Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2025

Βάλε αυτό το ρολό κιμά στη μέση του τραπεζιού και δες τι θα γίνει – κανείς δεν μένει στο ένα κομμάτι!

 


Αν θες ένα φαγητό που να μπαίνει στο τραπέζι και να κάνει όλους να σωπαίνουν για μερικά δευτερόλεπτα πριν ακουστεί το πρώτο «ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΑΛΙ;», αυτό το ρολό κιμά γεμιστό με γραβιέρα, μπέικον και πιπεριά Φλωρίνης είναι ακριβώς αυτό. Κόβεται σε φέτες, λιώνει τυρί, μυρίζει μπέικον και μπαχαρικά, και οι πατάτες γύρω-γύρω βγαίνουν μελωμένες στο ζουμί του κιμά – ό,τι πρέπει για κυριακάτικο τραπέζι ή για ένα «σοβαρό» οικογενειακό φαγητό.


Το ωραίο με αυτό το ρολό είναι ότι δεν χρειάζεται να αγχωθείς με τεχνικές. Ένας καλός ζυμωμένος κιμάς, λίγη προετοιμασία στο ψυγείο, σωστό τύλιγμα με τη βοήθεια της λαδόκολλας και μετά ο φούρνος κάνει όλη τη δουλειά. Η γέμιση με τη γραβιέρα, το μπέικον και την πιπεριά Φλωρίνης δίνει ένταση και χρώμα, ενώ οι πατάτες γύρω του σου γλιτώνουν το έξτρα «τι θα κάνω για συνοδευτικό».

Υλικά

Για το ρολό κιμά

  • 1,1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 350 γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2–3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 παξιμάδια (ή 3 μικρά) τριμμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 ντομάτα ώριμη τριμμένη (χωρίς τη φλούδα)
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή τριμμένες
  • 1 γεμάτη κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη γέμιση και το ταψί

  • 200–220 γρ. γραβιέρα σε μπαστουνάκια
  • 6–8 φέτες μπέικον
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες
  • 6–7 πατάτες μέτριες κομμένες κυδωνάτες
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες ή χτυπημένες
  • Ελαιόλαδο για το ταψί και τις πατάτες
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα για τις πατάτες

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζεις τους δύο κιμάδες, το τριμμένο κρεμμύδι, την τριμμένη ντομάτα, το αυγό, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, την πάπρικα, το πιπέρι και το αλάτι. Προσθέτεις τις τριμμένες σκελίδες σκόρδο, το ξίδι και τη μουστάρδα, το τριμμένο κεφαλοτύρι, τα τριμμένα παξιμάδια και 2–3 κουταλιές ελαιόλαδο. Ζυμώνεις πολύ καλά, για αρκετά λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές, αφράτο μείγμα. Αν δεις ότι είναι πολύ μαλακό, μπορείς να προσθέσεις λίγο επιπλέον τριμμένο παξιμάδι.

Σκεπάζεις τη λεκάνη με μεμβράνη και βάζεις τον κιμά στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες. Αυτό βοηθάει να «δέσουν» τα υλικά, να τραβήξουν τα αρώματα και να πλάθεται πιο εύκολα το ρολό.

Όταν έρθει η ώρα του πλάσιμου, απλώνεις ένα μεγάλο φύλλο αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο. Ακουμπάς επάνω το μείγμα του κιμά και το ανοίγεις με τα χέρια σε χοντρό «φύλλο» σε ορθογώνιο σχήμα, πάχους περίπου 2 εκατοστών. Στο κέντρο, κατά μήκος, στρώνεις γραβιέρα σε μπαστουνάκια, τις λωρίδες από την πιπεριά Φλωρίνης και τις φέτες μπέικον, φροντίζοντας να έχεις γέμιση σε κάθε σημείο της μελλοντικής φέτας.

Με τη βοήθεια της λαδόκολλας, αρχίζεις να τυλίγεις τον κιμά γύρω από τη γέμιση, σφραγίζοντας τις άκρες και τα πλαϊνά, ώστε να μη φύγει το τυρί στο ψήσιμο. Μεταφέρεις προσεκτικά το ρολό σε λαδωμένο ταψί, ιδανικά με τη «ραφή» προς τα κάτω.

Γύρω από το ρολό προσθέτεις τις πατάτες, κομμένες κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνεις, ρίχνεις λίγη πάπρικα, τα δύο σκόρδα, τον χυμό λεμονιού και έξτρα ελαιόλαδο. Αν χρειάζεται, προσθέτεις ελάχιστο νερό στον πάτο του ταψιού, μόνο για να μην «αρπάξουν» πριν προλάβουν να ψηθούν.

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200–210°C για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με τον φούρνο. Στη μέση του χρόνου μπορείς να γυρίσεις ελαφρά το ρολό ή να περιχύνεις με τα ζουμιά του ταψιού για να μείνει πιο ζουμερό. Όταν δεις ότι οι πατάτες έχουν μελώσει και το ρολό έχει πάρει ωραίο, ροδισμένο χρώμα απ’ έξω, είναι έτοιμο.

Βγάζεις το ταψί από τον φούρνο και αφήνεις το ρολό να σταθεί τουλάχιστον 10–15 λεπτά πριν το κόψεις, για να μη «διαλυθεί» και να βγουν οι φέτες καλοσχηματισμένες, με τη γέμιση στη μέση να φαίνεται.

Σέρβιρε το ρολό σε φέτες, με τις πατάτες γύρω-γύρω και λίγο από το ζουμί του ταψιού από πάνω. Είναι από εκείνα τα φαγητά που εύκολα γίνονται «σήμα κατατεθέν» στο σπίτι.

Tips: Αν θέλεις πιο «δυνατή» γεύση, μπορείς να προσθέσεις και λίγη καπνιστή πάπρικα στον κιμά ή να χρησιμοποιήσεις μισή καπνιστή γραβιέρα. Την επόμενη μέρα, οι φέτες του ρολού είναι τέλειες και για σάντουιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις