Αυτή η συνταγή για λουκουμάδες είναι η πιο απλή και γρήγορη που υπάρχει! Δεν χρειάζεται μίξερ, δεν χρειάζεται ζύμωμα — μόνο λίγα υλικά, μια κουτάλα και… όρεξη για γλυκό ή και αλμυρό μεζεδάκι. Τραγανοί εξωτερικά, μαλακοί και αφράτοι μέσα, είναι τέλειοι με μέλι, μερέντα, ξηρούς καρπούς ή ακόμα και τριμμένη φέτα!
Υλικά
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 ποτήρι χλιαρό γάλα
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιά σούπας μέλι
- 1 βανίλια
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει, μέχρι να γίνει χυλός — όχι πηχτός)
Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό, το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, το μέλι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή κουτάλα μέχρι να διαλυθούν τα υλικά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό, σχετικά αραιό (σαν χυλός για κρέπες).
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.
➡ Παραλλαγή: Χωρίζουμε τον χυλό στα δύο και στον έναν προσθέτουμε τριμμένη φέτα, για μια αλμυρή εκδοχή που θυμίζει… λουκουμά με γεύση τυρόπιτας!
Ζεσταίνουμε άφθονο σπορέλαιο σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο-λίγο από τον χυλό και ρίχνουμε προσεκτικά στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντας τακτικά με τρυπητή κουτάλα μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς, πασπαλισμένους με:
• Μέλι και κανέλα
• Μερέντα ή πραλίνα
• Ξηρούς καρπούς
• Ή… απλά με τριμμένη φέτα για τους αλμυρούς!
Tips & Μυστικά Επιτυχίας
- Για να πετύχεις τέλεια αφράτους λουκουμάδες, μην παρακάνεις το αλεύρι — ο χυλός πρέπει να «τρέχει».
- Αν θέλεις να τους διατηρήσεις τραγανούς, μην τους σκεπάσεις αμέσως – άφησέ τους να “αναπνεύσουν” λίγο στο πιάτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου