Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2026

Predator: Στο εδώλιο και οι τέσσερις! O εισαγγελέας άνοιξε τα Xαρτιά του και ζητά καταδίκες

 


Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών με το περιβόητο λογισμικό Predator επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο και αυτή τη φορά τα πράγματα δείχνουν να σοβαρεύουν επικίνδυνα για τους κατηγορούμενους. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, η πολύωρη αγόρευση του εισαγγελέα έπεσε σαν βαριά σκιά πάνω από την αίθουσα, με ξεκάθαρο μήνυμα: καταδίκη και για τα τέσσερα πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο της πολύκροτης υπόθεσης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός εμφανίστηκε κατηγορηματικός, υποστηρίζοντας ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει σαφής σύνδεση των κατηγορουμένων με τις εταιρικές δομές και το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό. Με απλά λόγια, όπως ειπώθηκε, δεν πρόκειται για απλούς «παρατηρητές», αλλά για πρόσωπα με ενεργό ρόλο στο παρασκήνιο.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι Ντίλιαν, Χάμου, Μπίτζιος και Λαβράνος είτε λειτούργησαν ως άτυποι διαχειριστές εταιρειών που σχετίζονται με το Predator είτε συνεργάστηκαν άμεσα για τη λειτουργία και αξιοποίησή του. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως τονίστηκε, το νομικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ευθύνη και ποινικές συνέπειες.

Η εισαγγελική πρόταση περιλαμβάνει τρία βασικά πλημμελήματα, τα οποία αφορούν παρεμβάσεις σε συστήματα που φιλοξενούν προσωπικά δεδομένα, καθώς και παραβίαση του απορρήτου επικοινωνιών. Οι πράξεις φέρονται να τελέστηκαν από κοινού, άλλοτε ολοκληρωμένα και άλλοτε σε απόπειρα, με επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σημείο όπου ο εισαγγελέας ζήτησε διαφοροποίηση ως προς τον νομικό χαρακτηρισμό ορισμένων πράξεων. Συγκεκριμένα, πρότεινε να εξεταστούν ως πράξεις «κατά συρροή» και όχι ως «κατ’ εξακολούθηση», εξηγώντας ότι κάθε αποστολή μολυσμένου μηνύματος θίγει διαφορετικό πρόσωπο και διαφορετικό έννομο αγαθό. Μια λεπτομέρεια που μόνο αθώα δεν είναι, καθώς επηρεάζει άμεσα το ύψος των ποινών.

Παράλληλα, για το σκέλος που αφορά την παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα, τέθηκε θέμα παύσης της ποινικής δίωξης όπου δεν έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη έγκληση, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα κινείται μόνο κατόπιν καταγγελίας.

Η δίκη συνεχίζεται, με την υπόθεση Predator να παραμένει ένα από τα πιο σκοτεινά και φορτισμένα κεφάλαια των τελευταίων ετών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις