Σάββατο 28 Ιουνίου 2025

Evα εύκολο και πολύ νόστιμο πιάτο με κοχύλες…γεμιστές


 Ένα φαγητό που θα λατρέψει όλη η οικογένεια! Οι γεμιστές κοχύλες (conchiglioni) είναι από τα πιο εντυπωσιακά και χορταστικά πιάτα που μπορείς να φτιάξεις με ζυμαρικά. Ο συνδυασμός ζουμερού κιμά, σάλτσας ντομάτας και λιωμένου τυριού στο φούρνο απογειώνει τη γεύση. Το καλύτερο; Μπορείς να το ετοιμάσεις και από την προηγούμενη μέρα και να το ψήσεις τελευταία στιγμή!

Υλικά

Για τα ζυμαρικά:

  • 500 γρ. κοχύλες (conchiglioni)
  • Αλάτι
  • Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο

Για τον κιμά:

  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 3 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 4-5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • Φρέσκος βασιλικός και θυμάρι
  • 1 φλ. σπιτικός ζωμός κοτόπουλου
  • 1 αυγό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 φλ. ζωμός (ή νερό)
  • Φρέσκος βασιλικός
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το τελείωμα:

  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. τριμμένο γκούντα ή άλλο τυρί που λιώνει

Εκτέλεση

Βράζουμε τις κοχύλες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 8 λεπτά, τις στραγγίζουμε καλά, ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Για τον κιμά, σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε καλά μέχρι να ασπρίσει. Σβήνουμε με το βαλσάμικο ξύδι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τον οποίο τρίβουμε καλά στον πάτο της κατσαρόλας.

Ρίχνουμε τις φρέσκιες τριμμένες ντομάτες, τα μυρωδικά και τον ζωμό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 25 λεπτά. Όταν κρυώσει, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά.

Για τη σάλτσα ντομάτας, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τον πελτέ και τις ντομάτες με τα μυρωδικά. Ρίχνουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Στο πυρέξ, στρώνουμε 2 μεγάλες κουταλιές από τη σάλτσα ντομάτας και λίγη κρέμα γάλακτος. Γεμίζουμε τις κοχύλες με τον κιμά και τις τοποθετούμε δίπλα-δίπλα. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, πρώτα στον πάτο της κουζίνας για να εξατμιστούν τα υγρά, και έπειτα μεταφέρουμε στη μεσαία σχάρα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να λιώσει το τυρί.

💡 Tips:

  • Αν δεν έχεις κοχύλες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κανελόνια ή λαζάνια και να τα γεμίσεις με τον ίδιο τρόπο.
  • Ο σπιτικός ζωμός κάνει μεγάλη διαφορά. Αν δεν έχεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κύβο διαλυμένο σε νερό.
  • Θες να το κάνεις πιο ελαφρύ; Χρησιμοποίησε γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος στο τελείωμα.
  • Ταιριάζει ιδανικά με πράσινη σαλάτα ή μια φρέσκια σαλάτα με ντομάτα και φέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις