Δευτέρα 28 Απριλίου 2025

Σήμερα απολαμβάνουμε Kεφτεδάκια με Kριθαράκι – Μια νόστιμη παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής

 


Υπάρχουν φαγητά που απλώς σου φτιάχνουν τη μέρα. Ένα από αυτά είναι και τα κεφτεδάκια με κριθαράκι — ένας συνδυασμός που σε πάει κατευθείαν πίσω στα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια. Έχει κάτι από θαλπωρή, κάτι από παιδικές αναμνήσεις, και φυσικά… άφθονη νοστιμιά!

Η μαγεία κρύβεται στη σπιτική σάλτσα ντομάτας που αγκαλιάζει το κριθαράκι και στα αφράτα, μυρωδάτα κεφτεδάκια που λιώνουν στο στόμα. Κανέλα, δάφνη, κύμινο και φρέσκα μυρωδικά — όλα δένουν σε ένα πιάτο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Η συνταγή είναι από την κα τσιουκάνη Ελένη – “Σαν το φαΐ εν έχει” και είναι ένα αληθινό διαμάντι της ελληνικής κουζίνας. Ετοίμασέ το, στρώσε τραπέζι, άνοιξε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και άσε τις γεύσεις να μιλήσουν. Καλή σας απόλαυση!

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια

750 γρ. ανάμεικτος κιμάς (μοσχάρι και χοιρινό)

2 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα

2 φέτες ψωμί, μουλιασμένο και στραγγισμένο

1 αυγό

1/2 κ.γ. κύμινο

1/2 κ.γ. ρίγανη

Αλάτι

Πιπέρι

Δυόσμο και μαϊντανό

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

60 ml ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο

2 φρέσκιες ντομάτες, τριμμένες

2 κ.σ. πελτέ

Αλάτι

Πιπέρι

2 φύλλα δάφνης

Λίγη κανέλα

9 κούπες ζωμό βοδινού (νερό + κύβος βοδινού)

500 γρ. μέτριο κριθαράκι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για λίγο, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί ή γάστρα. Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα.

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και κανέλα.

Προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά. Όταν η σάλτσα αρχίσει να βράζει και να κοχλάζει, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα της σάλτσας πάνω στα κεφτεδάκια, εξασφαλίζοντας ότι θα απορροφήσουν όλα τα αρώματα. Στη συνέχεια, ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου, γυρίζοντας τα κεφτεδάκια κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ώστε να ροδίσουν  και από την άλλη πλευρά, προσφέροντας μια υπέροχη κρούστα.

Αφού ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και προσθέτουμε την υπόλοιπη σάλτσα, καθώς και το κριθαράκι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα, ελέγχοντας την κατάσταση του φαγητού. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να διατηρήσουμε την υγρασία. Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι το φαγητό έχει ζουμί όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, ώστε να μην στεγνώσει κατά το σερβίρισμα και να παραμείνει νόστιμο και ζουμερό.

Η συνταγή προέρχεται από τσιουκανη ελενη Σάκης – “Σαν το φαΐ εν έχει”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις