Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025

ΣΠΕΣΙΑΛ ΤΟΥΡΤΑ ΜΠΑΜΠΑΣ ΑΠΟ ΤΖΕΝΗ ΤΣΑΝΑΚΤΣΙΔΟΥ


 Η συνταγή είναι της κ. Tzeni Tsanaktsidou – “ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!”.

Αν ψάχνετε για ένα γλυκό που εντυπωσιάζει, αυτή η τούρτα Μπαμπάς είναι η απόλυτη επιλογή! Ο αφράτος μπαμπάς ποτισμένος με σιρόπι και ρούμι, η βελούδινη κρέμα και η ανάλαφρη σαντιγί από πάνω δημιουργούν έναν ακαταμάχητο συνδυασμό. Ένα επιδόρπιο με γαλλική φινέτσα και ελληνική ψυχή, που κάνει κάθε γιορτή ξεχωριστή.


Υλικά

Για τον μπαμπά

  • 120 ml χλιαρό γάλα
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 240 γρ. αλεύρι
  • Λίγο αλάτι
  • 3 αυγά
  • 100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)

Για το σιρόπι

  • 500 ml νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. ρούμι

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας τον μπαμπά. Διαλύουμε τη μαγιά με λίγη ζάχαρη, το χλιαρό γάλα και μισή κούπα αλεύρι. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για περίπου 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το μείγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό.

Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Για το σιρόπι, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά και, εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το ρούμι.

Για την κρέμα, ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη. Σε λίγο από το ζεστό γάλα διαλύουμε το κορν φλάουρ και το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια, τους κρόκους και το βούτυρο.


Συναρμολόγηση

Όταν όλα έχουν κρυώσει, κόβουμε τον μπαμπά οριζόντια στη μέση. Τοποθετούμε τον έναν πάτο σε πιατέλα, σιροπιάζουμε καλά και απλώνουμε επάνω την κρέμα. Κλείνουμε με τον δεύτερο πάτο, σιροπιάζουμε ξανά και διακοσμούμε με σαντιγί και κερασάκια.


Tips

  • Αν δεν έχετε ρούμι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού.
  • Αφήστε τον μπαμπά να κρυώσει εντελώς πριν τον κόψετε για να μη θρυμματιστεί.
  • Για πιο ελαφριά γεύση, αναμείξτε τη σαντιγί με λίγη από την κρέμα.
  • Φυλάξτε την τούρτα στο ψυγείο και σερβίρετέ την ελαφρώς δροσερή.

Παραλλαγή: Αφράτα, σιροπιαστά σπεσιαλ γλυκά μπαμπαδάκια από την κ. Tzeni Tsanaktsidou. Είναι τα καλύτερα που υπάρχουν.

60896828 830382427346918 5988274353064640512 n

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μπολ, βάζουμε 3 αυγά, 30 ml σπορέλαιο, 50 γραμμάρια ζάχαρη και 1 φακελάκι ξηρή μαγιά. Ανακατεύουμε καλά με το χέρι!

Στη συνέχεια, προσθέτουμε 250 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα, κουταλιά-κουταλιά, και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια κολλώδη ζύμη. Τέλος, προσθέτουμε 200 γραμμάρια λιωμένο χλιαρό βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα!

Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 40 λεπτά. Μετά, το τοποθετούμε σε φορμάκια και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Αφήνουμε τα γλυκά να κρυώσουν!

ΣΙΡΟΠΙ:
Βράζουμε 2 κούπες νερό με 2,5 κούπες ζάχαρη για 7 λεπτά. Όταν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκόζη και 1 ποτήρι κονιάκ μέσου μεγέθους.

Σιροπιάζουμε τα κρύα γλυκά με το ζεστό σιρόπι!

ΚΡΕΜΑ:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε 2 κούπες γάλα με 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη να ζεσταθούν. Ρίχνουμε μέσα 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ και 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι, αφού τα έχουμε διαλύσει σε λίγο από το ζεστό γάλα.

Μόλις η κρέμα πήξει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 1 βανίλια, 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο!

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Κόβουμε προσεκτικά το μπαμπαδάκι, τοποθετούμε κρέμα από πάνω και προσθέτουμε σαντιγί και ένα κερασάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις