Κρεμώδης χωρίς να γίνεται βαριά, αρωματική χωρίς να καλύπτει τη γεύση της γαρίδας και δεμένη όσο πρέπει, ώστε κάθε μπουκιά να έχει ισορροπία. Δεν είναι πιάτο «εστιατορίου», είναι πιάτο σπιτικό, με σάλτσα που αγκαλιάζει τα ζυμαρικά και γαρίδες που παραμένουν ζουμερές και τρυφερές.
Η λευκή σάλτσα εδώ λειτουργεί σαν φόντο και όχι σαν πρωταγωνιστής. Η παρμεζάνα δίνει βάθος, το κρασί φρεσκάδα, ενώ τα μπαχαρικά προσθέτουν χαρακτήρα χωρίς υπερβολές. Είναι ιδανικό φαγητό για ένα χαλαρό μεσημεριανό, αλλά στέκεται άνετα και σε ένα τραπέζι που θέλεις να δείξει «κάτι παραπάνω», χωρίς όμως να μπεις σε πολύπλοκες τεχνικές.
Υλικά
- 1 συσκευασία ζυμαρικά Linguine
- 800 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος πλήρης
- 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα, τριμμένη
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
- Αλάτι, κατά βούληση
- Πιπέρι, κατά βούληση
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ώστε να παραμείνουν al dente. Τα σουρώνουμε, κρατώντας λίγο από το νερό τους, και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μπολ βάζουμε τις γαρίδες και τις αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα. Σε μεγάλο και φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τις αφαιρούμε και τις κρατάμε ζεστές.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μόλις η σάλτσα αρχίσει να δένει, προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει λεία και βελούδινη. Επιστρέφουμε τις γαρίδες στο τηγάνι μαζί με τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε απαλά για 2–3 λεπτά, ώστε να δέσουν όλα μαζί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.
Τελειώνουμε με μπούκοβο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαϊντανό. Σερβίρουμε αμέσως, όσο η σάλτσα είναι ακόμα κρεμώδης και αγκαλιάζει τα linguine.
Στο πιάτο, αυτή η γαριδομακαρονάδα δείχνει ακριβώς αυτό που είναι: ένα φαγητό γενναιόδωρο, χορταστικό και τίμιο, που τρώγεται μέχρι την τελευταία πιρουνιά χωρίς δεύτερη σκέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου