Δευτέρα 19 Μαΐου 2025

Μια φορά την εβδομάδα, οπωσδήποτε! Μελιτζάνες με Κεφαλοτύρι – το απόλυτο, Καλοκαιρινό φαγητό!


 Αν υπάρχει ένα φαγητό που μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι, αυτό είναι σίγουρα οι μελιτζάνες με κεφαλοτύρι. Είναι ζουμερές, γεμάτες άρωμα και με κάθε μπουκιά καταλαβαίνεις πόσο λίγα υλικά μπορούν να φτιάξουν κάτι τόσο νόστιμο. Φτιάξτε το μια φορά… και θα το μαγειρεύετε ξανά και ξανά!

Υλικά

  • Μελιτζάνες τσακώνικες
  • Κεφαλοτύρι (ιδανικά ντόπιο – π.χ. Τραχειάς), κομμένο σε μπαστουνάκια
  • Φρέσκες ντομάτες, τριμμένες
  • 1–2 κ.σ. ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα και τη σάλτσα)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες εξωτερικά και τις χαράζουμε σταυρωτά στο πάνω μέρος, ώστε να δημιουργηθούν θήκες για τη γέμιση. Τις τηγανίζουμε ελαφρώς από όλες τις πλευρές σε ελαιόλαδο, μόνο όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ταψί.

Μέσα στις χαρακιές κάθε μελιτζάνας τοποθετούμε από ένα μπαστουνάκι κεφαλοτύρι. Όσο πιο πικάντικο και ώριμο το τυρί, τόσο πιο μεστό το αποτέλεσμα.

Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες μαζί με 1–2 κουταλιές ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Δεν προσθέτουμε άλλα μυρωδικά – έτσι αναδεικνύεται απόλυτα η φυσική γεύση της μελιτζάνας. Φέρνουμε μια βράση και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει ελαφρώς.

Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα, φροντίζοντας να πάει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 35–40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μελώσουν. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει πιει τα υγρά του και οι μελιτζάνες έχουν καραμελώσει.

Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου με φρέσκο ψωμί για βούτες.

✅ Εναλλακτική Εκδοχή με Φέτα

Για πιο «γεμιστή» εκδοχή, μπορείτε να προσθέσετε φέτα θρυμματισμένη στις χαρακιές και να φτιάξετε σάλτσα με τσιγαρισμένα κρεμμύδι, σκορδάκι και μαϊντανό πριν προσθέσετε τις ντομάτες. Πασπαλίστε από πάνω λίγη τριμμένη φρυγανιά πριν το φούρνισμα για έξτρα τραγανό αποτέλεσμα.

💡 Tips & Μυστικά Επιτυχίας

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φούρνο με γκριλ στο τέλος για πιο «τραγανή» επιφάνεια.
  • Αν θέλετε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αντί για τηγάνισμα ψήστε πρώτα τις μελιτζάνες στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο.
  • Συνδυάζεται υπέροχα με παγωμένο γιαούρτι ή δροσερή χωριάτικη σαλάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις