Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2025

Κρέατα: Γιατί αυξάνονται οι τιμές σε μοσχάρι, αρνί και χοιρινό - Φτάνει μέχρι και τα 20 ευρώ το κιλό το μοσχάρι

 


Τι μοσχάρι, τι… χαβιάρι λένε πλέον αρκετοί καταναλωτές, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να περιγράψουν τις σημαντικές ανατιμήσεις που καταγράφονται τον τελευταίο χρόνo στα κρέατα.


Οι τιμές στο μοσχάρι, στο αρνί, στο κατσίκι και στο χοιρινό έχουν αυξηθεί, προκαλώντας ακόμη ένα πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Αναλυτικότερα, το μοσχαρίσιο κρέας τείνει να γίνει «είδος πολυτελείας» για τους καταναλωτές ενώ συνολικά η κατηγορία του κρέατος κατέγραψε διψήφια αύξηση τιμών μέσα σε έναν χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής στατιστικής Αρχήςαπό τον Οκτώβριο του 2024 έως τον αντίστοιχο φετινό μήνα οι τιμές στο κρέας αυξήθηκαν κατά 10,6%. Μέσα σε έναν μόλις μήνα, μάλιστα, από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2025, οι τιμές «τσίμπησαν» όχι μόνο στο μοσχαρίσιο (+5,3%) το οποίο οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων μεταξύ των διαφόρων ειδών κρέατος αλλά και σε αρνί- κατσίκι (+3,4%) αλλά και στο χοιρινό (+1,6%).

Αύξηση 10,54% στην κατηγορία του φρέσκου κρέατος τον Οκτώβριο του 2025 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, διαπίστωσε και η έρευνα του ΙΕΛΚΑ που αφορά στις πωλήσεις οι οποίες γίνονται στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Για ποιους λόγους αυξάνονται οι τιμές

Το ράλι στην τιμή του κρέατος και ειδικά στο μοσχαρίσιο οφείλεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς κατά κύριο λόγο στις αυξημένες διεθνείς τιμές λόγω της μείωσης της ζωικής παραγωγής.

Με δεδομένο ότι πάνω από το 75% του μοσχαρίσιου κρέατος που καταναλώνουμε στην Ελλάδα εισάγεται, η χώρα μας επηρεάζεται σημαντικά. Από την άλλη πλευρά,  πλήγμα για την εγχώρια παραγωγή αμνοεριφίων ήταν οι ασθένειες, όπως η ευλογιά των αιγοπροβάτων σε πολλές περιοχές εκτροφής της ελληνικής επικράτειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη μεγάλη άνοδο της τιμής του, πάντως, το κρέας δεν είναι ο «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη σοκολάτα (+21,1%) και ακολούθησε ο καφές (+19,3%). Επίσης σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται σε αρκετές ακόμη κατηγορίες προϊόντων όπως είναι τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά.

Οι ανάγκες της Ελλάδας σε μοσχαρίσιο κρέας καλύπτονται κατά 80% από τις εισαγωγές, ενώ οι ελλείψεις που καταγράφονται ωθεί προς τα πάνω και τις τιμές παραγωγού για το εγχώριο προϊόν.


Η τιμή παραγωγού έχει αυξηθεί στα 8,5-9 ευρώ το κιλό από 5,5-6 ευρώ το 2024, συμπαρασύροντας και τις τιμές στο ράφι.


Στη λιανική η μέση τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος διαμορφώνεται στα 15-17 ευρώ το κιλό από 12-13 ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει το επόμενο διάστημα ακόμα και τα 20 ευρώ.


Ανατιμήσεις όμως καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και στα υπόλοιπα κρέατα, όπως αρνί, κατσίκι και πρόβατα, λόγω της εξάπλωσης της ευλογιάς.


Το πρόβειο κρέας πωλείται από τον παραγωγό στα 4,5 με 4,8 ευρώ το κιλό από 3,5 με 3,8 ευρώ που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Αντίστοιχα, η τιμή παραγωγού για το αρνί διαμορφώνεται στα 9,5 ευρώ το κιλό από 7,5 ευρώ που ήταν πριν την έναρξη της νόσου.


Οι αυξήσεις αυτές αποτυπώνονται πλέον και στη λιανική.

Σε κάποια κρεοπωλεία, τα πρόβεια παϊδάκια κοστίζουν από 10,5 έως 12,5 ευρώ το κιλό από 9-10 ευρώ το καλοκαίρι, ενώ στα αρνιά και τα κατσίκια οι τιμές αγγίζουν ακόμα και τα 16 ευρώ το κιλό, όταν πριν την έξαρση της ευλογιάς δεν ξεπερνούσαν τα 14 ευρώ.

«Όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και επειδή τα Χριστούγεννα αυξάνεται αρκετά η ζήτηση για αιγοπρόβατα, ενδεχομένως αυτό να επηρεάσει τις τελικές τιμές», σημειώνει ο γενικός διευθυντής Ελληνικής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Απόστολος Πεταλάς.

Εκπρόσωποι του κλάδου εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών για τυχόν ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων κυρίως από τη Ρουμανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις