Κυριακή 22 Ιουνίου 2025

Το απόλυτο κυριακάτικο φαγητό: Xοιρινές Kορτεζίνες με πατάτες


 Υπάρχουν φαγητά που μας ταξιδεύουν με την πρώτη μπουκιά – και οι ψητές κορτεζίνες με πατάτες είναι ένα από αυτά. Ένα αυθεντικό, σπιτικό κυριακάτικο γεύμα, με γεύσεις που γεμίζουν το σπίτι με αρώματα θαλπωρής και νοσταλγίας. Τα χοιρινά παϊδάκια μπορεί να μην είναι το πιο συνηθισμένο κρέας σήμερα, αλλά όταν τα βρεις και τα μαγειρέψεις σωστά, μετατρέπονται σε απόλαυση που σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Με πατάτες ροδοψημένες από κάτω και μαρινάδα πλούσια σε αρώματα, κάθε μπουκιά είναι και μια γευστική ανάμνηση.

Υλικά:

  • 1 κιλό χοιρινά παϊδάκια (κορτεζίνες)
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι ή χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή, ανάλογα με την προτίμηση) ή καπνιστή 👌🏻
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ποτήρι νερό ή λευκό κρασί

Εκτέλεση:

Μαρινάρισμα
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι (ή το λεμόνι), το λιωμένο σκόρδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε τα παϊδάκια στο μπολ και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν πλήρως από τη μαρινάδα. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Ιδανικά, αφήνουμε τη μαρινάδα να δράσει για 3-4 ώρες ή και όλη τη νύχτα για καλύτερη γεύση.

Ψήσιμο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Παίρνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα μαριναρισμένα παϊδάκια. Ρίχνουμε το νερό ή το κρασί στο ταψί και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί η υγρασία κατά το ψήσιμο.

Αν θέλουμε, προσθέτουμε λεμονάτες πατάτες γύρω από τα παϊδάκια. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα παϊδάκια.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20-30 λεπτά, ώστε τα παϊδάκια να αποκτήσουν ωραίο χρυσαφένιο και τραγανό χρώμα.

Σερβίρουμε ζεστά με πατάτες φούρνου ή μια φρέσκια σαλάτα.

Η συνταγή προέρχεται από Maria Intze – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να απολαύσετε ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα. Ψήνουμε τις κορτεζίνες μαζί με λεμονάτες πατάτες, οι οποίες προσθέτουν μια υπέροχη γεύση και αρώματα στο πιάτο. Τοποθετούμε τα παϊδάκια πάνω από τις πατάτες, καλύπτοντας όλο το ταψί, ώστε να απορροφήσουν όλα τα ζουμιά και τις γεύσεις. Τα χοιρινά παϊδάκια (κορτεζίνες) στο φούρνο είναι πραγματικά πολύ νόστιμα και ικανοποιητικά. Δυστυχώς, δεν τα βρίσκουμε εύκολα πια, είναι σαν σπάνιο θησαυρό που αξίζει να ανακαλύψουμε. Αν και δεν έχουν πολύ κρέας, η γεύση τους είναι εξαιρετική και αξίζει να τα δοκιμάσετε!

Προτάσεις & tips:

Αν βρείτε κορτεζίνες, προμηθευτείτε παραπάνω και καταψύξτε. Είναι σπάνιες και ταιριάζουν και σε γκριλ ή bbq.

Αν θέλετε πιο ζουμερό αποτέλεσμα, προσθέστε 1-2 φέτες λεμόνι μέσα στο ταψί για άρωμα και λίγη υγρασία.

Μπορείτε να προσθέσετε λίγες φρέσκες ντομάτες κομμένες σε φέτες πάνω από τις πατάτες, για πιο «μαγειρευτή» γεύση.

Συνοδέψτε με φέτα, χωριάτικη σαλάτα και φρέσκο ψωμί για να «σκουπίσετε» τη σάλτσα από το ταψί.

Αν περισσέψουν, τα παϊδάκια είναι υπέροχα και την επόμενη μέρα, ζεσταμένα ή ακόμα και κρύα σε σάντουιτς.

Ένα πιάτο που ενώνει την οικογένεια στο τραπέζι και γεμίζει την καρδιά – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις