Υπάρχουν συνταγές που τις κρατάμε στην καρδιά μας γιατί έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Η γαλατόπιτα είναι ένα τέτοιο παραδοσιακό γλυκό, που θυμίζει μυρωδιές από την κουζίνα της γιαγιάς. Αυτή η εκδοχή είναι πανεύκολη και μπαίνει σχεδόν κάθε εβδομάδα στο τραπέζι μας. Με πλούσιο άρωμα βανίλιας και λεμονιού και την απαλή υφή της κρέμας, είναι ό,τι πρέπει για όλες τις εποχές.
Υλικά
- 2 λίτρα γάλα (ιδανικά 1 λίτρο κατσικίσιο + 1 λίτρο αγελαδινό)
- 260 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 400 γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 2 βανίλιες (καψουλάκια)
- 2 κουταλιές σούπας γεμάτες βούτυρο γάλακτος
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 2 φλούδες λεμονιού
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και τις φλούδες λεμονιού. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις το γάλα φτάσει σε σημείο πριν το βρασμό, αφαιρούμε τις φλούδες και ρίχνουμε το σιμιγδάλι βροχηδόν, στο οποίο έχουμε ήδη αναμείξει τις βανίλιες και την κανέλα.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σταθερά μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις δέσει, προσθέτουμε το βούτυρο και το ενσωματώνουμε καλά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά ελαφρώς και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθούν τα αυγά και δημιουργηθούν “κομματάκια”.
Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί (Νο 40), πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι και αδειάζουμε μέσα την κρέμα. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει η γαλατόπιτα ένα ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε για να στέκεται όμορφα.
🍽️ Tips
- Για ακόμα πιο έντονη γεύση, μπορείς να προσθέσεις ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού μέσα στην κρέμα.
- Αν δεν έχεις κατσικίσιο γάλα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο αγελαδινό – αλλά ο συνδυασμός προσφέρει πιο “χωριάτικο” άρωμα.
- Μπορείς να πασπαλίσεις με άχνη και κανέλα την ώρα του σερβιρίσματος για έξτρα γλύκα και εμφάνιση.
- Αν δεν θέλεις να τη φας σκέτη, συνοδεύεται υπέροχα με μαρμελάδα σύκο ή βύσσινο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου