Ένα πλούσιο, αργοψημένο γεύμα με τρία είδη κρέατος, λαχανικά και μυρωδικά, εμπνευσμένο από τις μικρασιατικές γεύσεις.
Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα πιάτο που “γεμίζει” ολόκληρο το σπίτι με μυρωδιές Κυριακής, αυτό θα ήταν το γκιούλμπασι. Δεν είναι ένα φαγητό που το τρως βιαστικά – είναι από εκείνα που μπαίνουν στο τραπέζι και όλοι σωπαίνουν για λίγο, μόνο και μόνο για να απολαύσουν την πρώτη μπουκιά. Τρία διαφορετικά κρέατα, κόκκινο κρασί, πολύχρωμες πιπεριές, ντομάτα, κρεμμύδι και τυρί που λιώνει στο τέλος… ό,τι πρέπει για ένα ζουμερό, βαθιά αρωματικό ταψί.
Το γκιούλμπασι είναι ιδανικό για τραπέζι με φίλους ή οικογένεια: μπαίνει στη γάστρα, ψήνεται αργά και υπομονετικά, κι εσύ απλά περιμένεις να κάνει τη δουλειά του ο φούρνος. Όσο ψήνεται, τα κρέατα μαλακώνουν, οι γεύσεις δένουν μεταξύ τους και το αποτέλεσμα είναι ένα φαγητό που θυμίζει παραδοσιακή ταβέρνα, αλλά βγαίνει από τον δικό σου φούρνο.
Υλικά
- 1 kg χοιρινή πανσέτα σε μπουκιές
- 1 kg αρνί σε μπουκιές
- 1 kg στήθος κοτόπουλο σε μπουκιές
- 2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 πορτοκαλί πιπεριά
- 2 κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 220 γρ κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους
- 1 κ.γ. κύμινο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα κρέατα κομμένα σε μπουκιές. Προσθέτετε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια σε φέτες ή χοντροκομμένα, τις πιπεριές σε λωρίδες, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το κόκκινο κρασί, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε πολύ καλά με τα χέρια, ώστε να καλυφθούν όλα τα κομμάτια κρέατος και λαχανικών με τα υγρά και τα μπαχαρικά.
Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για περίπου 24 ώρες. Αυτό το στάδιο είναι σημαντικό, γιατί το κρέας μαρινάρεται, “μαλακώνει” και παίρνει όλα τα αρώματα από το κρασί και τα μυρωδικά. Αν δεν έχετε τόσο χρόνο, αφήστε το τουλάχιστον για μερικές ώρες.
Την επόμενη μέρα, αδειάζετε όλο το περιεχόμενο του μπολ σε γάστρα, φροντίζοντας να απλώσετε ομοιόμορφα τα κρέατα και τα λαχανικά. Σκεπάζετε καλά τη γάστρα με το καπάκι της (ή με δύο στρώσεις λαδόκολλα + αλουμινόχαρτο αν δεν έχετε καπάκι) και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για περίπου 30 λεπτά.
Στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 2–2,5 ώρες, μέχρι τα κρέατα να γίνουν πολύ μαλακά και να “σπάνε” με το πιρούνι. Αν δείτε ότι στεγνώνει, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα κρασί ή λίγο ζεστό νερό.
Περίπου μισή ώρα πριν το βγάλετε από τον φούρνο, ανοίγετε τη γάστρα, πασπαλίζετε από πάνω το κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους και ξαναβάζετε το φαγητό στον φούρνο χωρίς καπάκι, ώστε να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο χρώμα.
Αφήνετε το γκιούλμπασι να σταθεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε, ώστε να “ηρεμήσουν” τα υγρά και να μπορείτε να σερβίρετε πιο καθαρά κομμάτια.
Το σερβίρετε ζεστό, ιδανικά με πατάτες φούρνου, πουρέ, ρύζι ή απλά με φρέσκο ψωμί για να βουτήξετε όλα τα ζουμιά.
Όταν το γκιούλμπασι μπει στο τραπέζι, δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ένα ταψί στο κέντρο, μερακλίδικα πιάτα γύρω-γύρω, ένα ποτήρι κρασί και καλή παρέα – κάπως έτσι γράφονται οι ωραιότερες αναμνήσεις στην κουζίνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου