Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025

Γιορτινό ριζότο με μανιτάρια: το συνοδευτικό που κλέβει την παράσταση από τα κρεατικά!


 Σε κάθε γιορτινό τραπέζι υπάρχει εκείνη η πιατέλα που «δένει» όλα τα υπόλοιπα. Τα κρεατικά μπορεί να αλλάζουν – χοιρινό, μοσχάρι, ψητά στη λαδόκολλα – αλλά το συνοδευτικό που τα αγκαλιάζει όλα είναι ένα σωστά μαγειρεμένο ριζότο. Αυτό το γιορτινό ριζότο με μανιτάρια και πολύχρωμες πιπεριές είναι ακριβώς αυτό: ζεστό, κρεμώδες, γεμάτο άρωμα, με τέτοια γεύση που στέκεται άνετα και μόνο του σαν κυρίως πιάτο.

Η φιλοσοφία του είναι απλή: λίγα υλικά, σωστή σειρά στο σοτάρισμα, υπομονή στο σταδιακό βράσιμο και προσοχή στα υγρά. Τα μανιτάρια δίνουν «κρεάτινη» νοστιμιά, οι πιπεριές γλύκα και χρώμα, το ούζο μια διακριτική ένταση και ο ζωμός λαχανικών δένει το ρύζι σε μια πλούσια, βελούδινη υφή. Ιδανικό για Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, αλλά και για κάθε φορά που θέλεις να κάνεις τα ψητά σου να δείχνουν… εστιατόριο.

Υλικά

  • 2 μέτριες πολύχρωμες πιπεριές (κόκκινη και κίτρινη), κομμένες σε ροδέλες
  • 250 γρ. μανιτάρια (λευκά ή καφέ), κομμένα σε φετάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι για ριζότο (τύπου αρμπόριο ή καρολίνα)
  • 4–5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι ούζο (περίπου 100 ml, ελαφρώς περισσότερο από ένα κλασικό σφηνάκι)
  • 1 βιολογικός κύβος λαχανικών
  • 1–1,1 λίτρο νερό καυτό (βρασμένο)
  • Χοντρό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά, για χρώμα και άρωμα)
  • 1–2 κ.σ. τριμμένο σκληρό τυρί (προαιρετικά, για το τελείωμα)

Εκτέλεση

Ξεκινάς ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι ή χαμηλή κατσαρόλα. Ρίχνεις μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνεις να μαλακώσει σε μέτρια φωτιά, χωρίς να πάρει έντονο χρώμα. Προσθέτεις τα μανιτάρια κομμένα σε φετάκια, πασπαλίζεις με λίγο χοντρό αλάτι και συνεχίζεις το σοτάρισμα μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να μείνουν σχεδόν στεγνά, καβουρδισμένα ελαφρά.

Όταν τα λαχανικά μαραθούν, ρίχνεις το ρύζι στο σκεύος και ανακατεύεις καλά για 1–2 λεπτά, ώστε να γυαλίσουν οι κόκκοι με το λάδι και τα αρώματα. Σβήνεις με το ούζο, ανακατεύεις και αφήνεις για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο αλκοόλ και να μείνει μόνο η γεύση.

Στο μεταξύ έχεις ζεστάνει το νερό και έχεις διαλύσει μέσα τον κύβο λαχανικών. Ξεκινάς να προσθέτεις τον ζεστό ζωμό στο ριζότο λίγα-λίγα, μία μικρή κουτάλα κάθε φορά. Ανακατεύεις συχνά και περιμένεις να πιει σχεδόν όλο το υγρό πριν προσθέσεις την επόμενη δόση. Η φωτιά μένει μέτρια, ώστε να σιγοβράζει απαλά χωρίς να «πιάνει» στον πάτο.

Μετά από περίπου 10 λεπτά μαγειρέματος, προσθέτεις τις πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες και, αν θέλεις, λίγη γλυκιά πάπρικα. Συνεχίζεις το ίδιο μοτίβο: ρίχνεις ζωμό, ανακατεύεις, αφήνεις να απορροφηθεί. Δοκιμάζεις τακτικά για να δεις πόσο έχει μαλακώσει το ρύζι. Θέλουμε να είναι al dente, μαλακό αλλά με ελαφριά «δαγκωνιά», όχι λιωμένο.

Όταν το ρύζι φτάσει στο σημείο που σου αρέσει και το ριζότο δείχνει ζουμερό αλλά όχι σούπα, αποσύρεις από τη φωτιά. Διορθώνεις σε αλάτι και πιπέρι και, αν χρησιμοποιήσεις, προσθέτεις 1–2 κουταλιές τριμμένο σκληρό τυρί, ανακατεύοντας για να γίνει ακόμη πιο κρεμώδες.

Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο γιορτινό τραπέζι, μπορείς να αλείψεις πολύ ελαφρά με λάδι μια φόρμα (τύπου κέικ), να μεταφέρεις μέσα το ριζότο, να το πατήσεις με μια κουτάλα για να σταθεροποιηθεί και να το ξεφορμάρεις σε μια μεγάλη πιατέλα. Στολίζεις γύρω-γύρω με φέτες κρέατος ή ψητά λαχανικά και σερβίρεις αμέσως.

Tips:
– Αν θέλεις ακόμη πιο πλούσιο αποτέλεσμα, μπορείς να προσθέσεις στο τέλος ένα μικρό κομμάτι βούτυρο εκτός φωτιάς και να ανακατέψεις μέχρι να «γυαλίσει» το ριζότο.
– Θέλεις πιο «γεμάτο» πιάτο; Πρόσθεσε λίγη ποσότητα καλαμποκιού ή αρακά προς το τέλος του βρασμού, απευθείας από την κατάψυξη.
– Αν το αφήσεις πολλή ώρα, το ριζότο σφίγγει. Κράτα λίγο επιπλέον ζεστό ζωμό στην άκρη για να το «σώσεις» την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα.

Στο τέλος της ημέρας, αυτό το πιάτο μπορεί να μπει στο τραπέζι σαν συνοδευτικό και να φύγει σαν πρωταγωνιστής. Άμα σου μείνει λίγο για την επόμενη μέρα, ζέστανέ το απαλά με μια κουταλιά νερό ή ζωμό – θα θυμηθείς γιατί άξιζε τον κόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις