Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

Πώς να φτιάξετε τις πιο φοβερες και νόστιμες σπιτικές κιμαδόπιτες με αφράτη ζύμη και πλούσια γέμιση


 Όταν το σπιτικό ζυμάρι αγκαλιάζει μια ζουμερή γέμιση με κιμά, λαχανικά και μπαχαρικά, τότε μιλάμε για απόλυτη απόλαυση! Οι κιμαδόπιτες δεν είναι απλώς ένα βραδινό φαγητό – είναι μια μικρή τελετουργία κουζίνας που μυρίζει παράδοση, θαλπωρή και… παιδικές αναμνήσεις. Ζυμώνεις, γεμίζεις, ψήνεις και το σπίτι πλημμυρίζει με αρώματα που σου ανοίγουν την όρεξη πριν ακόμη τις βγάλεις απ’ τον φούρνο. Τραγανές απ’ έξω, λαχταριστές από μέσα, ιδανικές για κάθε στιγμή της ημέρας.

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

  • 350 γρ. ανάμεικτο κιμά
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • Αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο, πάπρικα και μαϊντανό, κατά προτίμηση

Για τη ζύμη:

  • 5 ½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 φλ. νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • ⅓ φλ. λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση:

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις πιπεριές. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο, πάπρικα) και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

πώς να φτιάξετε τις πιο νόστιμες σπιτικές κιμαδόπιτες με αφράτη ζύμη και πλούσια γέμιση

Για τη ζύμη:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.
  2. Προσθέτουμε το νερό και το λάδι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.
  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Αφού φουσκώσει, χωρίζουμε τη ζύμη σε 11 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  5. Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε μικρό οβάλ φύλλο.

πώς να φτιάξετε τις πιο νόστιμες σπιτικές κιμαδόπιτες με αφράτη ζύμη και πλούσια γέμιση

Τοποθετούμε μια κουταλιά γέμισης στο κέντρο κάθε φύλλου.

Κλείνουμε τις πίτες, πιέζοντας τις άκρες για να σφραγιστούν καλά.

Τοποθετούμε τις πίτες ανάποδα σε ταψί με λαδόκολλα.

Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό για να αποκτήσουν χρυσό χρώμα κατά το ψήσιμο.

Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Προτάσεις – παραλλαγές – tips:

Μπορείτε να προσθέσετε λίγη φέτα ή κεφαλοτύρι στη γέμιση για πιο πλούσια γεύση.

Αν θέλετε πιο τραγανή κρούστα, μπορείτε να πασπαλίσετε τις πίτες με σουσάμι ή μαυροκούκι πριν το ψήσιμο.

Για πιο ξεκούραστη διαδικασία, ετοιμάστε τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ και αφήστε τη να φουσκώσει στο ψυγείο (ψυχρή ωρίμανση).

Ταιριάζουν τέλεια με γιαούρτι ή ένα δροσερό ντιπ με δυόσμο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις