Η συνταγή προέρχεται από την κ. Λένα Νεραιδενιά – «Οι σπιτικές συνταγές μας !!!»
Υπάρχουν πίτες που “φωνάζουν” από μακριά ότι θα γίνουν αγαπημένη συνήθεια. Αυτή η μανιταρόπιτα έχει όλη τη νοστιμιά που ζητάς από ένα σπιτικό ταψί: ζουμερή γέμιση, πλούσια μυρωδιά από τα μανιτάρια, γλυκά ψημένες πιπεριές και ένα τραγανό φύλλο που αγκαλιάζει όλα τα αρώματα. Είναι μια πίτα που δεν χρειάζεται πολλά λόγια — μόνο ένα κομμάτι για να σε κερδίσει.
Αν ψάχνεις μια εύκολη, οικονομική και εντυπωσιακή λύση για καθημερινό τραπέζι, για μπουφέ, για το γραφείο ή για ταπεράκι στο σχολείο, αυτή εδώ είναι από τις συνταγές που δεν προδίδουν ποτέ. Φτιάχνεται γρήγορα, δουλεύεται χωρίς άγχος και το αποτέλεσμα είναι τόσο ισορροπημένο, που στέκεται άνετα και ως κυρίως γεύμα.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κουρού ή σφολιάτας
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κονσέρβα μανιτάρια (κομμένα)
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 230 γρ τριμμένο τυρί (αντί για 250 γρ, μικρή αλλαγή)
- 120 ml μικρή κρέμα γάλακτος (αντί για “μια μικρή”, δίνω ακριβή ποσότητα)
- 1/3 φλιτζανιού λευκό κρασί (ελαφρώς διαφορετικό από το “λίγο”)
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε ζεσταίνοντας λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και τα μανιτάρια να απορροφήσουν τα υγρά τους, ώστε να μείνει μια συμπυκνωμένη και νόστιμη βάση.
Μόλις σωταριστούν σωστά, σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και να δώσει το άρωμά του. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να δέσει η γέμιση. Όταν αρχίσει να πήζει, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με τα λαχανικά δημιουργώντας μια παχύρρευστη κρέμα.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο κουρού ή σφολιάτας σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ραντίζουμε με λίγο λάδι και στη συνέχεια μοιράζουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και πιέζουμε τις άκρες να κλείσουν καλά. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι ανακατεμένο με νερό και τρυπάμε με πιρούνι για να φεύγει ο ατμός.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40 λεπτά. Για πιο τραγανή επιφάνεια, ανεβάζουμε στους 200°C με αέρα για 5 ακόμη λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Tips
- Για πιο έντονη γεύση, προσθέστε λίγη γραβιέρα μαζί με το τριμμένο τυρί.
- Θέλετε πιο λαχταριστή γέμιση; Προσθέστε 1 κουταλιά μουστάρδα μέσα στην κρέμα.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα μανιτάρια, απλώς σοτάρονται λίγο περισσότερο.
- Η πίτα τρώγεται τέλεια και την επόμενη μέρα, ειδικά αν ζεσταθεί στον φούρνο για 5 λεπτά.
- Για πιο ανάλαφρη εκδοχή, αντικαταστήστε το κουρού με φύλλο χωριάτικο.
Αυτή η μανιταρόπιτα έχει τον χαρακτήρα των συνταγών που μένουν στο ρεπερτόριο. Είναι απλή αλλά όχι βαρετή, γρήγορη αλλά όχι πρόχειρη, και κυρίως έχει αυτή τη ζεστή, σπιτική γεύση που θυμίζει Κυριακή. Ό,τι πρέπει για να γεμίσει το σπίτι με μυρωδιές και το τραπέζι με χαμόγελα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου