Κυριακή 12 Ιουλίου 2026

Αυτή δεν είναι απλή πορτοκαλόπιτα – είναι κανταΐφι σε άλλη διάσταση

 


Υπάρχουν γλυκά που τα καταλαβαίνεις από το πρώτο κόψιμο. Δεν χρειάζεται να τα δοκιμάσεις για να ξέρεις αν πέτυχαν· το βλέπεις στο εσωτερικό τους. Αυτή η πορτοκαλόπιτα με κανταΐφι ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Όταν το μαχαίρι βυθίζεται και το κομμάτι ανοίγει, οι ίνες του κανταϊφιού κρατούν την κρέμα, το σιρόπι έχει ποτίσει σωστά και το άρωμα πορτοκαλιού ανεβαίνει πριν καν φτάσει στο στόμα. Δεν είναι ελαφρύ γλυκό, δεν προσπαθεί να είναι “fit” και δεν το ζητάς μετά από δίαιτα. Είναι γλυκό ταψιού, οικογενειακό, με χαρακτήρα και ξεκάθαρη ταυτότητα. 

Η βάση από κανταΐφι δίνει σώμα και υφή, η κρέμα γιαουρτιού δένει χωρίς να βαραίνει υπερβολικά, και το σιρόπι έρχεται στο τέλος να ενώσει τα πάντα χωρίς να τα πνίξει. Είναι από εκείνα τα γλυκά που στέκονται άνετα σε γιορτινό τραπέζι, αλλά κόβονται με την ίδια ευκολία και σε ένα καθημερινό απογευματινό καφέ. Και όσο περνάει η ώρα, τόσο καλύτερη γίνεται.

Υλικά

Για τη βάση

450 γρ. φύλλο κανταΐφι

180 γρ. βούτυρο, λιωμένο

60 γρ. ινδοκάρυδο

Για την κρέμα Γαλακτοκομικάπροϊόντα και αυγά

280 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

120 ml ελαιόλαδο

110 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ

Χυμός και ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι

1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι

320 γρ. ζάχαρη

500 ml νερό

1 ξύλο κανέλας

Χυμός και λίγο ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το κανταΐφι. Το ανοίγουμε καλά με τα χέρια για να αφρατέψουν οι ίνες και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε να πάει παντού. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να υγρανθεί ομοιόμορφα. Επιδόρπια

Στρώνουμε το μισό κανταΐφι σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο, πιέζοντας ελαφρά ώστε να δημιουργηθεί μια συμπαγής βάση. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Σε μπολ ετοιμάζουμε την κρέμα. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το γιαούρτι και τα αυγά και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο. Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.

Με πιρούνι ανοίγουμε ελαφρά την επιφάνεια του κανταϊφιού και απλώνουμε την κρέμα από πάνω, φροντίζοντας να πάει παντού. Πιέζουμε απαλά ώστε η κρέμα να εισχωρήσει ανάμεσα στις ίνες. Ψήνουμε ξανά στους 180°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει.

Για το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για περίπου 10 λεπτά. Μόλις βγει το γλυκό από τον φούρνο, το τρυπάμε σε διάφορα σημεία και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να το απορροφήσει πριν το σερβίρισμα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ινδοκάρυδο. 

Κόβεται καλύτερα αφού κρυώσει εντελώς και τότε αποκαλύπτει όλη τη ζουμερή, μελωμένη του καρδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις