Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

Τα πραγματικά σουτζουκάκια – σμυρνέικα με πουρέ πατάτας!


 Αν έχετε δοκιμάσει σουτζουκάκια και νιώσατε πως κάτι έλειπε, αυτή η συνταγή θα αλλάξει τα δεδομένα. Πρόκειται για την αυθεντική, σμυρνέικη εκδοχή, πλούσια σε κύμινο, με σάλτσα που μυρίζει μαμαδική φροντίδα και γεύση που παραπέμπει σε Κυριακάτικο τραπέζι. Σερβιρισμένα με βελούδινο πουρέ πατάτας, είναι ένα φαγητό που αγκαλιάζει την ψυχή.

Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή βήμα-βήμα και ετοιμαστείτε να μαγειρέψετε τα καλύτερα σουτζουκάκια που έχετε φτιάξει ποτέ!

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (κατά προτίμηση ελιά)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • Ψίχα από 2 φέτες ψωμιού, μουλιασμένη σε κόκκινο κρασί
  • 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κύμινο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα

Για τη σάλτσα

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές σούπας σπιτική σάλτσα ντομάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 5 κόκκοι μπαχάρι
  • Λίγο κόκκινο κρασί (για σβήσιμο)
  • Νερό (όσο χρειάζεται για το μαγείρεμα)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το σκόρδο, την ψίχα ψωμιού (καλά στραγγισμένη από το κρασί), το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια.

Περνάμε τα σουτζουκάκια ελαφρά από το αλεύρι και τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά σε ελαιόλαδο, ίσα να πάρουν χρώμα απ’ έξω.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσει, σβήνουμε με λίγο κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε τη σπιτική σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ, το μπαχάρι και λίγο νερό.

Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα τα σουτζουκάκια. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μελώσουν τα σουτζουκάκια.

Σερβίρουμε ζεστά, ιδανικά με πουρέ πατάτας, ρύζι ή τηγανητές πατάτες.

💡 Tips για ακόμη πιο νόστιμα σουτζουκάκια

  • Αντί για μόνο μοσχαρίσιο κιμά, δοκιμάστε μισό μοσχαρίσιο και μισό αρνίσιο για πιο παραδοσιακή και πλούσια γεύση.
  • Πριν πλάσετε κάθε σουτζουκάκι, βάλτε λίγο ξύδι στα χέρια σας – βοηθά στη σύσφιξη του κιμά και δίνει ωραίο άρωμα.
  • Αν έχετε χρόνο, αφήστε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο για 1-2 ώρες να “δέσουν” τα αρώματα.
  • Η σάλτσα γίνεται ακόμη πιο πλούσια αν προσθέσετε μια πρέζα ζάχαρη ή λίγο μέλι για να ισορροπήσει την οξύτητα της ντομάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις