιμοποιούν παθητικο-επιθετική συμπεριφορά

Ασχολούνται συνεχώς με το κουτσομπολιό

Οι κοινωνικές συναναστροφές μπορεί να είναι δύσκολες μερικές φορές, ειδικά όταν έχετε να κάνετε με άτομα που έχουν έφεση στο κουτσομπολιό.

Το κουτσομπολιό, αν και φαινομενικά ακίνδυνο, είναι συχνά ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από εκείνους που θέλουν να υπονομεύσουν τους άλλους. Διαδίδοντας φήμες ή μοιράζοντας προσωπικές πληροφορίες, οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να αμαυρώσουν τη φήμη και την αξιοπιστία σας.

Το ζήτημα με το κουτσομπολιό είναι η ύπουλη φύση του. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο μια περιστασιακή συζήτηση που σιγά-σιγά εκτρέπεται στη συζήτηση προσωπικών θεμάτων των άλλων, καθιστώντας δύσκολο να παρατηρήσετε αμέσως τον επιβλαβή αντίκτυπό του.

Αλλά μόλις το αντιληφθείτε, θα δείτε πώς αυτά τα άτομα δημιουργούν αφηγήσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ικανότητες ή τον χαρακτήρα σας.

Έτσι, αν βρείτε κάποιον να επιδίδεται συνεχώς σε κουτσομπολιά, ειδικά για εσάς, είναι ένα σαφές σημάδι ότι μπορεί να προσπαθεί να σας υπονομεύσει. Αλλά να θυμάστε, η γνώση είναι δύναμη. Τώρα που γνωρίζετε αυτή τη συμπεριφορά, μπορείτε να την αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο.

Σπάνια αναγνωρίζουν τα επιτεύγματά σας

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι γρήγοροι στην κριτική αλλά αργοί στον έπαινο. Για παράδειγμα μπορεί να εργάζεστε σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο στην δουλειά για σας για μήνες. Όταν πετυχαίνετε τελικά τους στόχους θα δείτε ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί σας θα το αναγνωρίσουν και θα συγχαρούν.

Μπορεί να υπάρχει, όμως, και κάποιος άτομο που θα υποβαθμίσει την πρόοδο σας. Αντί να αναγνωρίζει την επιτυχία σας, επικεντρώνεται σε ασήμαντα λάθη ή απλώς αλλάζει θέμα. Αυτή η συμπεριφορά είναι ένας τρόπος να σας υπονομεύσει αφού υποτιμάει τα επιτεύγματά σας για να νιώσετε λιγότερο ικανοί.

Επισημαίνουν γρήγορα τα λάθη σας

Όλοι μας κάνουμε λάθη. Είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής και της ανάπτυξης ενός ανθρώπου. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να σας υπονομεύσουν και γι’ αυτό επισημαίνουν τα λάθη σας, συχνά δημοσίως.
Αυτή η συμπεριφορά υπερβαίνει κατά πολύ την εποικοδομητική κριτική. Είναι μια στρατηγική κίνηση για να κάνουν τους άλλους να αμφισβητήσουν την ικανότητά σας.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη του Journal of Personality and Social Psychology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εστιάζουν συνεχώς στα λάθη των άλλων τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα άγχους και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτή η συμπεριφορά συχνά πηγάζει από τις δικές τους ανασφάλειες.

Ποτέ δεν χαίρονται ειλικρινά για την επιτυχία σας

Η επιτυχία είναι συχνά πιο γλυκιά όταν μοιράζεται. Αλλά εκείνοι που προσπαθούν να σας υπονομεύσουν διακριτικά, σπάνια θα μοιραστούν τη χαρά των επιτευγμάτων σας.

Αυτό το άτομο μπορεί να είναι εκείνο που, αντί να γιορτάζει μαζί σας, αλλάζει γρήγορα θέμα ή βρίσκει έναν τρόπο να ξεπεράσει το δικό σας επίτευγμα με το δικό του. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι οι επιτυχίες σας είναι μειωμένες ή ασήμαντες.

Οι γνήσιοι άνθρωποι θα ενθουσιαστούν με τα επιτεύγματά σας επειδή εκτιμούν την ευτυχία σας. Αν κάποιος αποτυγχάνει συστηματικά να δείξει ενθουσιασμό για την επιτυχία σας, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι προσπαθεί να σας υπονομεύσει. Αλλά μην αφήσετε αυτό να σας στερήσει τη χαρά των επιτευγμάτων σας. Η επιτυχία σας είναι δική σας για να την γιορτάσετε, ανεξάρτητα από το πώς αντιδρούν οι άλλοι.

Παριστάνουν πάντα το θύμα

Μερικές φορές, εκείνοι που υπονομεύουν τους άλλους έχουν την ικανότητα να παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως θύμα. Συχνά χρησιμοποιούν αυτή την τακτική για να αποφύγουν την ευθύνη και να κερδίσουν τη συμπάθεια των άλλων.

Για παράδειγμα, μπορεί να διαστρεβλώσουν μια κατάσταση στην οποία ήταν ξεκάθαρα υπαίτιοι για να φανεί ότι αυτοί ήταν που αδικήθηκαν. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και μπορεί ακόμη και να στρέψει τους άλλους εναντίον σας.

Η συνεχής νοοτροπία του θύματος είναι χειριστική και μπορεί να είναι αρκετά επιζήμια. Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος παριστάνει πάντα το θύμα, ειδικά σε καταστάσεις που σας αφορούν, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι προσπαθεί να σας υπονομεύσει διακριτικά.

Θυμηθείτε, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε προσγειωμένοι στην αλήθεια και να μην αφήσετε τη χειραγώγησή τους να διαστρεβλώσει την πραγματικότητά σας.

Σας αποκλείουν από συναντήσεις ή συζητήσεις

Το αίσθημα του αποκλεισμού μπορεί να είναι μια από τις πιο οδυνηρές εμπειρίες στις ανθρώπινες σχέσεις. Εκείνοι που προσπαθούν να σας υπονομεύσουν μπορεί να σας αφήνουν σκόπιμα εκτός κοινωνικών εκδηλώσεων ή επαγγελματικών συζητήσεων. Αυτό μπορεί να μην είναι προφανές στην αρχή, αλλά με την πάροδο του χρόνου αρχίζει να διαφαίνεται ένα μοτίβο.

Ίσως είναι εκείνο το γεύμα στο οποίο δεν σας προσκάλεσαν ποτέ ή εκείνη η συνάντηση στην οποία αγνοήθηκε η συμβολή σας. Αυτές οι ενέργειες δεν συμβαίνουν απλώς από απερισκεψία. Συχνά είναι υπολογισμένες κινήσεις για να σας απομονώσουν και να σας περιθωριοποιήσουν.

Σε κανέναν δεν αξίζει να αισθάνεται παραμερισμένος ή αόρατος. Αν παρατηρήσετε ένα μοτίβο αποκλεισμού, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάποιος προσπαθεί να σας υπονομεύσει. Αλλά μην αφήνετε τις ενέργειές τους να υπαγορεύουν την αξία σας ή το αίσθημα του ανήκειν. Είστε πολύτιμοι και η φωνή σας έχει σημασία.

Σας συγκρίνουν συνεχώς με άλλους

Δυστυχώς, μια συνηθισμένη τακτική όσων προσπαθούν να σας υπονομεύσουν είναι να σας συγκρίνουν συνεχώς δυσμενώς με τους άλλους. Είναι ένας τρόπος να σας κάνουν να νιώθετε ανεπαρκείς και να αμφιβάλλετε για την αξία σας.

Αν διαπιστώνετε ότι κάποιος σας συγκρίνει συνεχώς, μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την αυτοπεποίθησή σας. Αλλά να θυμάστε, η αξία σας δεν ορίζεται από τη σύγκριση. Είστε μοναδικοί και πολύτιμοι από μόνοι σας.

Είναι υπερβολικά ευγενικοί μαζί σας

Η ευγένεια είναι συνήθως αρετή. Αλλά όταν είναι υπερβολική και μοιάζει ανειλικρινής, μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία.

Εκείνοι που προσπαθούν να σας υπονομεύσουν μπορεί να χρησιμοποιούν την υπερβολική κολακεία ή καλοσύνη ως προπέτασμα καπνού για τις πραγματικές τους προθέσεις. Αυτό θα μπορούσε να σας δυσκολέψει να αναγνωρίσετε τις προσπάθειες υπονόμευσής αφού καλύπτονται από μία «βιτρίνα» φιλίας.

Είναι σαν κάποιος να σας προσφέρει ένα πικρό χάπι με καραμέλα. Μπορεί αρχικά να έχει γλυκιά γεύση, αλλά τελικά η πικρία σας χτυπάει.

Έτσι, αν κάποιος είναι υπερβολικά καλός μαζί σας, ειδικά αν σας φαίνεται ανειλικρινής ή ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από τον χαρακτήρα του μπορεί να προσπαθεί να σας υπονομεύσει διακριτικά. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μην επηρεάζεστε από την επιφανειακή γλυκύτητα. Είναι ζωτικής σημασίας να κοιτάξετε πέρα από την εξωτερική εμφάνιση και να κατανοήσετε τις προθέσεις πίσω από τις πράξεις τους.

Δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη των πράξεών τους

Η ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις κάποιου είναι δείγμα ωριμότητας και ακεραιότητας. Ωστόσο, εκείνοι που θέλουν να σας υπονομεύσουν συχνά δυσκολεύονται να παραδεχτούν τα λάθη τους.

Αντίθετα θα προσπαθήσουν να μεταθέσουν την ευθύνη σε άλλους. Μπορεί να είναι ένα διακριτικό σχόλιο που ρίχνει την ευθύνη σε εσάς ή μια πιο ξεκάθαρη κατηγορία. Το κάνουν αυτό για να αποφύγουν τυχόν αρνητικές συνέπειες και να διατηρήσουν την δημόσια εικόνα τους ανέπαφη.

Αν κάποιος αρνείται επανειλημμένα να αναλάβει την ευθύνη, ιδιαίτερα εις βάρος σας, μπορεί να είναι σημάδι ότι προσπαθεί να σας υπονομεύσει. Αλλά να θυμάστε, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις πράξεις των άλλων, παρά μόνο τις δικές μας αντιδράσεις. Επομένως, μην αφήνετε το παιχνίδι τους με τις ευθύνες να σας αναστατώνει. Μείνετε πιστοί στις αξίες σας και διατηρήστε την ακεραιότητά σας.

Χρησιμοποιούν παθητικο-επιθετική συμπεριφορά

Αν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για όσους υπονομεύουν τους άλλους, είναι ότι συχνά καταφεύγουν σε παθητικο-επιθετική συμπεριφορά. Είναι η τακτική τους, αφού τους επιτρέπει να προκαλούν ζημιά χωρίς να είναι ανοιχτά συγκρουσιακοί.

Μπορεί να κάνουν σαρκαστικά σχόλια, να σας κάνουν κομπλιμέντα ή να σας αντιμετωπίζουν με σιωπή. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να σας μπερδέψουν και να σας πληγώσουν, αφήνοντάς σας αβέβαιους για το πού βρίσκεται η σχέση σας.

Η αναγνώριση της παθητικο-επιθετικής συμπεριφοράς είναι ένα ισχυρό βήμα για την αντιμετώπιση όσων προσπαθούν να σας υπονομεύσουν. Μην αφήνετε τις συγκεκαλυμμένες τακτικές τους να σας αποσταθεροποιήσουν. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και να θυμάστε ότι οι πράξεις τους αντανακλούν τον δικό τους χαρακτήρα και όχι τον δικό σας.

Το παν είναι η κατανόηση

Ο λαβύρινθος της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι πολύπλοκος, συχνά καλυμμένος από διακριτικές συμπεριφορές που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές.

Όταν κάποιος προσπαθεί να σας υπονομεύσει αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Η αναγνώρισή τους μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την προστασία σας. Να θυμάστε, η κατανόηση είναι το κλειδί.

Σύμφωνα με τον Καρλ Γιουνγκ, τον Ελβετό ψυχίατρο και ψυχαναλυτή που ίδρυσε την αναλυτική ψυχολογία, «ό,τι μας ενοχλεί στους άλλους μπορεί να μας οδηγήσει στην κατανόηση του εαυτού μας».

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι αρνητικές εμπειρίες, όπως η αντιμετώπιση κάποιου που προσπαθεί να σας υπονομεύσει, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τον εαυτό μας.

Έτσι όταν αντιμετωπίζετε τέτοιες καταστάσεις μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ως καθρέφτη για την δική σας συμπεριφορά. Μάθετε, αναπτυχθείτε και θυμηθείτε ότι δεν προσδιορίζεστε από τις πράξεις των άλλων. Η αξία σας είναι έμφυτη και ακλόνητη.

Σε αυτό το ταξίδι κατανόησης και ανθεκτικότητας, θυμηθείτε να φέρεστε στον εαυτό σας με καλοσύνη. Κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε και αυτό είναι που έχει πραγματικά σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις