Δεν υπάρχει Πάσχα στην
Κύπρο χωρίς τις μυρωδιές της φλαούνας να ξεχύνονται από τις κουζίνες και να γεμίζουν τις
γειτονιές με νοσταλγία και προσμονή. Είναι από εκείνα τα γλυκίσματα που κουβαλούν μέσα τους ιστορίες, παράδοση και… πολλή αγάπη. Οι φλαούνες δεν είναι απλώς ένα πασχαλινό έδεσμα. Είναι τελετουργία. Είναι το “κάλεσμα” της οικογένειας γύρω από το τραπέζι, τα γέλια στο ζύμωμα, και οι μυστικές συνταγές της γιαγιάς που περνούν από γενιά σε γενιά.Αυτή η συνταγή που σας μοιράζομαι σήμερα προέρχεται από την κα Άννα Δημητρίου – “Σαν το φαΐ εν έχει” — μια σελίδα γεμάτη αυθεντικές γεύσεις και καρδιά. Είναι μια παραλλαγή κλασική, αλλά ταυτόχρονα προσιτή, με απλά υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι. Το αποτέλεσμα; Αφράτες, αρωματικές, ελαφρώς γλυκές φλαούνες, με την πλούσια γέμιση τυριού να λιώνει στο στόμα και να σε ταξιδεύει.
Φορέστε ποδιά, βάλτε μουσική που θυμίζει σπίτι και Πάσχα, και πάμε να φτιάξουμε μαζί ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια της Κυπριακής παράδοσης.
Καλό Πάσχα σε όλους – με υγεία, φως και μπόλικη μυρωδιά από φρεσκοψημένες φλαούνες!
ΥΛΙΚΑ
Τρίβουμε το τυρί από την προηγούμενη μέρα και το ανακατεύουμε σταδιακά για να στεγνώσει λίγο. Ετοιμάζουμε τη γέμιση και την αφήνουμε 1-2 ώρες πριν αρχίσουμε να γεμίζουμε.
ΓΕΜΙΣΗ:
- 2 ποτήρια τυρί για φλαούνες ή χαλλούμι τριμμένο (χρησιμοποιούμε κυρίως τυρί)
- 2-4 μεγάλα αυγά
- 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 4-5 κ.σ. σταφίδες (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. αλεύρι ολικής άλεσης ή σιμιγδάλι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. κανέλα αλεσμένη
- 1-2 κ.σ. σουσάμι (ασπρισμένα, για επάλειψη με αυγό)
- 1-2 φακελάκια ξηρή ή φρέσκια μαγιά
- 1/4 κ.γ. μαστίχα
- 1/4 κ.γ. μεχλεπί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη μας, εξασφαλίζοντας ότι όλα τα υλικά έχουν ενωθεί ομοιόμορφα. Είναι σημαντικό να διπλασιάσουμε τα υλικά για κάθε ποσότητα που θα ετοιμάσουμε, ώστε να έχουμε αρκετή ζύμη για τις ανάγκες μας.
Αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερα αυγά ανάλογα με την κατάσταση της γέμισης, προκειμένου να πετύχουμε την επιθυμητή υφή
ΖΥΜΗ:
- 2 ποτήρια αλεύρι φαρίνα 00
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή υγρή μαγιά από το φούρνο)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αυγό
- 1/2 ποτήρι χλιαρό γάλα ή νερό
- 1/4 κ.γ. μαστίχα αλεσμένη
- 1/4 κ.γ. μεχλεπί αλεσμένο
Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα και το μεχλεπί, προσθέτοντας μικρούς κύβους βούτυρο. Αυτή η διαδικασία θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια ζύμη που θα είναι αφράτη και νόστιμη, ιδανική για τις συνταγές μας.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη σε ένα μπολ και στη συνέχεια χτυπάμε το αυγό μέχρι να γίνει αφράτο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα ή το νερό, ανάλογα με την προτίμησή μας. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, μέχρι να αποκτήσει μια μαλακή υφή και να μην κολλάει στα δάχτυλά μας.
Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο προς το τέλος της διαδικασίας, ώστε να δώσουμε στη ζύμη μια τραγανή υφή. Αφού ολοκληρώσουμε τη ζύμωση, είναι σημαντικό να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Συμβουλή: Για καλύτερα αποτελέσματα, φροντίστε να χρησιμοποιείτε φρέσκα υλικά και να μην παραλείπετε τη διαδικασία ξεκούρασης της ζύμης. Αυτό θα βοηθήσει τη ζύμη να αναπτυχθεί σωστά και να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου