Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025

Πολύ ωραίο, όλο Nοστιμιά – γεμιστό Kαρβελακι με χοιρινή τηγανιά


Υπάρχουν φαγητά που σε κάνουν να χαμογελάς πριν καν τα δοκιμάσεις. Αυτό το γεμιστό καρβελάκι είναι ένα από αυτά. Τραγανό ψωμί με πλούσια, αρωματική χοιρινή τηγανιά και λιωμένα τυριά που λιώνουν στην πρώτη μπουκιά. Ένα φαγητό που εντυπωσιάζει τόσο με τη γεύση όσο και με την εμφάνιση – ιδανικό για τραπέζια με φίλους, οικογενειακές μαζώξεις ή απλώς για τις μέρες που θέλεις κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

Υλικά

  • 1 μεγάλο καρβελάκι ψωμί
  • 750 γρ. χοιρινές μπουκιές (για τηγανιά)
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 200 γρ. τριμμένα τυριά (γκούντα & ρεγκάτο)
  • Λίγο βούτυρο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε βάζοντας λίγο ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα. Σοτάρουμε τις χοιρινές μπουκιές σε δόσεις, μέχρι να πάρουν όμορφο χρώμα από όλες τις πλευρές. Τις αφαιρούμε και στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ψιλοκομμένο πράσο. Τα μαλακώνουμε για λίγα λεπτά και έπειτα προσθέτουμε τις πιπεριές.

Μόλις σοταριστούν καλά τα λαχανικά, επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ζεστό νερό. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και να μείνει με το λάδι του.

Παίρνουμε το καρβελάκι και κόβουμε το επάνω μέρος του (σαν καπάκι). Αφαιρούμε προσεκτικά την ψίχα από το εσωτερικό και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Στρώνουμε τη μισή ποσότητα από τα τριμμένα τυριά στη βάση, γεμίζουμε με την τηγανιά και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τυριά. Τοποθετούμε από πάνω το «καπάκι» του ψωμιού, αλείφουμε εξωτερικά με λίγο ακόμη βούτυρο και τυλίγουμε το καρβελάκι με λαδόκολλα και κατόπιν αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε στους 180°C για 15–20 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να τραγανίσει εξωτερικά το καρβελάκι.

💡 Tips

  • Αντί για χοιρινή τηγανιά, μπορείς να δοκιμάσεις και με κοτόπουλο ή μοσχαράκι.
  • Το εσωτερικό του ψωμιού που αφαιρείς, μην το πετάξεις! Φτιάξε με αυτό νόστιμα κρουτόν ή τρίμμα για πανάρισμα.
  • Αν θες πιο πικάντικη γεύση, πρόσθεσε λίγο μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά.
  • Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα, μπορείς να βάλεις και λίγη κρέμα γάλακτος στη γέμιση πριν γεμίσεις το ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις