Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

Η μεγάλη απάτη του AUA – Το πανεπιστήμιο που πούλαγε όνειρα

 


Ποιος δεν θα ήθελε να σπουδάσει σε ένα «φινετσάτο», λαμπερό εκπαιδευτικό ίδρυμα με αμερικανική σφραγίδα, δίπλωμα αναγνωρισμένο και ντόπιους αποδέκτες που σε κάνουν να αισθάνεσαι… διεθνής φοιτητής; Κι όμως, κάτω από τα φλας και τις λαμπερές αφίσες, έκρυβαν ένα παιχνίδι εφιαλτικό, το αυτοαποκαλούμενο “American University of Athens” (AUA) δούλευε με τέτοια ομαλότητα, που δύσκολα κανείς πίστευε ότι δεν είχε… άδεια λειτουργίας!

Στις βιτρίνες της ψηφιακής του προβολής, το AUA παρουσιαζόταν ως υψηλού κύρους κολέγιο, έτοιμο να εκτοξεύσει την καριέρα σου. Πτυχία και μεταπτυχιακά με γλαφυρές υποσχέσεις,επαγγελματική αναγνώριση, διασύνδεση με κολοσσούς φαρμακευτικής και παράθυρο σε διεθνείς σπουδές. Μόνο που το μεγαλύτερο σκάνδαλο ξεκινάει όταν ελέγχεις τα… ψιλά γράμματα!; Aδεια; μηδέν. Επίσημος θεσμικός κύκλος; μηδέν κι εδώ.

Αλλά πώς κατάφερναν να λειτουργούν τόσο ανενόχλητα; Η απάντηση σερβίρεται με μια δόση μυστήριο… πρόθυμοι σύμβουλοι, νόστιμοι τίτλοι και fake άδειες που έμοιαζαν γνήσια. Και το διαδίκτυο; Μια φάμπρικα χαμογελαστών stories, ελκυστικών βίντεο και εμπνευσμένων testimonials που σε έκαναν να βυθίζεσαι όλο και περισσότερο στον γρίφο.

Τουλάχιστον οκτώ νεαροί φοιτητές, με τσέπες ανοιχτές και ελπίδες μεγάλες, πλήρωσαν δίδακτρα που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζαν τα 15.000 ευρώ. Η υπόσχεση; Πτυχίο ισάξιο των ελληνικών πανεπιστημίων και άδεια άσκησης επαγγέλματος στον φαρμακευτικό κλάδο. Το κόστος βέβαια δεν ήταν φθηνό, επί σειρά ετών οι σπουδαστές κατανάλωναν σεντς ζωής, πείθονταν και καρτερούσαν την πολυπόθητη βεβαίωση.

Όμως, ήρθε η στιγμή της ρήξης, οι αγωγές! Οκτώ άτομα, αποφασισμένα να πάρουν πίσω αυτά που δικαιούνται, σύρθηκαν στα δικαστήρια διεκδικώντας όχι μόνο τα χρήματά τους, αλλά και την ηθική ικανοποίηση για τους κόπους τους. Και πιστέψτε μας, τα παρασκήνια είναι τόσο καυτά, που μυρίζουν… βόμβα έτοιμη να εκραγεί!

Ποιο θα είναι το επόμενο κεφάλαιο σ’ αυτή τη saga της ψευδαίσθησης και της… πανεπιστημιακής απάτης; Θα απαγγελθούν κατηγορίες για παράνομη προβολή; Θα ξεσκεπαστούν οι πιλότοι του μάρκετινγκ που έκτισαν έναν… ακαδημαϊκό μύθο πάνω σε λάσπη; Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά, γιατί το επεισόδιο μόλις άρχισε, καθώς υπάρχουν πληροφορίες και για εμπλοκή πολιτικών που έβαζαν πλάτη!

Μέχρι να πέσουν οι τελικοί τίτλοι, η ιστορία του δήθεν «American University of Athens» παραμένει ένα θρίλερ γεμάτο ερωτηματικά, υποσχέσεις και… αδειανές τσέπες.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις